Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

1 Ekim 2015 Perşembe

Pek Yakında (2014)

Director / Yönetmen:
Cem Yılmaz

Screenplay / Senaryo:
Cem Yılmaz

Cast / Kadro:
Cem Yılmaz
Tülin Özen
Ozan Güven
Özkan Uğur
Zafer Algöz
Çağlar Çorumlu
Hare Sürel
Cengiz Bozkurt
Zerrin Tekindor
Ata Berk Mutlu
                                                               Ayşen Gruda
                                                               Tuğrul Tülek
                                                               Emin Gürsoy
                                                               Bahtiyar Engin
                                                               Metin Coşkun
                                                               Muhittin Korkmaz
                                                               Enis Fosforoğlu
                                                               Ülkü Duru
                                                               Can Yılmaz
                                                               Tansu Biçer
                                                               Kutay Şahin
                                                               Doğukan Polat
                                                               Levent İntepe
                                                               Ali Şehirlioğlu
                                                               Yılmaz Erdoğan
                                                               Mazhar Alanson
                                                               Nurgül Yeşilçay
                                                               Sunay Akın
                                                               Aras Bulut İynemli
                                                               Sarp Akkaya
                                                               Orçun İynemli
                                                               Ramazan Çelik
                                                               Hakan Akay

Subject / Konu:
Zafer, 1996 yılındaki Eşkıya filminin çekimlerinde bir figüranken Muharrem’in gaza getirmesiyle yaptığı doğaçlamayla işleri berbat eder. 2014 yılına gelindiğinde Zafer, korsan cd sektöründe çalışan bir dağıtıcıdır. Korsan işini bırakıp kendisinden ayrılmak isteyen karısı Arzu ile arasını düzeltmek ve oğlu Cihan ile ilgilenmek istemektedir. Patronu İzzettin, kendisine son işini yaptıktan sonra ayrılabileceğini söyler. Filmlerin basıldığı kebapçı baskın yer. Zafer, o sırada yemek yediği için kurtulup kaçmayı başarır.
Türk sinema kostüm ve malzemelerini elinde bulunduran sinema emekçisi Ejder’in yanına giden Zafer, intiharın eşiğindeki Ahben ile tanışır. Ahben, 1977 yılından beri baş rolünde Enis Fosforoğlu’nun oynayacağı Şahikalar isimli senaryosunun filme çekilmesi için uğraşmaktadır.
Zafer, Arzu’nun ısrarla boşanmak istemesi üzerine bir şeyler yapabilmek adına Ahben’in senaryosu Şahikalar’ın çekilmesi için harekete geçer.
Ahben, Zafer’in filmin yapımcısı olduğunu saklayarak Arzu’ya filmde başrol teklif eder. Enis Fosforoğlu, yıllardır yakasından düşmeyen Ahben’i tersleyince; Ahben, Arzu’ya filmde büyük yıldız Boğaç Boray’la birlikte oynayacağını söyler. Boğaç, aslında Zafer’in oyunculuk kariyerine mahveden Muhammer’in ta kendisidir. Ancak çok büyük bir yıldız olduğu için filmde oynaması pek mümkün görünmemektedir. Bunun üzerine Boğaç’a çeşitli iftiralar atıp kariyerinde düşüşe geçmesi için harekete geçerler.
Filmde oynamak için görüşmeye gelen Boğaç’a otobüs çarpar ve kötürüm kalır. Ardından filmde oynamayı kabul eder. Film çekimleri başlar. Boğaç’ın ayakta çekilmesi gereken sahnelerinde Zafer, kafasına bir maske geçirerek rol alır. Bu sahneler, efekt kullanılarak değiştirilecektir. Zafer, kendisini Kemal adıyla tanıtıp çekimler boyunca maskesini çıkarmadığı için Arzu kendisini tanıyamaz.
Arzu’ya musallat olduğu için Zafer’le birkaç kez sorun yaşayan Suat, Zafer’in sırrını öğrenip şantaj yapar ve filmde rol alır. Ejder sayesinde Suat’ın 80’lerde seks filmleri çevirdiğini keşfeden Zafer, Suat’ı bir daha Arzu’yu rahatsız etmemesi için uyarır. Suat ise gizlice Ejder’in mekanına girip kendi filmlerine ait tüm malzemeleri çalar. Bu sırada Zafer’in elinde olan ve piyasaya sürülmemiş bir korsan dvd’yi de alır. Polisi arayıp Zafer’i ihbar eder.
Korsan sektörünün güçlü isimlerinden Beşir, Zafer’den kendisinde olduğunu öğrendiği dvd’yi getirmesini ister ve 12 saat mühlet verir. Filmin son sahnesi çekilir ve polisler Zafer’i tutuklamak için seti basar. Zafer, Arzu’nun yanında maskesini çıkarmak zorunda kalır. Zafer nezarete atılır.
Beşir’in adamları filmin çekimlerinin bulunduğu harddiske el koyar ve istedikleri dvd’yi getirdiklerinde harddiski alabileceklerini söyleyip gider. Zafer salıverilince başına gelenlerin Suat yüzünden olduğunu ve dvd’nin onda olduğunu öğrenir. Film ekibi, Suat’a

Comment / Yorum:
Cem Yılmaz’ın yazıp, yönetip, yapımcılığını üstlendiği ve baş rolünde oynadığı 2014 yapımı “Pek Yakında”, sanatçının daha önce birlikte çalıştığı Ozan Güven, Özkan Uğur ve Zafer Algöz’ün yanı sıra ilk kez çalıştığı Tülin Özel, Çağlar Çorumlu, Cengiz Bozkurt, Zerrin Tekindor ve Ayşen Gruda gibi isimleri de bir araya getirdi. Film toplamda 2.187.278 seyirciye ulaştı ve 24.684.790 lira hasılat elde etti. Filmin müziklerini Mazhar Alanson yaptı.
Türk sinemasının 100. yılında gösterime giren Pek Yakında, Hababam Sınıfı, Baytekin Fezada Çarpışanlar, Her Şey Çok Güzel Olacak, Kader, Eşkıya ve Süt Kardeşler gibi birçok klasikleşmiş Türk filmine saygı duruşu yapmayı es geçmedi. Cem Yılmaz, sadece fantastik komedi filmlerinde birden fazla karakter canlandırma geleneğini Pek Yakında’da bozdu ve 2 karakter canlandırdı. Filmde Yılmaz Erdoğan, Mazhar Alanson ve Nurgül Yeşilçay gibi isimler konuk oyuncu olarak yer aldılar.
Pek Yakında, tür olarak komedram ya da aile komedisi olarak değerlendirilebilir. Cem Yılmaz’ın gişe kaygısı duyup kaba komediye sığınan komedyenlerin aksine mizahına güvenip kendi yolunda ilerlemesi takdir edilmeli. Ancak Pek Yakında’nın tür olarak benzeştiği diğer Cem Yılmaz filmleri “Her Şey Çok Güzel Olacak” ya da “Hokkabaz” seviyesinde olmadığını da söylemek gerek. Film için sıkılmadan seyredilebilecek keyifli bir komedi demek yanlış olmaz.

Imdb note: 8                               My note: 6.5

1 yorum:

  1. Her Şey Çok Güzel Olacak ve Hokkabaz gibi filmlerin gerisinde kaldığı doğru. Ancak Gora ve Yahşi Batı filmlerindeki o kurgusu olmamışlık bu filmde yok. İzlenebilir, güzel oyunculuklarla ilham verebilir.

    YanıtlaSil