Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

2 Eylül 2015 Çarşamba

The Believer / İnançlı (2001)

Director / Yönetmen:
Henry Bean

Screenplay / Senaryo:
Henry Bean

Story / Hikaye:
Henry Bean
Mark Jacobson

Cast / Kadro:
Ryan Gosling
Summer Phoenix
Glenn Fitzgerald
Garret Dillahunt
Kris Eivers
Joel Garland
                                                               Joshua Harto
                                                               Tommy Nohilly
                                                               Chuck Ardezzone
                                                               Ronald Guttman
                                                               Heather Goldenhersh
                                                               A. D. Miles
                                                               Elizabeth Reaser
                                                               Theresa Russell
                                                               Billy Zane

Subject / Konu:
Faşist bir genç olan Daniel, trende sataşmaya başladığı Yahudi genci takip edip döver. Curtis’in ev sahipliği yaptığı bir faşist toplantısına katılır ve ünlü Yahudileri öldürmeleri gerektiği fikrini ortaya atar. Daniel’ın fikirleri Curtis’in karşı çıkmasına karşın karısı Lina’nın ilgisini çeker. Daniel toplantıda tanıştığı Carla ile birlikte olmaya başlar.
Aslında bir Yahudi olan ve Yahudi okulunda okuyan Daniel, gazeteci Guy’la buluşur. Guy’ın Yahudi olduğunu öğrenmiş olması, Daniel’ı sinirlendirir. Carla’nın kendisini Curtis’le aldattığını öğrenir. Arkadaşlarıyla bir sinagogu tahrip ederler. Geçmişini anımsadıkça pişman olmaya başlar.
Carla’yla yeniden birlikte olurlar. Carla Yahudiliğe ve İbranice’ye merak sarınca ona dili ve dini öğretmeye başlar. Kendisinden Yahudi karşıtı sert mesajlar beklenen toplantıda barış yanlısı bir konuşma yapar. Manzetti isimli ünlü bir Yahudi öldürülür. Sinagog kürsüsüne bomba düzeneği kurdurtur. Dua okumak için kürsüye çıkar. Bomba patlamadan önce sinagogda bomba bulunduğunu söyleyip içlerinde Carla’nın da olduğu insanların dışarı çıkmasını sağlar. Kendisi ise içerde kalır.

Comment / Yorum:
Senarist olarak tanınan Henry Bean’in ilk uzun metrajlı yönetmenlik deneyimi olan 2001 yapımı “The Believer / İnançlı”, antisemitist bir Yahudi gencin geçmişini hatırlaması, hayatla yüzleşmesi ve yaşadığı dönüşümü konu alıyor. The Believer, New York’ta Yaklaşık 1.500.000 dolarlık bir bütçeyle çekildi. Film, Amerika genelinde 406.035 dolar, İspanya genelinde 892.335 euro hasılat elde etti.
Filmin senaryosu da Henry Bean imzası taşıyor. Senaryo, Amerikan Nazi Partisi ve Amerika Birleşi Klanları (kkk) gibi antisemitist oluşumlara katılmış, daha sonra New York Times’ta haber olunca kendisini öldürmüş Dan Burros’un gerçek hayat hikayesinden esinlenilerek yazılmış. Filmin çarpıcı bir senaryosu var. Katıldığı festivallerde 6 ödül ve 9 adaylık kazanan filmin en dikkat çekici ödülü ise Sundance Film Festivali’nde kazandığı “Büyük Jüri Ödülü”.
Filmin oyuncu kadrosunda Summer Phoneiz, Billy Zane ve Garrett Dillahunt gibi Hollywood’ta tanınan ve fakat belli noktalara gelmeyi başaramamış isimler yer alıyor. Filmin başrolünde ise kariyerine televizyon yapımlarında başlayan, 3. uzun metrajlı filminde ilk başrolünü oynayan günümüzün yıldız oyuncularından Ryan Gosling var. Gosling’in ilk başrolünde başarılı bir performans sergilemekle kalmayıp filmi sırtladığını da söylemek lazım.
The Believer sert anlatımı olan ve daha iyi olabilirmiş dedirten bir film. Buna karşın çarpıcı ve izlenmeye değer.

Imdb note: 7.3                             My note: 7

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder