Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

26 Eylül 2011 Pazartesi

Cowboys and Aliens / Kovboylar ve Uzaylılar (2011)

Director / Yönetmen:

Jon Favreau

Screenplay / Senaryo:

Roberto Orci
Alex Kurtzman
Damon Lindelof
Mark Fergus
Hawk Ostby
Steve Oedekerk

Comic Book / Çizgi Roman :

Scott Mitchell Rosenberg

Cast / Kadro :

Daniel Craig
Harrison Ford
Olivia Wilde
Sam Rockwell
Abigail Spencer
Adam Beach
Ana De La Reguera
Noah Ringer
Paul Dano
Keith Carradine

 

Subject / Konu:

Bir arazide vurulmuş şekilde yatan adam, kendine gelmeye başladığında sol kolunda kalın bir bileklik olduğunu fark eder. Yerde bir kadın resmi bulur. Oradan geçmekte olan 3 atlı, vurulmuş adamı başına ödül konmuş bir suçlu olabileceği düşüncesiyle; esir almaya çalışır. Ama yaralı adam, kısa sürede 3 adamı da saf dışı edip; silah,giyecek ve bir at alıp yola koyulur. Gittiği kasabada bir eve girer ve yaşlı bir adam tarafından yakalanır. Adama adını hatırlamadığını,suçlu mu kurban mı olduğunu bilmediğini anlatır. Yaşlı adam yaralı adamı tedavi eder ve yarasının yanığa benzer bir yara olduğunu söyler.
Dışarı çıkan adam, babası Woodrow Dolarhyde'in zenginliğinden ötürü kasabalılara kötü davranan Percy, kendisine de sataşmaya çalışınca ona dersini verir. Percy, silahını çıkarıp onu vurmak ister. Ama bir güç, kolunu başka yöne döndürür ve Şerif yardımcısını vurdurtur. Şerif, Percy'yi tutuklar.
Büyük bir patlama olur. Woodrow Dolarhyde'in 40 sığırlık sürüsü ve sürünün başındaki 3 adamdan 2'si yanarak ölür.
Şerif, Percy ile kavga eden adamın, aranan bir suçlu olan Jake Lonergan olduğunu öğrenir.
Jake, barda viski içerken Ella ile tanışır. Bara adamlarıyla birlikte gelen Şerif, Jake'i tutuklamaya çalışır. Fakat Jake, adamların hepsini yere serer. Tüfekle Jake'in başına vuran Ella, Jake'i bayıltarak Şerif'e yakalatır. Jake, tutuklanır ve Percy'nin yanına konur. Jake, kundakçılık, saldırı, kargaşaya neden olmak, soygun ve fahişe Alice Willis'i öldürmek suçlarından arandığını öğrenir. Fahişe Alice Willis'in resmi, arazide kendine geldiğinde hemen yanında bulduğu resimdeki kadının ta kendisidir.
Jake, Santa Fe'de ki Federal Şerif'e götürülmek için Percy ile birlikte bir arabaya bindirilir. Bu sırada Jake'in yanına gelen Ella, kendisini yakalattığı için özür diler ve nereden geldiğini öğrenmek zorunda olduğunu söyler.
Jake Lonergan'ın kasabasında olduğunu öğrenen Woodrow Dolarhyde, adamlarıyla kasabaya gelir. Jake'i ele geçürmek istemektedir. Çünkü Jake, Woodrow'un altın dolu at arabasını alıp kaçmıştır. Woodrow, Jake'in Santa Fe'ue gönderilmeden kendisine teslim edilmesini ister.
Tam bu esnada gittikçe yaklaşan tuhaf ışıklar görünür ve Jake'in kolundaki bileklik sinyal vermeye ve yanıp sönmeye başlar. Tuhaf ışık yaklaşır ve kasaba havadan gelen araçların saldırısıyla yangınlar içinde kalır. Bu hava araçları, bazı kasabalıları yakalayıp kendine çeker.
Devrilen arabadan dışarı çıkmayı başaran Jake, Kolundaki bilekliğin üstün bir silah olduğunu anlar ve kasabaya saldırmaya devam eden araçlardan birini vurarak düşürür. Saldırı sona erer. Kasabadakiler bir şeyin kaçtığını görür ama karanlık nedeniyle takip edemez. Sabah yola çıkan Jake, Ella'nın peşinden geldiğini fark eder. Ella, arkadaşlarının bu araçlar tarafından kaçırıldığını söyler. Jake, Ella'yı yanında istemez. Ella'da iz peşindeki Woodrow ve bazı kasabalıların peşine takılır.
Jake, terk edilmiş gibi duran bir eve gelir. Jake, burada yaşadıklarını hatırlamaya başlar; altınlarla eve döndüğünü, sevgilis Alice'le altınlar üzerine konuşurken tavanın bir araç tarafından delindiği, altınların eriyerek tavandaki araca doğru gittiğini ve Alice'in bu araç tarafından kaçırıldığını ve bazı insanlarla birlikte tuhaf biryerde olduğunu anımsar.
Woodrow ve kasabalılarla karşılaşan Jake, yola onlarla devam eder. Gece sığındıkları mekanda bir yaratığın saldırısına maruz kalırlar. Jake, kolundaki silah sayesinde yaratığı kaçırmayı başarır.
İz sürmeye devam ederlerken, Jake'in lideri olduğu çete önlerine çıkar. Jake, kasabalılarla birlikte çetenin kampına gider. Kampta Jake'in Alice'le birlikte olmak uğruna altınları alıp çetesinden kaçtığı ortaya çıkar. Yeni bir lideri olan çete, Jake'i konuşturup altınların yerini öğrenmeye çalışır. Ama Jake, kolundaki silah sayesinde çete liderini öldürür ve kasabalılarla birlikte kampın olduğu yerden kaçmayı başarır. Çete, Jake ve kasabalıların peşinden gelir. Çete, kasabalıların peşindeyken; tuhaf araçların hava saldırısı yeniden başlar. Araçlardan biri Ella'yı yakalar. Ella'yı kurtarmak isteyen Jake, aracın üzerine atlamayı başarır. Aracı vurup suya düşürür. Tam karaya çıkıp kurtulduklarını düşündükleri esnada; aniden sudan çıkan yaratığın saldırısına maruz kalırlar. Jake, yaratığı öldürmeyi başarsa da; Ella yaratıktan aldığı darbeyle ağır şekilde yaralanır. Jake, kasabalıların yanına ulaştığında Ella ölür.
Yerliler, yaratıkların gelme sebebi olarak gördükleri Jake ve kasabalıları esir alır. Ella'nın bedenini ateşe atarlar. Ateşte tuhaf parıldamalar olur ve Ella ateşin içinden dirilmiş olarak çıkar. Ella, insan olmadığını, yıldızların ötesinden geldiğini, yaratıkların saldırısının altın elde edebilmek için olduğunu ve yaratıkların kendi halkına da altın için saldırdığını söyler. Ella, Jake'in aslında yaratıkların yerini bildiğini söyleyince; yerliler, Jake'in hafızasını geri getirebilmek için kendilerine has bir yöntem denerler. Yöntem etkisini gösterir ve Jake hatırlamaya başlar. Laboratuvar benzeri bir yerde bir yaratığın Alice'i kül ettiğini ve kendisi üzerinde de birşeyler yapmak üzereyken kaçtığını, kolundaki silahın buradayken takıldığını ve bu yerin nerede olduğunu hatırlar.
Jake, çetesinin yanına gider. Yaratıklara saldırıp, kaçırılan insanları öldürülmeden kurtarmak için çetesini ikna eder. Çete, dinamitlerle yaratıkların olduğu yere saldırır. Büyük bir patlama olur. Yaratıklar da bulundukları yerden çıkıp çeteye saldırmaya başlar. Yerliler ve kasabalılardan geriye kalanlar da yaratıklarla savaşır. Jake ve Ella ise insanların tutulduğu yere varırlar. İnsanları kurtarmak üzerelerken; yaratıkların saldırısına uğrarlar. Jake yaratıklarla savaşırken; Ella da insanları dışarı çıkarır.
Jake ve Ella, yaratıklarının dev aracını tamamen yok etmek için merkez noktaya doğru giderler. Ella, Jake'i kandırır ve Jake'in kolundaki bilekliği alıp merkezin içine tek başına gider. Dev araç göğe doğru yükselir. Merkez noktaya ulaşmayı başaran Ella, zihinle yönetilen bilekliğe sarılarak merkez noktayı patlatır.Dev araç, gökyüzünde paramparça olur.
Kasabada günlük yaşam normale dönerken; Jake atına atlayıp kasabadan gider.

Comment / Yorum:

Cowboys & Aliens, Dreamworks film stüdyosunun 2002 yapımı "Road to Perdition" ve 2006 yapımı "Over the Hedge"den sonraki 3. çizgi roman uyarlaması. Filmin hikayesi 1873 yılında geçiyor. Uzaylılarla kovboyları bir araya getirmesi hasebiyle oldukça ilginç bir bilimkurgu - western filmi.
Filmin yapımcıları arasında filmin yönetmeni Jon Favreau dışında ünlü yönetmenler Ron Howard ve Steven Spielberg'de var.
Jake Lonergan rolü için anlaşılan Robert Downey Jr., diğer projelerinin yoğunluğu nedeniyle rolü bırakmak zorunda kaldı. Daniel Craig'in Jake Lonergan rolü için seçilmesinde; 1960 yapımı "The Magnificent Seven" da Steve Mcqueen'in canlandırdığı "Vil Tanner"a olan fiziksel benzerliği etkili oldu. Daniel Craig, Ella karakterini oynaması için Eva Green'i tavsiye etti. Ancak Eva Green teklifi geri çevirince; rol Oliva Wilde'a gitti.
Harrison Ford, Indiana Jones'u anımsatmaması için filmde şapka giymeyi istemese de; 1873 yılında geçen bir western filmde karakterlerin şapka giymesi gerektiğinden bu isteği kabul görmedi.
Başrol yani Jake Lonergan rolü; oyunculuk yeteneğinden çok fiziksel performansa dayalı bir rol olduğu için Daniel Craig'in yerinde bir seçim olduğu söylenebilir. Filmdeki genel oyunculuk performansıysa vasatı aşmıyor. Filmin hikayesi ilgi çekici olsa da; senaryonun pekte başarılı olduğu söylenemez. Filmin görsel efektleri oldukça başarılı. Filmin tahmini bütçesinin 163 milyon dolar olduğu dikkate alınırsa; görsel efektlere ne kadar özen gösterildiği daha açık anlaşılabilir.
Büyük beklentilerle izlememek kaydıyla; ilginç hikayesi ve görsel efektleri için izlenebilecek, vasatı aşmayan bir film.

Imdb note : 6.5                             My note : 4.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder