Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

30 Eylül 2015 Çarşamba

Le Manoir Du Diable / The Haunted Castle (1896)

Director / Yönetmen:
Georges Melies

Screenplay / Senaryo:
Georges Melies

Cast / Kadro:
Georges Melies
Jeanne d’Alcy

Subject / Konu:
Bir şatonun içersine giren yarasa, Mephistopheles’e dönüşür. Bir süre düşünen Mephistopheles, bir ocak ve üzerinde büyük bir kazan yaratır. Ardından ocakla ilgilenecek bir hizmetkar yaratır. Kazandan çıkan genç kadını odaya, hizmetkarı da ocağa gönderir. Ocağı ve kazanı yok eder. Pelerinini giyip yok olur.
Şatoya 2 adam gelir. Bu sırada Mephistopheles’in hizmetkarı onlara görünmeden mızrağıyla darp edip rahatsız eder. Adamlardan biri diğerini gönderir. Şatoda kalan adam yok olup yeniden görünen eşyalardan irkilir. Birden sehpa üzerinde beliren iskelet ise kılıcını çekip saldırmasına neden olur.
Ancak iskelet, önce yarasaya, sonra da Mephistopheles’e dönüşür. Mephistopheles, hizmetkarını da çağırır. Korkan adam kaçmak istese de, Mephistopheles’e adamın önüne beyazlara bürünmüş kimseler çıkartıp gitmesini engeller. Adam, tarifsiz bir korkuya kapılır.
Mephistopheles, içeri gönderdiği kadını getirir.  Adam, kadından çok hoşlanır. Mephistopheles, kadını önce beyazlara bütünmüş yaşlı bir kadına dönüştürür. Sonra bu rakamı 5’e çıkarır. 5 kadın, adama yardım için gelen diğeri adamı kovalayıp balkondan kendisini atmasına sebep olur. Kadınlar ortadan yok olurlar. Adam gitmeye çalışırken Mephistopheles karşısına çıkar. Adam, duvarda duran büyük haçı alır ve haçtan korkan Mephistopheles’in üzerine gider.

Comment / Yorum:
Georges Melies’in senaristliğini, yönetmenliğini, yapımcılığını yaptığı ve başrollerden birini üstlendiği 1896 yapımı kısa filmi “Le Manoir Du Diable / The Haunted Castle”, sinemaya dair birçok kaynakta ilk korku ve vampir filmi olarak gösterilmekte. Fransa, Montreuil’de çekilen film, onlarca belki de yüzlerce korku ve vampir filminin atası olarak kabul edilmekte.
1800’lü yıllarda çekildiği göz ardı edilmeden değerlendirilmesi gereken Le Manoir Du Diable, Georges Melies’in tarifsiz dehasını ve korku filmlerinin başlangıç noktasını görmek için gerçek sinema severlerin izlemesi gereken bir yapım.

Imdb note: 6.8                             My note: 7.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder