Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

27 Eylül 2015 Pazar

The Wolf Man / Kurt Adam (1941)

Director / Yönetmen:
George Wagner

Screenplay / Senaryo:
Curt Siodmak

Cast / Kadro:
Claude Rains
Warren William
Ralph Bellamy
Patric Knowles
Bela Lugosi
Maria Ouspenskaya
Evelyn Ankers
Lon Chaney Jr.


Subject / Konu:
Larry, yıllar sonra Talbot Şatosu’na döner. Kendisini babası Sir John Talbot karşılar. Larry, ağabeyi John bir av kazasında öldüğü için dönmüştür. Sir John, çatı katına bir gözlemevi yapmıştır. Larry buradan teleskopla çevreye bakar. Odasında gördüğü Gwen’den hoşlanır. Gwen’in evinin altında bulunan mağazaya gider. Burada Gwen’le tanışır ve kurt adam sembolü bulunan bir baston satın alır. Akşam buluşurlar ve Gwen’in arkadaşı Jenny’yle beraber çingene Bela’ya fal baktırmaya giderler.
Gwen, Larry’ye Frank’le nişanlı olduğunu açıklar. Bela, ilk olarak Jenny’nin falına bakar. Kötü şeyler görür ama söylemez. Jenny’ye hemen evine gitmesini söyler. Kadın bir kurt tarafından saldırıya uğrar. Larry, kurtla boğuşur ve kurt tarafından ısırılır. Yaralı Larry eve götürülür. Jenny’nin cesedinin yanında vücuduna darbeler alıp öldürülmüş çingene Bela’nın cesedi ve Larry’nin bastonu bulunur.
Larry ertesi gün uyandığında yarası tamamen yok olmuştur. Polis, Bela’nın öldürülmesiyle ilgili kendisinden şüphelenmektedir. 
Bela’nın annesi Larry’ye öldürdüğü kurdun aslında kurda dönüşmüş Bela olduğunu ve onun tarafından ısırıldığı için kendisinin de bir kurt adama dönüşeceğini söyler. Larry, durumu Gwen’e anlatıp çingenenin kendisine verdiği tılsımı ona verir.
Bir gece kurt adama dönüşen Larry, mezarlıkta Richardson’ı öldürür. Kurdun yakalanması için tuzaklar kurulur. Larry tuzağa yakalansa da, tuzaktan kurtulur ve Gwen’le vedalaşır. Sir John, Larry’yi bir koltuğa bağlar. Ormanda ise kurt için av hazırlığı yapılır. Gwen, Larry’yi bulmak için ormana gelir. Kurt adama dönüşen Larry, önce Gwen’e, sonra da Sir John’a saldırır. Sir John, Larry’nin bastonunu kullanarak kurt adamı yani oğlunu öldürür.

Comment / Yorum:
Özellikle 40’lı yıllarda yazdığı fantastik karakterlerle Hollywood’un fantastik korku filmlerine yön veren senaristlerinden biri olan Curt Siodmak’ın imzasını taşıyan “Wolf Man / Kurt Adam”, 1941 yılında daha ziyade televizyon yapımlarıyla tanınan yönetmen George Wagner tarafından sinemaya aktarıldı. 180.000 dolara mal olan filmin çekimleri California’da gerçekleştirildi.
Filmin yapımcı şirketi Universal, projeyi korku yıldızı Boris Karloff için planlamıştı ama bu plan gerçekleşmedi. Daha sonra rolü oynaması için Dick Foran’la anlaşıldı. Ancak film çekimlerine başlanmasına 1 hafta kala Foran, projeden ayrıldı. Filmde yardımcı rollerden birinde oynayan Bela Lugosi başrolde oynamak istese de nihayetinde Lon Chaney Jr.’da karar kılındı.
Filmin senaryosunda kurt adam efsanesine dair birçok mit kullanılmış. Filmin orijinal senaryosunda Larry karakteri, Sir John’un oğlu değil, teleskopunu onarmaya gelen bir mühendismiş. Sonradan değişikliğe gidilerek karakter Sir John’un oğlu yapılmış. Lon Chaney Jr., kurt adam kılığına girebilmek için 6 saat makyaj yapılmış. Makyajın temizlenmesi için de 3 saat harcanmış.
The Wolf Man, birçok filmde ana ya da yardımcı karakter olarak karşımıza çıkmış kurt adam figürünün sinemada ilk kez arzı endam ettiği film olması nedeniyle fantastik korku türünün temel klasiklerinden biri.

Imdb note: 7.4                             My note: 5.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder