Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

22 Ekim 2015 Perşembe

Le Repas Fantastique / A Fantastical Meal (1900)

Director / Yönetmen:
Georges Melies

Subject / Konu:
Hizmetçi sofrayı hazırlar. 2 kadın ve 1 adam hızlıca sandalyelere oturmak isterler. Ancak sandalyeler bir anda altlarından gidip masanın üzerinde bitiverince kendilerini yerde bulurlar. Adam biraz söylendikten sonra sandalyelerine otururlar. Adam yemek koymak için tencerenin kapağını açtığında tencere devasa şekilde büyür. Tencerenin içinden bir çift çizme çıkar. Sinirlenen adam, çizmeleri ve tencereyi hizmetçiye verip gönderir.
Adam söylenmeye devam eder. Hizmetçi sofraya hindi getirir. Adam hindiyi keseceği sırada masanın bacakları uzar. Adam ve kadınlar sandalyelerine çıkıp tavuğa uzanmaya çalışırlar. Masa eski şekline geri döner. Masaya uzanan adam, masa birden yok olunca yere düşer. Birlikte masanın belirdiği yere gidip otururlar. Bu sefer de masa yerin dibine geçip diğer tarafta belirir. Adam yine yere düşer. Yine masanın belirdiği yere giderler ve masa yine yok olur.
Masa tekrar belirdiğinde üzerinde bir hayalet görünür. Kadınlar kaçıp gider. Adam eline geçirdiği sandalyeyle hayalete saldırır. Hayalet birden dinamite dönüşüverir ve adam üzerine atladığında patlar. Adam tuhaf şekilde havada uçuşmaya başlar. Adamı bu halde gören hizmetçi kaçar. Kaçan kadınlar ise geri dönüp adamı izlerler.

Comment / Yorum:
Fantazi, fantastik – komedi, bilim – kurgu gibi türlerin sinemadaki atası olarak kabul edebileceğimiz Georges Melies’in yine birçok ilüzyon dolu 1900 yapımı kısa fantastik komedisi “Le Repas Fantastique / A Fantastical Meal”, keyifli ve döneminin çok ötesinde. Özellikle hayalet, iyi düşünülmüş bir detay.

Imdb note: 6.1                             My note: 7

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder