Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

3 Eylül 2015 Perşembe

Southpaw / Son Şans (2015)

Director / Yönetmen:
Antoine Fuqua

Screenplay / Senaryo:
Kurt Sutter

Cast / Kadro:
Jake Gyllenhaal
Forest Whitaker
Naomie Harris
Rachel McAdams
Curtis Jackson “50 Cent”
Miguel Gomez
Victor Ortiz
Oona Laurance
Rita Ora
Skylan Brooks
                                                            Beau Knapp
                                                            Dominic Colon
                                                            Malcolm M. Mays

Subject / Konu:
Billy Hope, Jones’la yaptığı Dünya yarı ağır siklet boks şampiyonluğu maçını çok darbe almasına karşın maçı nakavtla kazanmayı başarır. Böylece üst üste 4. kez ünvanını korumayı ve yenilgisizliğini sürdürmeyi başarmış olur. Basın toplantısında Miguel, Billy’ye meydan okur. Bu duruma öfkelenen Billy, menejerinden Miguel’le dövüş için maç ayarlamasını ister.
Yetimhanede 12 yaşındayken tanıdığı Maureen’le evlenmiş ve Leila isimli bir kızları olmuştur. Maureen, Billy’ye dövüşlerde çok fazla darbe almaya başladığını ve sağlığını koruması adına bir süre ara vermesi gerektiğini söyler.
Bir bağış gecesinde Miguel, Billy’ye sataşınca aralarında kavga çıkar. Kavga büyür. Miguel’in adamlarından Hector’un silahından çıkan kurşun Maureen’i vurur. Kanlar içinde kalan Maureen, Billy’nin kollarında ölür.
Maddi bakımdan sorunlar yaşayan Billy, menejerinin tavsiyesiyle 3 maçlık sözleşme yapmaya razı olur. İlk maçını 8 hafta sonra Turay’le yapar. Savunma yapmaz ve sürekli yumruk yer. Hakem kararıyla maçı kaybedip hakeme kafa atar. Cezalarla ve 1 yıl boyunca gelir elde edememekle karşı karşıya kalan Billly, menejerinin ve antrenörünün Miguel’le çalışmaya başladığını öğrenir.
Sıkıntılı bir süreç geçiren Billy’nin içki ve şiddet sorunu yüzünden Leila geçici olarak Aile Hizmetleri’ne verilir. Billy yavaş yavaş her şeyini kaybetmeye başlar.
Kendisini gerçek anlamda yenen tek boksörün antrenörlüğünü yapmış Tick Wills’in salonuna gider ve ondan kendisini çalıştırmasını ister. Salonun temizlik işini de kabul etmek zorunda kalır. Leila, kendisini görmek için gelen babasını görmek istemez.
Miguel, Turay’ı 4. rauntta nakavt edip yeni Dünya yarı ağır siklet boks şampiyonu olur.
Tick kendi yöntemleriyle Billy’yi çalıştırmaya başlar. Leila, babasının kendisini görmesine izin verir ama ona iyi davranmaz.
Billy, bir hayır maçına çıkar ve etkileyici bir performans sergiler. Billy’yi izleyen eski menejeri ona 6 hafta sonra Vegas’ta unvan maçına çıkmasını önerir. Kızını geri almayı başaran Billy, maça sıkı şekilde hazırlanır. Ancak otoriteler Miguel karşısında kendisine şans tanımaz.
Billy tutuk başladığı maçı dengelemeyi başarır. Miguel söylediği sözlerle kendisini kışkırtmaya çalışsa da, Tick onu kontrol etmeyi ve dövüşte tutmayı başarır. Billy maçı puanla kazanır ve yeniden Dünya yarı ağır siklet boks şampiyonu olur.

Comment / Yorum:
Çevirdiği aksiyon filmleriyle tanınan Antoine Fuqua’nın yönettiği “Southpaw / Son Şans”, parlak oyuncu kadrosuyla dikkat çeken, bir dibe vuruş ve yeniden yükseliş filmi. Southpaw, Sons of Anarchy dizisinin yaratıcısı ve aynı zamanda senaristlerinden Kurt Sutter’ın ilk uzun metrajlı sinema senaryosu. Filmin çekimleri Pennsylvania ve Las Vegas’ta gerçekleştirildi. Yaklaşık 30.000.000 dolara mal olan film 28 Ağustos itibariyle sadece Amerika genelinde 49.477.754 dolar hasılat elde etmiş durumda.
Filmin başrolünde Eminem yer alacaktı. Ancak Eminem film çekimlerine başlandıktan sonra müzik kariyerine odaklanma kararı aldı. Filmin müziklerine katkıda bulundu. Rol bu kararın ardından Jake Gyllenhaal’a verildi. Ryan Gosling, Bradley Cooper ve Jeremy Renner’da rol için ismi geçen aktörlerdi. Lupito Nyong’o yeni Yıldız Savaşları filminde oynayabilmek için filmde Angela rolünü oynamaktan vazgeçti.
22 Haziran’da 61 yaşındayken uçak kazası sonucu ölen ünlü besteci James Horner, filmin bütçesi kısıtlı olduğu için film müziklerini ücretsiz olarak yapmıştı. Bu film James Horner’ın son projesi olmuş oldu. Film, James Horner’a adandı.
Filmin orijinal adı olan Southpaw, argoda sol elliler için kullanılan bir terim. Southpaw, boks film klişelerini kullanan ve tahmin edilebilir bir hikayeye sahip. Buna karşın temposu, sürükleyiciliği ve özellikle de oyunculuk performansları için seyredilmeyi hak eden bir yapım.

Imdb note: 7.7                             My note: 7

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder