Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

9 Eylül 2015 Çarşamba

La Charme Discret De La Bourgeoisie / The Discreet Charm of The Bourgeoisie / Burjuvazinin Gizli Çekiciliği (1972)

Director / Yönetmen:
Luis Bunuel

Screenplay / Senaryo:
Luis Bunuel
Jean – Claude Carriere

Cast / Kadro:
Fernando Rey
Paul Frankeur
Delphine Seyrig
Bulle Ogier
Stephane Audran
Jean – Pierre Cassel
Julien Bertheau
Milena Vukotic
Maria Gabriella Maione
                                                              Claude Pieplu
                                                              Muni
                                                              Pierre Maguelon
                                                              François Maistre
                                                              Michel Piccoli

Subject / Konu:
Thevenot, Don Rafael, Thevnot’un eşi Simone ve Florence, Henri’nin evine giderler. Ancak Alice, Henri’nin evde olmadığını ve kendilerini yarın beklediklerini söyler. Davetliler şaşırır. Çünkü Henri kendilerini bugün için davet etmiştir. Bunun üzerine Alice’i de alıp bir restorana giderler. Yemek seçimi yaparlarken lokantanın sahibinin öldüğünü ve içerdeki odada yattığını öğrenirler. Bunun üzerine derhal restorandan ayrılırlar.
Ertesi gün Thevenot ve Henri, Rafael’i ziyarete gelirler. Cumartesi öğle yemeği için sözleşirler. Pencereden dışarı baktıklarında dikkatlerini güzel bir genç kız çeker. Rafael tüfeğiyle ateş edip kızı kaçırır. Kızın kendisini öldürmek isteyen Mirandalı bir terörist gruptan olduğunu söyler. Thevenot, Henri ve Rafael büyükelçilik zırhına sığınarak kirli işler yapmaktadırlar.
Cumartesi günü Thevenot, Rafael, Simone ve Florence, Henri’nin evine öğle yemeği için gelirler. İhtiraslı dakikalar yaşayan Henri ve Alice, konukları beklerken camdan inip çalılıkların arasına giderler. Henri ve Alice’in camdan indiklerini öğrenen Rafael ve Thevenot, baskına uğrayabilecekleri korkusuyla hemen evden ayrılırlar.
Bu sırada Piskopos Dufour, Henri’nin evine gelir. Bekçi kulübesine gidip bekçi kıyafetleri giyer. Henri ve Alice dönünce karşılarına çıkar ama kıyafetinden ötürü onları Piskopos olduğuna inandıramaz. Evden kovulunca kendi kıyafetlerini giyip gelir ve yanlış anlamayı ortadan kaldırır. Henri, bahçıvan olarak iş isteyen Dufour’a iş verir.
Alice, Simone ve Florence bir mekanda otururlarken yanlarına bir teğmen gelir ve acılı çocukluğunu anlatmaya başlar. Simone, arkadaşlarından ayrılıp Rafael’in evine gider. Birlikte olacakları sırada Thevenot çıkagelir. Thevenot, Henri’nin akşam yemeği daveti için gelmiştir. Eşinin Rafael’in evinde olduğunu gören Thevenot şaşırır. Ancak Rafael durumu idare etmeyi başarır. Rafael’in terörist dediği genç kız, onu öldürmek için evine gelir. Rafael kızı yakalatır.
Henri’lerde akşam yemeğinde bir araya gelirler. Bir grup asker tatbikat için Henri’nin evine gelince askerler için de masalar kurulup yemek servis edilir. Ancak askerlerin acilen gitmesi gerekir. Bir asker rüyasını anlattıktan sonra giderler. Albay, herkesi Cuma günü evine yemeğe davet eder.
Albay’ın evine giden misafirler masaya otururlar. İçecekler ve yemekler sahte gibidir. Birden perde açılınca bir oyun sahnesinde olduklarını farkına varırlar. Seyirciler homurdanırken sahneden giderler. Henri uykusundan uyanır. Gördükleri bir rüyadır. Thevenot’tan telefon gelir. Kendilerini Albay’ın evindeki yemekte beklediklerini bildirir.
Davetteki insanlar Rafael’e ülkesi Miranda ile ilgili duydukları vahim olayları sorarlar. Albay, ağız dalaşına girdiği Rafael’i tokatlar. Rafael’de silahını çekip Albay’ı öldürür. Thevenot rüyasından uyanır. Aslında Albay’ın evindeki davete dair her şey, Thevenot’un rüyasıdır.
Piskopos, ölmek üzere olan bir bahçıvanın günah çıkarmak istemesi üzerine evine gider. Bahçıvan yıllar önce kendisine eziyet eden patronunu ve karısını öldürdüğünü itiraf eder. Bahçıvanın öldürdüğü kişiler, Piskopos’un anne ve babasıdır. Günah çıkarttığı adamı tüfekle vurup öldürür.
Arkadaş grubu bir kez daha Henri’nin evinde buluşurlar. Polis eve baskın düzenler. Önce Rafael’i, sonra da evdeki diğer kişileri tutuklarlar. 14 Haziran, “Kanlı Amir” günüdür. Öldürülmüş bir sert polis, her 14 Haziran’da kendini halka sevdirmek için geri gelirmiş. İşte bu polis kanlar içinde gelip tutukluların kapısını açar. Olanlar, komiser Delecluze’un rüyasından ibarettir.
Delecluz, İç İşleri Bakanı’ndan telefon alır ve tutukluları derhal serbest bırakır. Serbest kalan arkadaş grubu Henri’nin evinde yemekte buluşur. Yemek yerken aynı zamanda sohbet de ederler. Bu sırada eli silahlı 3 adam içeri dalar. Adamlardan biri tüfeğiyle evdekileri tarayıp öldürür. Masanın altında saklanan Rafael ise et yemekle meşguldür. Rafael uykusundan uyanır ve gördüklerinin bir rüya olduğunu anlar. Mutfağa gider ve yemek yemeye koyulur.
Çayırlık bir alanda bulunan yolda yürümeye devam ederler.

Comment / Yorum:
Luis Bunuel’in senaryosunu Jean – Claude Carriere’le birlikte yazdığı ve yönettiği sondan 3. filmi “La Charme Discret De La Bourgeoisie / The Discreet Charm of The Bourgeoisie / Burjuvazinin Gizli Çekiciliği”, 1972 yılında Paris’te çekildi. Film yaklaşık 800.000 dolara mal oldu. 2000 yılında Amerika gösterimi yapılan film, 198.809 dolar hasılat elde etti.
Bunuel, otobiyografisi “My Last Sigh”da filmin ismini bulmakta sıkıntı çektiklerine değindi. Burjuva kelimesi hiç akıllarında yokken birisinin önerisiyle gündeme geldi. Filmin ilk ismi “Bourgeois Enchantment” olsa da sonradan La Charme Discret De La Bourgeoisie olarak değiştirildi.
La Charme Discret De La Bourgeoisie, “Yabancı Dilde En İyi Film” ve “En İyi Senaryo” kategorilerinde Oscar’a aday gösterildi ve “Yabancı Dilde En İyi Film” kategorisinde Oscar’ı kazanmayı başardı. Film ayrıca 5 dalda Bafta’ya aday olup “En İyi Senaryo” ve “En İyi Kadın Oyuncu” kategorilerinde Bafta kazandı. Film, 1972 yılında “En İyi Yabancı Filmler” kategorisinde Amerikan Ulusal Film Arşivi’ne eklendi.
Senaryoda Bunuel’in mizah ve fantezi anlayışı güçlü şekilde hissediliyor. Bu tür filmlerin dikkatli seyredilmesi ve detayların atlanmaması gerekiyor. Özellikle politik ve dini mesajlar kaçırılmamalı. La Charme Discret De La Bourgeoisie, ancak bu şekilde keyif alınabilecek bir yapım. Bunuel severler ve türden hoşlananlar için arşivlik bir film.

Imdb note: 8                               My note: 7.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder