Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

25 Eylül 2011 Pazar

Acıların Çocuğu (1985)

Director / Yönetmen:

Ümit Efekan

Screenplay / Senaryo:

Erdoğan Tünaş

Cast / Kadro :

Emrah
Özlem Onursal
Süleyman Turan
Tuğrul Meteer
Sümer Tilmaç
Songül Beyçe
Recep Bülbülses
Aliye Uzunatağan

Subject / Konu:

Kumarın pençesine düşen adam saatine kadar herşeyini kumar masasında bırakınca; bu sefer de hırsızlık yapar. Çaldığı paraları da kumar masasında kaybeden adam, evine ekmek dahi getirememesinin utancıyla kendini asar. 3 çocuğuyla dul kalan Elvan, hayat kadınlığı yapmaya başlar. Annesinin kötü yola düştüğünü öğrenen Kemal, evden kaçar. Cami avlusunda yatan Kemal'i bir adam bulur ve evine götürüp sahip çıkar.
Elvan gece iş için dışarı çıkar. Evde yangın çıkar. Songül ve Emrah, alevler arasından çıkıp kurtulmayı başarır. Eve dönen Elvan ise çocuklarının yandığını zannedip çıldırır ve Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastahanesine kapatılır. Uzun yıllar hastahanede yatan Elvan, iyileşir. Evin enkazında çocuklarının cesedi bulunamadığı için az da olsa çocuklarını bulma umudu taşımaktadır.
Emrah bir tamirhanede çalışmakta ve hasta ablası Songül'e bakmaktadır. Songül'ün ameliyat olması gerekmektedir. Ama bunun için paraya ihtiyaç vardır.
Kendisine sahip çıkan ailenin okutup büyüttüğü Kemal ise polis olmuştur.
Tamirhanede çıkan bir olay sonucu Yusuf, bir adam vurur. Emrah, ablasına bakılması karşılığında suçu üstlenir ve hapis yatar. Yusuf, Songül'e tecavüz eder ve sonrasında da birlikte olmaya başlar. Ama Songül'le evlenmez. Emrah tahliye olduğundaysa evliymiş gibi numara yaparlar.
Kemal, annesini kötü yola düşüren kadına rastlar ve annesinin yaşadığını öğrenir. Nefret beslediği annesini görmek istemez. Ama annesinin kötü yola düşüren kadın, Elvan'ın çocukları için bu yola düştüğünü anlatır ve Gül pavyonda çalışmakta olduğunu söyler.
Evcilik oynamaktan sıkılan Yusuf, Songül'ü geneleve gönderir. Songül hayat kadınlığı yapmaya başlar. Evlilik hediyesi alıp ablasına vermek isteyen Emrah, eve gittiğinde Yusuf'u başka bir kadınla yakalar. Ama ablasının başına gelenlerden haberdar olmaz.
Arkadaşları Emrah'ı zorla geneleve götürür. Emrah genelevde Songül'le karşılaşır. Tüm gerçekleri öğrenen Emrah, Yusuf'tan intikam almaya karar verir. Songül ise bu utanca daha fazla dayanamaz ve bir arabanın önüne atlayıp intihar eder ve hastahaneye kaldırılır. Olayı gazeteden öğrenen Elvan, hastahaneye gider. Kendini farklı tanıtmaya çalışsa da Songül, Elvan'ı tanır. Songül, annesine kavuştuktan kısa süre sonra ölür.
Elvan, Kemal'i bulduğunu ve Kemal'in polis olduğunu Emrah'a anlatır. Emrah ablasının intikamını almak için Yusuf'un peşine düşer ve Yusuf'u öldürür. Yusuf'u Emrah'ın öldürdüğünü öğrenen Yusuf'un kardeşi Emrah'ı öldürmek için peşine düşer.
Elvan, Kemal'i büyüten aileyle görüşür ve neden kötü yola düştüğünü anlatır. Elvan'ın söylediklerine inanan Kemal'in ailesi, Kemal'i Elvan'la konuşması için ikna ederler. Elvan, Emrah'ın peşinde bir katil olduğunu Kemal'e anlatır ve onu kurtarmasını ister. Kemal, kaçak olan Emrah'ın yerini bulur.Tam birbirlerine kavuşacakları sırada ortaya çıkan Yusuf'un kardeşi Emrah'ı öldürür.

Comment / Yorum:

Acıların çocuğu, Küçük Emrah filmlerinin belki de en meşhur olanı. Filmin yan kadrosunda Sümer Tilmaç, Süleyman Turan, Aliye Uzunatağan gibi önemli oyuncular yer alsa da; gerek klişelerle dolu senaryosu, gerek müzik albümü tanıtımına dönen sahneleri, filmin vasatın altında kalmasına neden oluyor.
Filmde o kadar tuhaflık var ki, saymakla bitmez; kocası intihar eden Elvan'a arkadaşının ruj uzatması, akıl hastahanesine yatırılan Elvan'ın 5 senede ancak iyileşip taburcu olması, filmdeki her çaresiz kadının hayat kadını olması, ekmek almaya bile para bulunmayan evde Tenten okunması ve liseli aşıklar gibi birbirlerine koşan erkek kardeşler. Replikleri de unutmamak lazım;
"Dudağına ruj sürdüğün gün benim için ölmüştü zaten"
"Ne var? Tombalacı Hüseyin'in selamı var"
Arabesk film furyasının en bilinen filmlerinden biri olan Acıların çocuğu; trajedinin sınırlarının zorlanmaması gerektiğini, şayet zorlanırsa ortaya absürd bir komedi filmi çıkacağını kanıtlayan bir yapım.

Imdb note : 2.9                             My note : 2.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder