Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

16 Ekim 2015 Cuma

The Martian / Marslı (2015)

Director / Yönetmen:
Ridlye Scott

Screenplay / Senaryo:
Drew Goddard

Novel / Kitap:
Andy Weir (from "The Martian")

Cast / Kadro:
Matt Damon
Jessica Chastain
Kristen Wiig
Jeff Daniels
Michael Pena
Sean Bean
Kate Mara
                                                             Sebastian Stan
                                                             Aksel Hennie
                                                             Mackenzie Davis
                                                             Benedict Wong
                                                             Donald Glover
                                                             Chen Shu
                                                             Eddy Ko
                                                             Chiwetel Ejiofor

Subject / Konu:
Mars’ta bulunan ekip, yaklaşmakta olan büyük fırtına yüzünden görevi iptal kararı alır. Ekip, fırtınada kıyafeti yırtılan ve gözden kaybolan Mark’ı öldüğünü düşünüp Mars’tan Hermes ile ayrılırlar. Mark, yaralanmış ve kritik oksijen seviyesinde kendine gelir. Üsse döner ve vücuduna saplanan metalleri çıkarır. Üste sadece 31 gün hayatta kalabilecek imkanlar olduğunu bilen Mark, başına gelenleri video kaydında anlatır. Hayatta kalabilmek için imkanları en iyi şekilde kullanmaya karar verir.
Bir botanikçi olan Mark, solar sistem ve dışkıları kullanarak sebze yetiştirmeye çalışır. Su sorununu kurduğu düzenekle su üreterek aşar.
Mark’ın yaşadığından habersizce cenaze töreni gerçekleştirilir. Nasa’nın Mars Görevleri Yöneticisi Vincent, Mark’ın cesedinin dünyaya geri getirilmesi gerektiğini düşünmektedir. Uydu görüntülemesi sonucu Mark’ın hayatta olduğunu tespit eden Nasa, durumu dünyaya açıklar. Mark ise bu sırada 4 yıl sonra Mars’a gelecek ekibin ineceği noktaya gidebilmek için hesaplar yapmaya başlar.
Nasa, Mark’ı kurtarmak için harekete geçer. 400 tane patates yetiştirmeyi başaran Mark, 1997 yılında Mars’a gönderilip pasif duruma düşen uzay aracı Pathfinder’ı bulur. Aktif hale getirdiği Pathfinder sayesinde Nasa’nın yaşadığından haberdar olduğunu öğrenir. Kamera hareketleri sayesinde iletişim kurmayı da başarır. Ardından aldığı direktiflerle sistemleri birleştirir ve yazılı iletişimi mümkün hale getirir. Hermes mürettebatının yaşıyor olduğundan haberdar edilmemesine sinirlenir. Hermes müretebatı, yolculuklarının 4. ayında Mark’ın yaşadığından haberdar edilir.
Meydana gelen bir kaza sonucu Mark yiyeceklerini kaybeder. Bu yardım gelene kadar yetecek yiyeceği kalmadığı anlamına gelir. Nasa bunun üzerine Mark’a erzak gönderecek roketi en kısa sürede yapıp ateşler. Ancak roket ateşlendikten kısa süre sonra infilak eder.
Çin Uzay Ajansı, geliştirdiği itiş teknolojisini Nasa’yla paylaşmaya karar verir. Astrodinamikçi Rich, yaptığı hesaplamalarla Hermes’in tekrar Mars’a gidip Mark’ı kurtarabileceğini tespit eder. Mitch, tüm karşı çıkışlara rağmen Hermes’i durumdan haberdar eder. 
Hermes mürettebatı, oy birliğiyle fazladan uzay yolculuğunu ve ölüm riskini göze alarak tekrar Mars’a gidip Mark’ı kurtarmaya karar verirler. Yapılan plana göre Mark kendisini Ares 4 fırlatma kapsülüyle fırlatacak ve Hermes, bu kabini yakalayıp yoluna devam edecektir. Ancak yapılan hesaplamalarda kapsülün oldukça ağır olduğu ortaya çıkar ve ön kısmın tamamen sökülüp brandayla kaplanması çözümüne ulaşılır. Mark gerekli değişiklikleri yapar.
Hermes Mars’a ulaşır ve Mark, kapsüle binip ateşleme yapar. Belli bir süre sonra bilincini kaybeder. Muşamba açıldığı için kesişme noktası ve hızda şaşma meydana gelir. Hermes bunun üzerine yakıt harcamayı göze alarak jetleri çalıştırır ve kesişme noktasına doğru yol alır. Ancak hız, sorun yaratır. Mark, kendine gelir. Hermes mürettebatı, atmosferi itici güç olarak kullanmak için araç hava kilidini patlatmaya karar verir. 
Bunun için uzay aracının içinde bir bomba patlatmaları gerekmektedir. Bomba patlatılır ancak Mark’a gerekli yakınlıa ulaşılamaz. Mark bunun üzerine kıyafetinde delik açıp oksijen basıncıyla kumandanına doğru yol alır. Zor da olsa birbirlerini yakalarlar. Mark başarıyla kurtarılır. Gelişmeleri canlı olarak dinleyen meydanlardaki insanlar sevince boğulur.
Dünyaya dönen Mark, astronot adaylarına ders vermeye başlar. Mark’ın kurtarılmasından 5 yıl sonra Ares 5 ekibi, Mars’a doğru yola çıkar.

Comment / Yorum:
Andy Weir’ın yazıp ücretsiz olarak bloğundan yayınladığı, daha sonra büyük yankı uyandırınca en düşük fiyatla e – kitap olarak satışına başlanan aynı adlı kitabından senarist Drew Goddard tarafından uyarlanan “The Martian / Marslı”, usta yönetmen Ridley Scott tarafından yönetildi. Filmin çekimleri yaklaşık 70 günlük bir süreçte Macaristan ve Ürdün’de yapıldı. Mars çekimleri Ürdün’deki Wadi Rum’da gerçekleştirildi. Yaklaşık 108.000.000 dolara mal olan film, 14 Ekim 2015 itibariyle sadece Amerika genelinde 119.705.048 dolar hasılat elde etmiş durumda. Bu rakamlar, filmin milyar dolar hasılat yapabileceği ihtimalini ortaya koyuyor.
Filmi ilk olarak senarist Drew Goddard’ın yönetmesi planlanmıştı. Ancak Goodard, bu görevi üstlenmek yerine “The Sinister Six” isimli bilim – kurgu projesine yöneldi. Senaryoyu okuyan Ridley Scott, projenin yönetmenliğini üstlendi. Filmde Vincent karakterini Irrfan Khan canlandıracaktı. Ancak oyuncu “Piku” isimli bir Bollywood yapımında rol aldığı için filmde rol alamadı. Bunun üzerine rol, Chiwetel Ejiofor’a gitti. Matt Damon’ın başrolü üstlendiği filmde önemli isimlerden oluşan bir oyuncu kadrosu bir araya getirildi.
Nasa, film yapım sürecinde destekte bulundu. Senaryonun 50 sayfalık kısmı Nasa bilgileriyle oluşturuldu. Stüdyoda gerçekten bir patates tarlası oluşturuldu. Nasa sahneleri 3 haftada çekildi. Ridley Scott’un 2012 yapımı “Prometheus” filmi için yapılan birçok uzay araştırması, bu filmde de kullanıldı. Mars’ın atmosfer basıncı nedeniyle sert fırtına olma ihtimali oldukça düşük. Ancak romanda ve filmde Mars’taki sert fırtınalar, hikayenin bir parçası.  Andy Weir, hikayedeki sert fırtınaların en büyük hatası olduğunu kabul etti.
The Martian’ın Bafta, Altın Küre ve Oscar yarışında ne denli iddialı olabileceğini konuşmak için erken olsa da, en azından teknik dallarda bir dolu adaylık alacağı şimdiden söylenebilir. Film, uzun sayılacak süresine karşın keyifli ve sürükleyici bir bilim – kurgu. Nasa’nın yakın gelecek projelerine de ışık tutuyor. Bu nedenle türün meraklılarının beğenerek izleyebilecekleri bir yapım.

Imdb note: 8.3                             My note: 8

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder