Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

23 Eylül 2015 Çarşamba

The Cowboy and The Lady / Kovboyun Aşkı (1938)

Director / Yönetmen:
H. C. Potter

Screenplay / Senaryo:
S. N. Behrman
Sonya Levien

Original Story / Orijinal Hikaye:
Leo McCarey
Frank R. Adams

Cast / Kadro:
Gary Cooper
Merle Oberon
Patsy Kelly
Walter Brennan
Fuzzy Knight
                                                               Mabel Todd
                                                               Henry Kolker
                                                               Harry Davenport

Subject / Konu:
Bir gece kulübü polisin baskınına uğrar. Kulüpte bulunanlar arasında yargıç Smith’in kızı Mary’nin de bulunması gazete haberi olmasına neden olur. Babasının konumu yüzünden sosyal bir hayatı olmayan Mary, kulübe eğlenceli bir adam olan amcası Hannibal tarafından götürülmüştür. Başkan adaylığı söz konusu olan babası, Mary’yi zaklaştırmak için Palm Beach’e gönderir.
Hizmetçileri Katie ve Elly, Marry’ye sosyalleşmesi konusunda yardım ederler ve birlikte kovboylarla buluşmaya giderler. Katie ve Elly’le buluşacak 2 kovboy Buzz ve Sugar, Stretch’i de kendileriyle gelmeye ikna ederler. Mary, Stretch’ten hoşlanır. Ona kendisini hizmetçi olarak tanıtır.
Mary, ilgisini çekmekte zorlandığı Stretch’e sarhoş ve çalışmayan bir babanın kızı olduğunu ve kardeşlerine tek başına çalışıp baktığını söyler. Kısa sürede yakınlaşırlar. Stretch ertesi gün yola çıkmadan önce Mary’nin yanına gider ve ona ciddi şeyler söyler. Mary ise sadece eğlendiklerini söyleyip Stretch’i hayal kırıklığına uğratır.
Mary, Stretch’in peşinden gider ve Galveston’a doğru demir alan gemiye biner. Gemi yolculuğu 68 saat sürecektir. Bu sırada yargıç Smith, Palm Beach’teki evi arayıp 2 gün içersinde geleceklerini bildirir. Mary ve Stretch, gemide evlenirler.
Katie, Mary’ye telefonla ulaşıp durumu bildirir. Mary, ailesini bir yerlere yerleştirip geri gelme bahanesiyle apar topar Palm Beach’e döner. Babasına ve amcasına evlendiğini açıklar. Stretch bir yandan evini inşa ettirirken, öbür taraftan da Mary’nin dönüşünü dört gözle bekler. Ancak babasının başkan adaylığı yüzünden bir süre daha kalmak zorunda olan Mary, bir telgraf gönderip planlanan zamanda gelemeyeceğini bildirir.
Stretch, politikacıların bulunduğu önemli bir davet varken Palm Beach’e çıkagelir. Mary, babası yüzünden sessiz kalır. Politikacılar Stretch’i halktan birini tanımak için masaya oturturlar. Hor görülen Stetch, karşısındakilere insanlık dersi verip gider. Stretch çiftliğine döndüğünde yargıç Smith’i karşısında bulur. Yargıç Smith, Stretch’e sözlerini doğru bulduğunu ve başkan adaylığından vazgeçtiğini söyler. Birlikte eve girdiklerinde Mary’yi mutfakta annesiyle yemek yaparken bulur.

Comment / Yorum:
Filmi başlangıçta William Wyler yönetmekteydi. Çekimlere başlayan Wyler filmi yarıda bıraktı ve filmin yapımcısı Samuel Goldwyn’in bir diğer projesi “Wuthering Heits / Ölmeyen Aşk”ı yönetmeye başladı. Yerine H.C. Potter getirildi. Yaklaşık 1.500.000 dolara mal olan film, California’da çekildi.
Başrolleri paylaşan Gary Cooper ve Merle Oberon’un başarılı bir çift olduğunu söylemek gerek. “The Cowboy and The Lady / Kovboyun Aşkı”, 3 dalda Oscar’a aday gösterilip “En İyi Ses” kategorisinde Oscar kazandı. The Cowboy and The Lady, seyri keyifli bir romantik komedi. 30’ların Hollywood yapımlarını görmek isteyenler ve Gary Cooper hayranları için iyi bir seyirlik olabilir.

Imdb note: 6.7                             My note: 7

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder