Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

9 Eylül 2011 Cuma

İstanbul Geceleri (1950)

Director / Yönetmen:

Mehmet Muhtar

Screenplay / Senaryo:

Abidin Doran

Cast / Kadro :

Vahi Öz
Ziya Keskiner
Nimet Tanrıöver
Ayçe Selika
Osman Alyanak
Zenne Necdet
Sadri Alışık


Subject / Konu:

Recep ve Şaban, trenle İstanbul'a gidecek olan Ramazan'ı uğurlamak için istasyona gelir. Trenin kalkmasına vakit olduğu için istasyona yakın meyhanede beraberce birşeyler içmeye karar verirler. Trenin hareket ettiğini görünce; oturdukları yerden kalkarlar ve trenin peşinden koşarlar. Ramazan, trene yetişemez. Recep ve Şaban ise aslında binmeyecekleri trendedirler. Yanlarında paraları da olan Recep ve Şaban, çok gitmek istedikleri İstanbul'a gitme fırsatını kaçırmazlar ve İstanbul'a giderler.
Haydarpaşa Tren İstasyonu'nu büyük bir ev, denizi ise tarlaya dökülmüş su zanneden Şaban, oldukça saftır.
Recep ve Şaban, pansiyona yerleştikten sonra eğlenmek için dışarı çıkarlar. Gittikleri yerde önce kıyafetlerinden dolayı oyuncu zannedilirler. Sonra da Şaban'ın elbiseleri sahneye çıkacak birine giydirilir. Elbiselerinin peşinden don gömlek sahneye fırlayan Şaban, rezil olur.
Anadolu'dan gelen paralı insanları dolandıran Refik, pansiyon görevlisi sayesinde Recep'in ve Şaban'ın bilgilerine ulaşır ve onları dolandırmaya karar verir. Şaban'ı amcasının oğluymuş gibi kandıran Refik, ortaklık yalanıyla Şaban'dan para sızdırmayı hedeflemektedir. Recep ve Şaban'ı İstanbul gecelerine iyice alıştıran Refik, Şaban'ın eğlenirken görüp hoşlandığı kadın Selma'yı da Şaban için ayarlar. Fakat Selma'nın parasını sömürüp terkettiği sevgilisi Kemal, halen Selma'nın peşindedir. Kemal, bu uğurda içki batağına düşmüş, parasını bitirmiş, hırsızlık yapmış ve kendini tüketmiş biridir.
Refik'in kendilerini dolandırmaya çalıştığını öğrenen Recep, Refik'e oyun oynayıp; Şaban'la birlikte İstanbul gecelerinde eğlenmeye devam eder. Amacı Refik'i ters köşeye yatırmaktır. Bunun için; köyden para gelecek bahanesiyle Refik'ten borç para alıp durur. Köyünü ve ailesini özleyen Şaban ise artık köye geri dönmek istemektedir. Recep, Şaban'ı bir kaç gün daha kalmak için ikna eder. Gece eğlenmek için Mehtap bara giderler. Selma'nın barda 2 erkekle eğlendiğini öğrenen Kemal, silahını alır ve bar çıkışında bekler. Kapıdan çıkarlarken ateş eder ve Şaban'ı vurur.

Comment / Yorum:

İstanbul Geceleri, Mehmet Muhtar'ın ilk yönetmenlik; Abidin Doran'ın ise ilk senaristlik yaptığı film. Senaryonun fikrini; filmin yapımcısı Turgut Demirağ vermiş. Vahi Öz ve Ziya Keskiner, filmin ana karakterlerinden Şaban ve Recep'i canlandırmış. Kariyerinin başlarındaki Sadri Alışık'ı da filmin kötü adamı Kemal rolünde izliyoruz.
Filmin gece hayatıyla ilgili bölümlerinde sürekli şarkı söyleniyor olması, filmin temposunu düşürüyor olsa da; şarkı söyleyen isimlerin Müzeyyen Senar, Hamiyet Yüceses, Abdullah Yüce ve Selahaddin Pınar gibi efsaneler olduğunu görmek, ilgiyle izlemeye devam etmeye neden oluyor.
Oldukça sıradan bir hikayeye sahip film; İstanbul'un parlak gece hayatı ve o parlak hayatın, saf insanları söndürüşünü komediyle işliyor. Afişinde; "Ağlatmayan bir Türk filmi" yazması da bununla ilgili olsa gerek. Film, son birkaç acıklı sahne haricinde baştan sona bir komedi filmi olarak değerlendirilebilir.
Vahi Öz'ün performansıyla ayakta durmaya çalışan vasat bir film.


Imdb note : (Filmin imdb'de notu bulunmuyor)                             My note : 5

1 yorum:

  1. Hocam nerden bulacağız bu filmi aramadık yer kalmadı

    YanıtlaSil