Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

5 Eylül 2011 Pazartesi

Black Swan / Siyah Kuğu (2010)

Director / Yönetmen:

Darren Aronofsky

Screenplay / Senaryo:

Mark Heyman
Andres Heinz
John J. Mclaughlin

Story / Hikaye:

Andres Heinz

Cast / Kadro :

Natalie Portman
Mila Kunis
Vincent Cassel
Barbara Hershey
                                                             Benjamin Millepied
                                                             Kseni Solo
                                                             Kristina Anapau
                                                             Janet Montgomery
                                                             Winona Ryder

Subject / Konu:

Nina Sayers, baskıcı annesi Erica ile birlikte yaşayan başarılı bir balerindir. Yetiştirilme tarzından dolayı; sakin, zarif, ürkek ve içine kapanık bir yapısı vardır. New York'taki önemli bir bale topluluğunun dansçıları arasında yer alan Nancy, baş dansçı Beth Macintrye'ın yönetmen Thomas Leroy tarafından zorunlu emekli edilmesiyle baş dansçı adaylarından biri olur. Nancy, bu fırsatı değerlendirebilmek için daha sıkı çalışmaya başlar.
Nina, dansçılar arasına yeni katılan ve rahat hareketleriyle dikkat çeken Lily'nin hareketlerinden rahatsız olmaya başlar. Lily'yi baş dansçı olma yolunda engel olarak görmeye başlar. Lily ise rahat tavrını sürdürür ve Nancy'ye yakınlaşmaya çalışır.
Thomas, sahneleyeceği Tchaikovsky'nin eseri Kuğu Gölü'nde; saf ve zarif Beyaz Kuğu'dan sert ve şehvetli Siyah Kuğu'ya dönüşecek Kraliçe Kuğu rolü için Nina'yı uygun görmemektedir. Çünkü Nina, çok iyi bir dansçı olmasına ve Beyaz Kuğu'nun tüm özelliklerini taşımasına rağmen Siyah Kuğu'ya ait hiçbir özellik taşımamaktadır. Nina ise rolü istemekte ve tüm gücüyle çalışmaktadır. Thomas, Nina'yı zorladığında; Nina'nın hırçınlaştığını görünce, Nina'nın rol için değişebileceğini kanaat getirir ve rolü ona verir. Nina'nın yedeği yani daha sahnelenmemiş ve provaları süren Kuğu Gölü'nde Nina'ya birşey olursa veya performans düşüklüğünden ötürü rol kendinden alınırsa rolün verileceği kişi ise Lily olur.
Psikolojisi giderek bozulmaya başlayan Nina, bir yandan annesinin baskıcı tutumuna karşı koymaya çalışırken, bir yandan Thomas'ın her geçen gün biraz daha zorlayan eleştirilerine karşı direnmeye çalışır. Ama özellikle Lily ile ilgili görmeye başladığı halüsinasyonlar kontrolünü yitirmeye başlamasına neden olur.
Kendisini dışarıya davet eden Lily'nin teklifini kabul eden Nina, barda sarhoş olur ve gecenin sonunda Lily ile cinsel ilşkiye girdiğini zanneder. Halbuki bu gördüğü de bir halüsinasyondur. Ertesi günkü provaya geç kalınca Lily'nin kendi yerinde olduğunu görür.
Nina, rolünü kaybetme korkusuyla gitgide agresif bir ruh haline bürünür. Gösteri günü yaklaştıkça korkuları daha da artar. Gösteriden bir önceki gün Nina kötüleşir. Annesi bu halde gösteriye gitmesini istemez ve bale topluluğunu arayıp Nina'nın gelemeyeceğini söyler. Artık annesinide bir engel olarak gören Nina, annesinin tüm engellemelerine rağmen gösteri salonuna gider. Lily'nin Kraliçe Kuğu olarak hazırlandığını görür. Thomas'la konuşup, rolünü oynayabilecek durumda olduğunu söyler ve hazırlanmaya başlar. Ama tüm hazırlıklar ve gösteri aşamasında da halüsinasyon görmeye devam eder ve gerçekten siyah kuğuya dönüştüğüne inanır.

Comment / Yorum:

Darren Aronofsky, 1994 yapımı "Leon: The Professional" filmini izledikten sonra Natalie Portman'ın hayranlarından biri olur. Black Swan'ı çekilmesinden 10 yıl önce Natalie Portman ile görüşür ve baleyle ilgili bir film yapmak için anlaşır. Portman, bu rol için tam 10 yıl bekler. 4 - 13 yaş arası bale eğitimi almış olan Portman, film için 10 kilo verir, çekimlere 1 yıl kala; günde 2 saat, 6 ay kala; günde 5 saat ve 2 ay kala; günde 8 saat dans eğitimi alır ve hergün 2 kilometre yüzer. Ama bu uzun bekleyiş ve sıkı çalışma sonucu; aralarında Oscar, Bafta ve Altın Küre "En iyi kadın oyuncu" ödüllerinin de yer aldığı olduğu toplam 19 ödül ve 13 adaylık kazanır.
67. Venedik Uluslararası Film Festivali'nde açılış filmi olarak gösterilen Black Swan'ın katıldığı festivallerde kazandığı toplam ödül sayısı 46, adaylık sayısı ise 104. Yaklaşık 13 milyon dolar bütçeyle çekilen film, 271 milyon dolar civarı hasılat elde etti.
Oyuncu seçimleri yapılırken; Erica rolü için önce Meryl Streep düşünülmüş. Ama rol Barbara Hershey'e gitmiş. Beth Macintyre rolü içinse Rachel Weisz ve Jennifer Connelly ismlerinin geçtiği söylentilerinden sonra rolün Parker Posey'e gideceği düşünülüyormuş. Ama yönetmen Aranofsky, sonunda rolü Winona Ryder'a vermiş. Lily rolü için Eva Green ve Blake Lively gibi oyuncular deneme çekimlerine katılmış. Ama rol Natalie Portman'ın Darren Aronofsky'e önerdiği Mila Kunis'e gitmiş. Mila Kunis, Aronofsky'ye oyunculuk denemesini Skype üzerinden video chat ile yapmış. Başta Natalie Portman olmak üzere müthiş oyunculuk performanslarını görünce; oyunculuk seçimlerinin oldukça isabetli yapıldığını söylemek gerek. Vincent Cassel, Mila Kunis ve Barbara Hershey'nin filme büyük katkıları olmuş.
Filmin en çok eleştirilen yönü; senaryosu. Eleştirmenlerce filmin en zayıf tarafı olarak gösterilen filmin senaryosu; Oscar ve Altın Küre'ye aday dahi gösterilmedi. Bu kadar ödül kazanmış bir filmin kazandığı "En iyi senaryo" ödül sayısının sadece 1 olması; eleştirilerin çok da yersiz olmadığını gösteriyor.
Aronofsky, filmin gerilim ve karamsarlık düzeyini ayarlamakta ustalığını konuşturmuş. Lezbiyen sevişme sahneleri de dozajında bırakılmış. Bale performanslarının gerçekçiliği, dans sahneleri için ne kadar emek sarfedildiğini gösteriyor. Filmin en önemli tarafıysa; Natalie Portman'ın olağanüstü oyunculuğu. Film sadece bu eşine zor rastlanır oyunculuk resitali için bile seyredilmeye değer.

Imdb note : 8.3                             My note : 8

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder