Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

6 Ekim 2015 Salı

Warrior / Büyük Dövüş (2011)

Director / Yönetmen:
Gavin O’Connor

Screenplay / Senaryo:
Gavin O’Connor
Anthony Tambakis
Cliff Dorman

Story / Hikaye:
Gavin O’Connor
Cliff Dorman

Cast / Kadro:
Joel Edgerton
Tom Hardy
Jennifer Morrison
Frank Grillo
                                                           Nick Nolte
                                                           Denzel Whitaker
                                                           Bryan Callen
                                                           Kevin Dunn
                                                           Maximiliano Hernandez
                                                           Sam Sheridan
                                                           Fernando Funan Chien
                                                           Jake McLaughlin
                                                           Noah Emmerich
                                                           Gavin O’Connor
                                                           Kurt Angle

Subject / Konu:
Evine dönen Paddy, kapısında 14 yıl sonra ilk kez gördüğü oğlu Tommy’yi bulur. 14 yıl önce içki sorunu ve şiddet, Tommy’nin annesini de alarak evden gitmesine neden olmuştur. Tommy bir dövüş salonuna kayıt olur. Paddy, Tommy’yi çocukluğunda askeri usullerle karma dövüş sporlarında eğitmiştir.
Fizik öğretmenliği yapan Brendan, Philadelphia’da eşi Tess ve kızlarıyla yaşamaktadır. Borçlarından dolayı ek iş yapmalarına karşın hala maddi sorunlarla boğuşmaktadırlar. Brendan bu nedenle dövüşmeye başlar.
Tommy ringde antrenman yapmak isteyen dünya orta siklet 1 numarasını benzetir. Dünyanın en iyilerinin dövüşeceği ve kazananın tüm parayı alacağı Sparta isimli turnuvaya katılmak için Paddy’den kendisini çalıştırmasını ister. Paddy, şartlarını kabul eden Tommy’yi çalıştırmaya başlar.
Brendan’ın dövüştüğü okulda öğrenilince, bir süre öğretmenlikten uzaklaştırılır. Bunun üzerine dövüşerek para kazanmaya karar verir. Eski dostu Frank’in salonunda hazırlanmaya başlar.
Paddy, oğlu Brendan’ı ziyaret eder. Kendisini hoş karşılamayan Brendan’a Tommy’nin geri döndüğünü ve birlikte çalışmaya başladıklarını haber verir. Brendan, Paddy’ye kaybettiği için kendisini çalıştırmadığını hatırlatır. Yaptıkları için onu affeder. Ancak kendisine güvenmediğini de belirtir.
Efsanevi Rus dövüşçü Koba’nın Tommy’nin de katılacağı Sparta’da dövüşmek için Amerika’ya geleceği açıklanır. Sparta’ya katılacak olan Frank’in çalıştırdığı Marco sakatlanınca turnuvadan çekilir. Brendan, Marco’nun yerine turnuvaya katılabilmek için Frank’ten yardım ister. Frank, Brendan’ın turnuvaya katılmasını sağlar.
Tommy’nin Irak’ta Amerikan ordusunun kahraman bir askeri olduğu haberi yayılınca Tommy’ye olan ilgi artar.
Turnuvanın tanıtımından sonra Brendan, Tommy’yi bulup onunla konuşur. Tommy, annesiyle evden ayrılırlarken onlarla gelmek yerine bugün evli olduğu sevgilisi Tess için babasıyla kalmayı seçen Brendan’ı dışlar. Brendan, annesinin hastalığını bilmediğini ve onun cenazesine bile katılamadığını söylese de, Tommy’yi yumuşatmayı başaramaz.
Tommy ilk rakibini tek yumrukla yere serip nakavt eder. Brendan, ilk maçında net favori olarak gösterilen rakibini zorlu bir müsabakanın ardından yenmeyi başarır. Brendan daha zor bir müsabakanın ardından 2. rakibini de yenmeyi başarır. Tommy, 2. maçını da rahatlıkla kazanır.
Oğullarıyla iletişim kurabilmek için harcadığı çabalar sonuç vermeyen Paddy tekrar içkiye sarılır. Tommy, Paddy’yi sakinleştirdikten sonra yanında o olmadan ringe çıkar. Daha önce antrenmanda patakladığı rakibini çok sert ve hızlı şekilde nakavt eder. Diğer yarı finalde ise Brendan, Koba ile karşılaşır. 2 raunt boyunca dayak yiyen Brendan, 3. raunt rakibinin üzerine gidip onu nakavt edebilmek için her şeyi dener ve mucizevi bir zafer kazanır.
Tommy’nin gerçek kimliği anlaşılır ve ordudan firar ettiği için final müsabakasının ardından tutuklanmasına karar verilir. Maçtan kısa süre önce kardeş oldukları ortaya çıkan Tommy ve Brendan şampiyon olup 5.000.000 dolarlık ödülü alabilmek için ringe çıkarlar. İlk 2 raunt Tommy’nin hakimiyetinde geçer. 3. rauntta ise Brendan, Tommy’nin omzunu çıkarır. Tommy çıkık omzuna karşın 4. raunta çıkar. Bu sırada Paddy salona gelir. Brendan kardeşini kollayarak dövüşe devam eder. Tommy pes etmesi gerektiğini anlar ve maçı Brendan kazanır. Brendan kardeşine sarılarak ringden iner.

Comment / Yorum:
Gavin O’Connor’ın hikayesini Cliff Dorman’la, senaryosunu Dorman ve Anthony Tambakis’le yazdığı ve yönettiği 2011 yapımı “Warrior / Büyük Dövüş” sportif bir drama. Filmin çekimleri California, Pittsburgh, Philadelphia, Washington ve Atlantic City’de yapıldı. Yaklaşık 25.000.000 dolara mal olan film, 24.215.385 dolar hasılat elde etti.
Joel Edgerton’ın canlandırdığı Brendan karakteri, hem öğretmen hem de UFC dövüşçüsü olan Rich “Ace” Franklin ile hikayelerinin benzerliği dikkat çekti. Tommy karakteri ise NCAA Division 1 şampiyonu ve olimpik takım üyesi Cary Kolat’ın hikayesiyle benzerlikler taşımakta. Frank karakteri yaratılırken MMA antrenörü Greg Jackson’dan esinlenildi. Oyuncular Frank Grillo ve Joel Edgerton, film çekimlerine hazırlık esnasında New Mexico’ya gidip Jackson’la birlikte çalıştılar.
Filmde Koba karakterini canlandıran Kurt Angle aslında 1996 yılında Olimpiyat Altın Madalyası kazanmış bir dövüşçüdür. Angle’ın canlandırdığı karakterin lakabı King Kong olarak planlanmıştı. Ancak telif hakları nedeniyle bu isimden vazgeçildi. Koba karakteri, Dünya Sambo şampiyonu ve 1 numarası Fedor Emelianeko’dan esinlenilerek yaratılan bir karakter oldu. Filmde ayrıca UFC dövüşçüleri Anthony Johnson ve Nathan Marquardt, Sparta dövüşçüleri olarak rol aldılar.
Film katıldığı festivallerde 6 ödül ve 18 adaylık kazandı. Nick Nolte filmdeki performansıyla “En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu” kategorisinde Oscar’a aday gösterildi. Tom Hardy, film çekimleri sırasında parmağını ve kaburgasını kırdı. Joel Edgerton sakatlandı ve kafes sahnelerinde 6 hafta topallayarak rol aldı.
Warrior, karma dövüş sporları temalı sıkı bir film olmasının yanında aynı zamanda başarılı bir aile draması da. Şiddet sahnelerinden hoşlanmayan seyirciler dışında tüm sinema severlerin beğeniyle izleyebileceği bir yapım.

Imdb note: 8.2                             My note: 7.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder