Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

2 Ekim 2015 Cuma

A Girl Walks Home Alone at Night / Geceyarısı Sokakta Tek Başına Bir Kız (2014)

Director / Yönetmen:
Ana Lily Amirpour

Screenplay / Senaryo:
Ana Lily Amirpour

Cast / Kadro:
Sheila Vand
Arash Marandi
Mozhan Marno
Dominic Rains
Rome Shadanloo
Milad Eghbali
Marshall Manesh
Reza Sixo Safai
Ray Haratian
Pej Vahdat
                                                               Ana Lily Amirpour

Subject / Konu:
Arash, 6 sene çalışıp satın aldığı arabasını uyuşturucu müptelası olmuş babasının borcu yüzünden uyuşturucu satıcısına kaptırır. Uyuşturucu satıcısı gece yolda gördüğü genç bir kızı evine götürür. Genç kız, aslında vampirdir. Uyuşturucu satıcısının kanını emip onu öldürür. Arabasını geri almak isteyen Arash, genç kız evden çıktığı sırada gelir. Evin içine girince cesetle karşılaşır. Arash, bunun üzerine arabasının anahtarını ve içinde uyuşturucu bulunan çantayı alıp evden ayrılır.
Uyuşturucu satmaya başlayan Arash, bir partide uyuşturucu kullanıp kafayı bulur ve caddeye çıkar. Genç kız, korkuttuğu küçük çocuktan aldığı kaykayla caddede giderken Arash’la karşılaşır. Kendisine samimi davranan Arash’ı evine davet eder. Birbirlerine aşık olan 2 genç görüşmeye başlarlar. Ancak genç kız, çok geçmeden Arash’a kötü biri olduğunu söyler ve gider.
Uyuşturucu krizine giren babasına uyuşturucu ve para veren Arash, onu kedisiyle birlikte evden kovar. Uyuşturucu kullanan ve geceyi bir fahişeyle geçiren adam, vampir kız tarafından kanı emilerek öldürülür. Vampir kız, adamın kedisini yanında götürür. Arash, babasının ölüm haberini alınca sevdiği kızı alıp gitmeye karar verir. Genç kızın evine gider ve gitmek üzere hazırlanmasını söyler. Genç kız hazırlandığı sırada babasının kedisinin sevgilisinin evinde olduğunu farkına varır…

Comment / Yorum:
Ana Lily Amirpour’un senaryosunu yazıp yönettiği “A Girl Walks Home Alone at Night / Geceyarısı Sokakta Tek Başına Bir Kız”, İranlı kadın yönetmenin ilk uzun metrajlı filmi. Ağırlıklı olarak kısa filmler yazıp yönetmiş olan Amirpour, 24 günlük bir süreçte California’da çektiği ilk uzun metrajlı filminde kendi ülke sinemasında denenmemiş bir türe, bir vampir westernine imza attı. 2014 yapımı film, İran sinema tarihinin ilk vampir ve vampir western filmi olarak kabul edildi.
A Girl Walks Home Alone at Night, bir vampir filmi olmasına karşın filmde vampir ifadesi hiç kullanılmadı. Yetenekleriyle Ana Lily Amirpour’u çok etkileyen Masuka isimli kedi filme sonradan dahil edildi. Filmin ana karakterlerinden Sheila Vand’ın canlandırdığı genç kızın kaykayla kaydığı bazı sahnelerde, aslında uzun yıllardır kaykayla kayan yönetmen Ana Lily Amirpour kaydı. Hayali bir kasabada geçen film için yaratılan atmosfer oldukça başarılı. Filmin siyah – beyaz oluşu da bu etkiyi oldukça arttırmış. Filmin birçok detayıyla kült olacağı aşikar.
Filmin müthiş müziklerine de ayrı bir parantez açmak lazım. Dariush’un seslendirdiği Cheshme Man ve Kiosk’la Mohsen Namjoo’nun düeti Yarom Bia öne çıkan şarkılar. Film, katıldığı festivallerde 8 ödül ve 12 adaylık kazandı. A Girl Walks Home Alone at Night, klişelere sığınmak yerine yaratıcılıkla fark yaratıp kült olmayı başaran sıra dışı bir film. Özellikle yenilikçi yapımlardan hoşlanan sinemaseverlerin ilgisini çekecektir.

Imdb note: 7.1                             My note: 7.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder