Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

1 Eylül 2015 Salı

X + Y / A Brilliant Young Mind (2014)

Director / Yönetmen:
Morgan Matthews

Screenplay / Senaryo:
James Graham

Story / Hikaye:
Morgan Matthews
James Graham

Cast / Kadro:
Ada Butterfield
Rafe Spall
Sally Hawkins
Eddie Marsan
Jo Yang
Martin McCann
                                                                Jake Davies
                                                                Alex Lawther
                                                                Alexa Davies
                                                                Orion Lee
                                                                Edward Baker – Close
                                                                Percelle Ascott
                                                                Suraj Rattu
                                                                Tasha Connor

Subject / Konu:
Nathan doğayla iletişim kuramamaktadır. Çünkü ona göre doğanın hiçbir matematikselliği yoktur. Korktuğu için konuşmaz ve bu insanlar tarafından salak olduğunun düşünülmesine neden olur.
Aslında daha çocukken üstün zekasıyla Nathan’ın farklı ve eşsiz olacağı anlaşılmıştır. Babasının trafik kazası sonucu ölmesinin ardından özel bir okulda eğitim görmeye başlar. Daha önce matematik olimpiyatları katılmış, ms hastası olan Martin Humphreys, Nathan’ın öğretmeni olur ve onu özel olarak çalıştırmaya başlar. Nathan, matematik olimpiyatlarını kazanmayı kafasına koyar.
Nathan, Birleşik Krallık Matematik Takımına seçilmeyi başarır. Eğitim kampı için 16 kişiden oluşan takımıyla birlikte diğer ülke takımlarının da bulunduğu Tayvan’a gider. Enbüyük rakipleri Çin takımıyla birlikte çalışırlar.
Martin, Nathan’ın annesi Julie’yle görüşmeye başlar. Martin sağlıklı bir ilişki yaşayabilmek adına sorunlarını kabul etmeye ve onlarla yüzleşmeye başlar.
İlk başlarda kendisini yetersiz gören Nathan, Zhang ile iletişim kurar. Zamanla yeteneklerini göstermeye başlar. Nathan, Cambridge’te yarışacak 6 kişilik takıma girmeyi başarır.
Cambridge’te yakınlaşan Zhang ve Nathan geceyi aynı odada geçirirler. Zhang’ın amcası bunu öğrenince Zhang yarışmadan çekilir.  Nathan sınavı yarıda bırakır. Julie, Nathan’a aşık olduğu Zhang’ı istasyonda yakalamayı teklif eder.

Comment  / Yorum:
Morgan Matthews ve James Graham’ın matematikçi Daniel Linghtwing’in hayat hikayesinden yola çıkarak yazdıkları hikaye James Graham tarafından senaryolaştırıldı ve Morgan Matthews tarafından yönetildi. 2014 yapımı “X + Y / A Brilliant Young Mind”, çevirdiği belgesellerle tanınan yönetmen Morgan Matthews’ın ilk uzun metrajlı sinema yönetmenliği, senarist James Graham’ın da ilk uzun metrajlı senaryosu oldu.
Filmin çekimleri İngiltere ve Tayvan’da gerçekleştirildi. Senaryo oldukça başarılı. Özellikle karakterler çok incelikli yazılmış. Yardımcı rollerde izlediğimiz Rafe Spall ve Sally Hawkins göz dolduruyorlar. Başrolde izlediğimiz Asa Butterfield’a ise ayrı bir parantez açmak lazım. Henüz 18 yaşında olmasına karşın önemli filmlerde önemli rollerle karşımıza çıkmaya devam eden genç oyuncu sıra dışı bir kariyere sahip olacak gibi görünüyor. Butterfield, filmde canlandırdığı Nathan karakteriyle de döktürmeyi başarmış.
X + Y / A Brilliant Young Mind, seyirciyi farklılık, sıra dışılık, matematik ve aşkla yolculuğa çıkaran başarılı bir komedram. 

Imdb note: 7.3                             My note: 8

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder