Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

4 Eylül 2015 Cuma

A Midsummer Night’s Sex Comedy (1982)


Director / Yönetmen:
Woody Allen

Screenplay / Senaryo:
Woody Allen

Cast / Kadro:
Woody Allen
Mia Farrow
Jose Ferrer
Julie Hagerty
Tony Roberts
Mary Steenburgen



Subject / Konu:
Yaz tatili öncesi son dersini veren filozof Leopold, kuzeni Adrian’ın evinde kendinden yaşça genç Ariel’le mütevazı bir şekilde evlenmeye hazırlanmaktadır. Adrian, Andrew’la evlidir. Cinsel sorunlar yaşamaktadırlar. Andrew, tuhaf icatlar yapan biridir. Davetlilerden biri de çapkın doktor Maxwell’dir. Maxwell, yeni hemşirelerden Dulcy’yi kendisiyle birlikte gitmeye ikna eder.
Andrew, Maxwell’e cinsel sorunlarından bahseder. Maxwell, hipnoz yöntemini önerir. Ariel’in önceden Andrew’i tanıdığı ve bir süre onun evinde kaldığı ortaya çıkar. Adrian, Andrew’a gerçeği gizlediği için tepki gösterir. Andrew, Ariel’le geçmişe dair konuşur. Birlikte olsalardı mutlu olabileceklerini söyler.
Maxwell, Ariel’den çok hoşlanır ve Andrew’dan Leopold’la evlenmesini engelleyebilmesi için yardım ister. Leopold ise evlenmeden önce son bir kaçamak yapmak için Dulcy’yle anlaşır. Andrew, Ariel’e Maxwell’in ilgisinden bahseder ve onu kendi icadı uçan aracıyla buluşma yerine doğru götürür. Ancak suya düşerler. Buluşma yerinde Maxwell ve Leopold karşılaşır. Birlikte yürümek zorunda kalırlar.
Düğünden bir önceki gece Adrian, Dulcy’den aldığı tavsiyelerle Andrew’la birlikte olmaya çalışır ama başarısız olur. Maxwell, Ariel’i buluşmaya zorlar. Ariel’in gece Maxwell’le buluşmaya gideceğini öğrenen Andrew, buluşma yerine gidip Ariel’e olan aşkını ilan etmeye karar verir. Andrew, Ariel’e aşkını ilan eder. Ariel’de Leopold’le evlenmekten vazgeçer. Maxwell ise aradan çekilir.
Andrew ve Ariel birlikte olurlar. Ancak aralarındaki büyünün kaybolmuş olduğunu farkına varırlar. Andrew’ın icatlarından biri sayesinde aldatıldığını öğrenen Leopold, ok ve yay alıp Andrew’ı öldürmeye çalışır. Leopold’un attığı oklardan biri Maxwell’i kalbinden vurur. Eve dönen Leopold, Dulcy’yle birlikte olur. Yaralı Maxwell, Andrew’a geçen sene Adrian’la birlikte olduğunu itiraf eder. Maxwell ve Ariel birlikte olmaya karar verirler. Andrew gerçeği öğrendiği için üzerindeki stres kalkan Adrian, Andrew’la birlikte olmayı başarır. Leopold zevkin doruğundayken ölür. Ruhu veda edip gider.

Comment / Yorum:
Woody Allen’ın senaryosunu yazdığı, yönettiği ve başrollerinden birini üstlendiği “A Midsummer Night’s Sex Comedy”, 6 ana karakter üzerine kurulu, fantastik öğeler de içeren bir komedi. Allen senaryoyu yaklaşık 2 haftalık bir zaman zarfında yazdı. Filmin çekimleri New York’ta gerçekleştirildi.
Allen, Ariel karakterini aslında Diane Keaton için yazdı. Ancak Keaton başka projelerde yer aldığı için filmde rol alamadı. Rol de Woody Allen’ın evleneceği ve birlikte birçok projede çalışacağı Mia Farrow’a gitti. Film, Woody Allen ve Mia Farrow’un birlikte ilk projeleri olmuş oldu.
Filmde Mendelssohn’un besteleri kullanıldı. Filmin adı da dahil olmak üzere birçok yerde William Shakespeare’e göndermelerde bulunuldu. Mia Farrow filmdeki performansıyla “En Kötü Kadın Oyuncu” kategorisinde Altın Ahududu’ya aday gösterildi. Bu adaylık, bir Woody Allen filminin aldığı ilk ve tek Altın Ahududu adaylığı oldu.
A Midsummer Night’s Sex Comedy, Woody Allen filmografisinin önemli filmlerinden biri sayılmaz. Ancak yerildiği kadar kötü bir film de değil. Allen’ın komedi tarzını sevenlere hitap edebilecek bir yapım.

Imdb note: 6.7                             My note: 5.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder