Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

7 Ekim 2015 Çarşamba

Act of Violence (1948)

Director / Yönetmen:
Fred Zinnemann

Screenplay / Senaryo:
Robert L. Richards

Story / Hikaye:
Collier Young

Cast / Kadro:
Van Eflin
Robert Ryan
Janet Leigh
Mary Astor
Phyllis Thaxter
Berry Kroeger
Taylor Holmes
                                                           Harry Antrim
                                                           Connie Gilchrist
                                                           Will Wright

Subject / Konu:
Aksayarak yürüyen Joe, merdivenlerden çıkıp eve girer. Silahını alır ve çantasını hazırlayıp gider. Otobüsle Los Angeles’a gider. Otele gidip tek kişilik oda tutar. Rehberden Frank Enley’nin telefonunu bulur. Frank, eşi Edith’le vedalaşıp balık avı için gider. Joe, telefonla arar ve Edith’in sesini duyup telefonu kapatır.
Daha sonra Frank’in evine gider ve Edith’ten Frank’in Redwood Gölü’nde olduğunu öğrenir. Bir araba kiralayıp göle gider. Frank’in kayıkla açıldığını öğrenince kayık kiralar. Kayığa yaklaşıp silahını çıkarır. Ancak balık tutmayı başaramayan Frank, motoru çalıştırıp karaya döner.
Ayağı aksayan bir adamın kendisini aradığını öğrenen Frank telaşlanır ve apar topar eve döner. Edith’e peşindeki Joe’nun orduda komutanı olduğunu ve başına gelen her kötü olaydan ötürü kendisini suçladığını söyler. Korkulu bir gece yaşayan Frank, ertesi gün Edith ve çocuğunu alıp ülkenin diğer ucuna gider.
Joe’nun bombardıman çavuşu olduğunu, birlikte esir düştüklerini ve neden peşine düştüğünü bildiğini söyleyen Frank, Edith’in polisi aramasını engeller. Frank, gece yarısı arkasında bir mektup bırakıp gider. Edith eve geri döner. Joe silah zoruyla eve girer. Frank’i arar. Evden ayrılmaya hazırlanırken Edith, peşlerini bırakmasını söyler.
Joe, Edith’e Frank yüzünden sakat kaldığını ve birçok askerin de öldüğünü söyler. Frank’in Nazilere bilgi sızdıran bir muhbir olduğunu ekler. Edith, Frank’in saklandığı otele gidip olanları anlatır. Frank, Edith’e esir kampındayken Joe ve adamlarının tünel kazıp kaçmaya çalıştıklarını, bu imkansız planla ölmemeleri için Nazi albayına onları kurtarabilmek için bilgi vermeyi kabul ettiğini ancak askerlerine tuzak kurulup öldürüldüklerini anlatır.
Frank’in kaldığı oteli öğrenen Joe, onu bulmak için kaldığı otelden ayrılmaya hazırlanırken New York’tan gelen sevgilisi Ann kendisini durdurmaya çalışır. Ancak başarılı olamaz. Ann bunun üzerine Frank’in evine gider ve Edith’le görüşür. Edith’in çantasında taşıdığı silahı alıp kendi çantasına koyar. Edith’ten Frank’in kaldığı oteli öğrenip yola çıkar.
Otele ulaşan Joe, Frank’i görür. Frank kendisine yumruk atıp dışarı kaçar. Bir süre sokaklarda koştuktan sonra bir meyhaneye girer. Orada tanıştığı kadının evine gider. Kadına Joe’yu aratır ve peşini bırakması karşılığı para teklif eder. Joe ise bu teklife sadece güler. Kadın, başının belada olduğunu anladığı Frank’i bir avukat olan Gavery’nin yanına götürür.
Frank her şeyi Gavery’ye anlatırken Johnny kendilerini gizlice dinler. Gavery, Frank’e Joe’yu Johnny ile uyarabileceklerini, uyarıyı dikkate almazsa da öldürtebileceklerini söyler. Frank bu teklifi reddedip intihar etmeyi denese de, istediğini yapamaz. Johnny tarafından götürülür.
Frank’ten para koparabileceğini düşünen Johnny, Joe’nun nerede olduğunu öğrenip gider. Onu bir buluşmaya çağırıp öldürmek niyetindedir.
Ann otele gidip Joe’yu bulur. Onu vazgeçirmeye çalışır. Bu sırada Johnny arayıp Frank’in buluşmak istediğini söyleyip görüşme ayarlar. Kendisine gelen Frank, Johnny’yi durdurmak için harekete geçer. 
Eve gidip Edith’e bütün sorunların çözüldüğünü söyler. Akşam olunca ise aniden evden çıkıp Joe’nun karşısına çıkmaya gider. Joe’yu engellemek isteyen Ann, buluşmayı polise bildirir.
Frank buluşma yerine giderken, Joe peşinden gelir. Johnny’de arabasıyla buluşma yerine gelir. Johnny, Joe’yu vuracağı sırada Frank silahın önüne geçip vurulur. Frank, sürücü koltuğundaki Johnny’nin üzerine atlar. Johnny arabayı bir süre sürse de, Frank yüzünden arabanın kontrolünü kaybeder ve bir direğe vurur…

Comment / Yorum:
Hollywood’un büyük dehalarından Fred Zinnemann’ın imzasını taşıyan 1948 yapımı “Act of Violence”, savaş sonrası yaşanan bir intikam hikayesini konu alıyor. Filmin senaryosu, Collier Young’un hikayesini senaryolaştıran Robert L. Richards’a ait. Filmin çekimleri California’da yapılmış. 1.290.000 dolara mal olan film, dünya çapında 1.129.000 dolar hasılat elde etmiş.
Filmin etkileyici bir hikayesi var.  Savaşa dönemine yönelik filmlerin aksine savaş sonrası travmaları konu edilmiş. Savaş acıları, pişmanlıklar ve intikam başarılı şekilde yansıtılmış. Oyunculuklar da gayet iyi. Act of Violence için Zinnemann’ın başyapıtlarından biri diyemesek de başarılı ve izlenmeye değer bir film olduğunu da söylemek gerek.

Imdb note: 7.5                             My note: 7.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder