Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

1 Eylül 2011 Perşembe

Dünyayı Kurtaran Adam / The Man Who Saves The World (1982)

Director / Yönetmen:

Çetin İnanç

Screenplay / Senaryo:

Cüneyt Arkın

Cast / Kadro :

Cüneyt Arkın
Aytekin Akkaya
Füsun Uçar
Hüseyin Peyda
Necla Fide
Yadigar Ejder
Hikmet Taşdemir

 

Subject / Konu:

İnsanoğlu uzaya açılır ve aya gider. Aya gidişle birlikte uzay çağı başlamış olur. Uzay çağı insanlığın gelişmesini sağlar. Uzay çağının ardından da galaksi çağı başlar. Galaksi çağının başlamasıyla insanlık; din,ırk ve medeniyet olarak tek potada yer almaya başlamış, bu da tarihte yaşananların unutulmasına neden olmuştur. Gelişim sürecini bitirmiş insanlık; tıpkı ilk çağ insanlığı gibi bir yaşam sürmeye başlamıştır.
Başka gezegenlerde de hayat bulunmaktadır. Bilinmeyen bir düşmanın başlattığı savaş; dünyayı tehdit etmektedir. Bu düşmanı bulup savaşma görevi; 2 Türk uzay savaşçısı Murat ve Ali'ye verilmiştir.
Uzayda gemileri saldırıya uğrayan Murat ve Ali, bir gezegene düşerler. Çeşitli uzay yaratıklarının saldırısına uğrayan savaşçılar, gezegende bir insan kolonisi olduğunu farkına varır. 13. kabileyi oluşturan bu insanlardan biri olan Bilgin, Murat ve Ali'yi bazı konularda aydınlatır.
Gezegeni kontrol eden ve uzaylı yaratıkları, Murat ile Ali'nin üzerine gönderen Sihirbaz, tam 1000 uzay yılı beklemiştir. Elde etmeye uğraştığı insan beyni sayesinde önce dünyanın kontolünü eline geçirip sonra dünyayı yok ederek uzayın tek hakimi olmak niyetindedir.
Ali'nin çapkınlığından faydalanan Kraliçe, Ali'yi etkisi altına alır. Bilgin'in ölmesine neden olan Ali, kendine geldiğinde intikam almak için derhal Sihirbaz'ı bulmaya çalışır. Ama bir patlama sonucu ölür.
Zaten dünyayı kurtarmak gibi kutsal bir amacı olan Murat, Ali'nin öldürülmesiyle daha da hırslanır ve tüm engelleri aşarak Sihirbaz'la karşılaşır. Sihirbazı ortadan ikiye bölerek öldüren Murat, dünyayı ve insanoğlunun geleceğini kurtarır.

Comment / Yorum:

Tartışmasız dünyada en çok tanınan Türk filmi. Ama gelmiş geçmiş en kötü film olarak tanınıyor olması; Türk sinemasının imajının uzun süre zedelenmesine neden oldu. İnanılmaz mantık hataları, kötü senaryo, kötü yönetim, teknik yetersizlikler, kısıtlı bütçe, Star Wars'tan ve 15 diğer film ve belgeselden araklanıp filme eklenmiş sahneler, Raiders of the Ark'tan araklanan müzikler ve daha bir sürü unsurun bileşimi sonucu; bilimkurgu film çekmek maksadıyla yapılmış ve fakat absürd komedi olabilmiş bir yapım. Film; peluş canavarlar, ayağa bağlanan kayalarla yapılan koşu ve karate hareketleri, film negatiflerinin toplu iğneyle çizilmesi suretiyle elde edilmiş lazer ışınları, uzakdoğu dövüş sanatlarıyla saldıran uzaylılar, dünyadan kopmuş yatır olarak gösterilen Hacı Bektaş Veli'nin türbesi gibi garip ve unutulmaz özellikleriyle kült olmayı başarıyor.
Turkish Star Wars olarakta bilinen film, trash filmler yani kötü oldukları için güldüren filmler kategorisinde yer alıyor. Filmin sıradışı repliklerini de unutmayalım;
"Bilinmeyen bir güç bizi kendine çekiyor."
"Vücudundan kurtul, sadece zihnin ve ruhunla yaşa, o zaman toprağın altında nefes alabilirsin."
"Sana ulaşamamak, kaybetmek değildir dünya."
"İşkenceye dayandılar, götürün arenaya rezil edin bunları."
Bu kült filmin tek iddiası olabilir; bu filmden kötü film çekilemez! Peki bu kadar kötü bir film, nasıl olur da fanatiklik derecesinde sevilir? Cevabı çok basit; hiç bir filmi izlerken bu filmde güldüğünüz kadar gülemezsiniz.

Imdb note : 5.1                             My note : 1

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder