Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

29 Ekim 2015 Perşembe

Uccellacci E Uccellini / Şahinler ve Serçeler (1966)

Director / Yönetmen:
Pier Paolo Pasolini

Screenplay / Senaryo:
Dante Ferretti
Pier Paolo Pasolini

Story / Hikaye:
Pier Paolo Pasolini

Cast / Kadro:
Toto
Ninetto Davoli
Femi Benussi
Umberto Bevilacqua
Renato Capogna
Flaminia Siciliano
                                                                Pietro Davoli
                                                                Rosina Moroni
                                                                Lena Lin Solaro
                                                                Gabriele Baldini
                                                                Ricardo Redi
                                                                Rossana Di Rocco
                                                                Alfredo Leggi
                                                                Renato Montalbano
                                                                Giovanni Tarallo
                                                                Vittorio Vittori

Subject / Konu:
Baba ve oğlu Nino sohbet ederek yürümektedirler. Las Vegas Bar’a giderler. Dışarıda dans eden gençler, durmayan servisin peşinden koşarlar.  Barda bir şeyler içen baba ve oğlu Nino yollarına devam ederler. Nino, babasından 5 dakikalığına izin isteyip kız arkadaşına çıkma teklif etmeye gider. Ardından babasının yanına döner ve yola devam ederler. Yolda kendilerine konuşabilen bir kuzgun katılır.
2 keşiş Cicillo ve Ninetto, kuzgun olarak 2 farklı tür olan serçeler ve şahinleri dinlemekle görevlendirilirler. Cicillo, kuşlara sapanla taş atmak isteyen Ninetto’yu durdurur. 2 keşiş yola koyulurlar. İnsanlar kendileriyle alay ederler. Yaz gelip geçer, sonbahar gelip geçer ve ardından kara kış gelir. Mevsim yeniden ilkbahara geldiğinde hala kuşlarla konuşamamışlardır.
Ninetto ümidi kesmişken Cicillo şahinlerle konuşmaya başlar. Şahinlere Tanrı hakkında bilgi verdikten sonra Tanrı sevgisi aşılamaya çalışır. Şahin görevini tamamladıktan sonra serçe görevine başlarlar. Serçelerin bulunduğu bir yere giderler. Cicillo, serçelerle konuşmak için bekleyişine koyulurken, Ninetto’da onu insanlara mucizeler yaratmış bir aziz olarak tanıtır. İnsanlar, Cicillo’ya adak adamaya başlarlar. Yanından ayrılmayıp ses yapan ve serçeleri dinlemesini engelleyen insanlar Cicillo’yu çıldırtır. İnsanları etrafından uzaklaştırır ve bekleyişine koyulur.
Paskalya geldiğinde Cicillo ve Ninetto, hoplaya zıplaya serçelerle konuşmaya başlarlar. Onlara Tanrı sevgisi için oruç tutmaları gerektiklerini anlatırlar. Görevlerini tamamlayıp tekrar yola koyulurlar. Bir kuşun diğer bir kuşu öldürüşünü görürler. Şahinler ve serçeler dışındaki kuşların kıyıma uğramaktan nasıl kurtulacaklarını pederlerine sorarlar. Peder, gidip en baştan başlamalarını ve kuşlara ne yapmaları gerektiği öğretmelerini buyurur. 2 keşiş geldikleri yolu geri dönerler.
Nino ve babası tuvalet ihtiyaçlarını bir tarlada giderirler. Durumu gören tarlanın sahibi, pisliklerini temizlemesi için kendilerini uyarır. Tartışma büyür. Baba, 4 adamı yere serip kemeriyle pataklar. Kendilerine ateş edilmeye başlanınca hızla kaçarlar. Kiracılarının evlerine gidip alacaklarını isterler. Zor durumdaki kiracıları, borcunu ödeyemeyeceklerini söyler. Ancak kiracıya merhamet göstermezler.
Yolda kalan 5 kişinin arabasını itip bitap düşerler. Ancak araba çalışmaz. 5 kişi, uzaktan gelen kalabalığı görünce tiyatro oynamaya başlarlar. Hamile olan kadının sancısı tutar ve bir kız bebek doğurur. Arabalarını çalıştırıp giderler. Kuzgun, kandırılan babaya nutuk çekerken Nino ve babası kaçmaya çalışır. Ancak kuzgun peşlerini bırakmaz.
Borçları bulunan mühendisle görüşmek için bir toplantıya katılırlar. Köpekler kendilerini yere yıkar. Mühendis insaf etmez ve parasını ister. Otobüslerini kaçıran baba, oğul ve kuzgun yollarına yürüyerek devam ederler. Acılı bir cenaze görürler. Ardından yürümeyi sürdürürler. Yine tuvaleti geldiğini söyleyen baba, ihtiyacını görmek bahanesiyle tarlaya gider. Yolun gerisinde rastladıkları güzel kadının yanına gider ve onunla birlikte tarlaya giderler… Baba, Nino’nun yanına geri döner. Bu sefer de Nino aynı bahaneyle güzel kadının yanına gider ve onunla birlikte tarlaya giderler… Nino geri dönünce tekrar yola koyulurlar. Baba, kuzgunu yemeye karar verir.

Comment / Yorum:
Pier Paolo Passolini’nin kendi hikayesinden yola çıkarak Dante Ferretti’yle birlikte senaryolaştırdığı ve yönettiği 1966 yapımı “Uccellacci E Uccellini / Şahinler ve Serçeler”, zaman zaman absürt komedi izleri verse de, dinden politikaya, burjuvaziden ahlaka kadar birçok alanda taşlama yapan bir komedi. Filmin çekimleri ağırlıklı olarak Lazio ve Perugia’da gerçekleştirilmiş. Filmin müzikleri efsane besteci Ennio Morricone’a ait.
Uccellacci E Uccellini, taşlamalarla dolu bir komedi. Ancak bazı taşlamaları anlayabilmek için alt metinleri yakalamak lazım. Özellikle din ve yönetime dair çarpıcı göndermeler ve semboller var. İstanbul yazılı tabela da dikkat çeken detaylardan biri.Filmin neredeyse ana yardımcı karakteri diyebileceğimiz konuşan kuzgun, sıra dışı ve başarılı bir taşlama aracı olmuş. Uccellacci E Uccellini, izlerken konsantrasyon gerektiren keyifli bir klasik.

Imdb note: 7.5                             My note: 6.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder