Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

27 Eylül 2011 Salı

Şehvet Kurbanı (1940)

Director / Yönetmen:

Muhsin Ertuğrul

Screenplay / Senaryo:

Nazım Hikmet Ran (Mümtaz Osman takma adıyla)

Cast / Kadro :

Cahide Sonku
Necla Sertel
Nevin Akkaya
Gülseren Sadak
Ferdi Tayfur
Said Köknar
Süavi Tedü
Nuri Işılay
Kadri Ögelman
                                                             Cahit Irgat
                                                             Hadi Hün
                                                             Muhib Arcıman
                                                             Mümtaz Ener
                                                             Haldun Taner

Subject / Konu:

Ahmet Barksever, Dış Tecim Bankası'nın baş veznedarlığını yapmaktadır. Dakikliği ve programlı oluşu nedeniyle kendisine hesap makinası diye lakap takılmış olan Ahmet, yalnızca iş hayatında değil özel hayatında da düzenli bir yaşantıya sahiptir. Eve geliş gidiş saatleri hiç şaşmayan, çocuklarının dersleriyle ilgilenen, oğlunun çaldığı kemanı keyifle dinleyen ve ailesini düzenli şekilde sinemaya götüren iyi bir aile babasıdır.
Banka müdürü, Ahmet'i Selimzade ve şürekasından tahsilat yapması için başka bir şehre gönderir. Ahmet, yolculuğunu trenle yapar. Bir sonraki istasyonda trene binen sarışın kadın, Ahmet'in oturduğu kompartmana oturur. Güzelliğiyle Ahmet'i büyüleyen sarışın kadın, Ahmet'in veznedar olduğunu öğrendikten sonra samimi davranmaya başlar.
Sarışın kadın, trenden indikten sonra Ahmet'in tahsilat yapmak için gelen bir veznedar olduğunu dolandırıcı arkadaşlarına anlatır. Ahmet'in tahsil edeceği paraları ele geçirmek için hemen bir plan kurarlar. Sarışın kadın, Ahmet'i bulur ve geceyi misafiri olarak geçirmesini ister. Birlikte eğlenmeye giderler. Sarışın kadın, Ahmet'i gece boyunca içirip iyice sarhoş eder. Gece klübünden sarışın kadının evine gitmek üzere çıkarlar. Tren raylarının üzerinde yürürlerken, plan icabı arkadan gelip Ahmet'in kafasına sopayla vururlar. Ahmet'in tahsil ettiği paraları alıp giderler. Aralarından biri Ahmet'in yanından ayrılmaz ve Ahmet'in ceketini alıp sırtına giyer. Ahmet bu sırada kendine gelir ve tren rayları üzerinde serseriyle boğuşmaya başlar. Ahmet üzerlerine gelen trenden, son anda çekilerek kurtulur. Ama tren raylarına ittiği serseri trenin altında kalarak ezilir.
Serserinin üzerinde Ahmet'in ceketi ve kimliği olduğu için herkes Ahmet'i öldü zanneder. Çaresizce kendisini oyuna getirdiğinden habersiz olduğu sarışın kadının yanına sığınır. Sarışın kadın ve arkadaşları mesele kapanıncaya kadar Ahmet'i çevrelerinde tutmaya karar verirler. Ahmet gece klübünde garsonluk yapmaya başlar.
Aradan 6 ay geçer. Aşık olduğu kadının gece klübüne getirdiği erkeklerle eğlenmesine ve onları kandırmasına daha fazla dayanamayan Ahmet aşkına veda eder ve gece klübünden ayrılır.
Ahmet, 13 yıl sonra İstanbul'a geri döner. Kendi mezarını ziyaret eder. Oğlu Süavi'nin usta bir keman virtüözü olduğunu öğrenir ve onun konserini gider...

Comment / Yorum:

Şehvet Kurbanı, 1927 yapımı "The Way of All Flesh" adlı filmin uyarlaması ve aynı zamanda 1930 yapımı "Dar Blauer Engel (Mavi Melek)" filmiye de benzerlikler taşımakta. Filmin senaryosu usta şair Nazım Hikmet Ran'a ait. Filmin senaristi olarak geçen Mümtaz Osman, Nazım Hikmet'in takma ismi. Filmin müzikleri Muhiddin Sadak'a ait. Filmde Süavi Tedü'nün oynadığı Süavi karakteri, Türk sinema tarihinin ilk "jön prömiye" tipi olmuştur.
Filmin mevcut kopyası oldukça yıpranmış olduğu için ses ve görüntüde problemler var. Ağırlıklı olarak Muhsin Ertuğrul ve Cahide Sonku'nun üzerine kurulu filmde oyunculuklar gayet başarılı. Cahide Sonku güzelliği ve çekiciliğiyle, baştan çıkarıcı sarışın kadın rolü için yerinde bir seçim olmuş.
Türk sinema tarihi dikkatlice incelenirse; filmden başarılı konusundan ötürü birçok kez esinlenildiği görülebilir. 1940 yapımı Şehvet Kurbanı, bulunabilen en eski Türk filmlerinden biri olduğu için çok büyük arşivsel değere sahip bir film.

Imdb note : 6.7                             My note : 8

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder