Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

25 Eylül 2015 Cuma

Isle of The Dead / Ölüm Adası (1945)

Director / Yönetmen:
Mark Robson

Screenplay / Senaryo:
Ardel Wray

Cast / Kadro:
Boris Karloff
Ellen Drew
Marc Cramer
Katherine Emery
Helene Thimig
Alan Napier
Jason Robards Sr.
Ernst Dorian


Subject / Konu:
İşgal altındaki Yunan halkı, efsanelerini batıl inanca dönüştürür. Afrodit, Vorvolaka’ya boğun eğer. Vorvolaka, 1912 yılındaki Balkan Savaşı sırasında köylülerin zihnindeki hayali bir yaratıktır.
Acımasız biriymiş gibi görünen, bekçi köpeği lakaplı General Pherides, haber yapmak için gelen Amerikan gazeteci Oliver Davis’le beraber ölülerin ve yaralıların arasından geçerek karısının adada bulunan mezarına gider. Ancak gittiğinde tabutun kırıldığını ve cesedin orada olmadığını görür. Dönmek üzerelerken mezarlıkta şarkı söyleyen biri olduğunu fark edip sese doğru giderler. Ses, onları bir eve götürür. Burada tabutların, antik eser arayan köylüler tarafından kırılıp boşaltıldığını öğrenirler. Evdeki konuklarla tanışırlar.
Şarkıyı söyleyen kişi, güzel Thea’dır. Thea zalimliğiyle ün yapmış General’e soğuk davranır. General ve Oliver, ısrar üzerine geceyi misafir bulundukları evde geçirmeye karar verirler. Sabah evden ayrılacakları sıra evdeki misafirlerden birinin tuhaf şekilde öldüğünü görürler. General bunun üzerine adadan kimsenin ayrılmamasını söyler ve adaya doktor getirir. Doktor, ölüm nedeninin güçlü ve bulaşıcı bir veba virüsü olduğunu söyler. Evde bulunanların hiçbir yere gitmemesine karar verilir.
Evde bulunan misafirlerden biri daha ölür. Çok geçmeden doktor da rahatsızlanıp ölür. Evdeki hizmetçi kadın Kyra ölümleri Vorvolaka’ya bağlar ve General’i etkiler. General, Thea’nın Vorvolaka olabileceğini düşünmeye başlar. Oliver ve Thea birbirlerine aşık olur. General’in onları engelleme çabası, birlikte adadan ayrılmaya karar vermelerine neden olur. Ancak General, salgının yayılmasını engellemek için gitmelerine izin vermez ve sandalı batırır. Öldüğü sanılan ve fakat ölmeyen bayan Aubyn tabuta konur.
Aubyn uyandıktan sonra tabuttan çıkar. Karşılaştığı Thea’yı tanımaz. Eve dönüp Kyra’yı öldürür. Thea, Kyra’nın öldürüldüğünü anlamaz ve yatağına yatar. Hasta haldeki General şüphelenip odaya gelir ve Kyra’nın öldürülmüş olduğunu görür. General, katil sandığı Thea’nın üzerine giderken Aubyn tarafından bıçaklanır. Evden kaçan Aubyn, kendisini kayalıklardan atar. Yaralı General’de can verince geriye sadece 3 kişi kalır. Thea ve Oliver sağ salim adadan ayrılırlar.

Comment / Yorum:
Yönetmen Mark Robson’ın 4. uzun metrajlı filmi olan “Isle of The Dead / Ölüler Adası”, yazdığı korku senaryolarıyla tanınan Ardel Wray’in kaleminden çıkma. 1945 yapımı korku filminin ismi 19. yüzyıl ressamlarından Arnold Böcklin’in meşhur tablosundan geliyor.
Filmin baş rollerinden birini korku sinemasının dev aktörlerinden Boris Karloff canlandırıyor.
Yunan kültüründe vampire benzetilebilecek ölümsüz yaratık olarak bilinen vorvolaka, filmde fantastik olmasa da psikolojik korku unsuru olarak kullanılmış. 
Vampir, yunan diline vrykolakas yani vorvolaka şeklinde tercüme ediliyor. Bu nedenle vorvolaka ve vampir birbirlerine yakın yaratıklar olarak nitelendirilebilir. Fakat bu yaratıklar, vampirler gibi kan içmemekteler.
Isle of The Dead, fantastik bir temele dayansa da, bir fantastik korku değil. Filmin türü için psikolojik gerilim ve korku harmanlaması demek yanlış olmaz. Türlerden hoşlananların yanı sıra Boris Karloff için de seyredilebilir.

Imdb note: 6.6                             My note: 5.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder