Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

30 Eylül 2011 Cuma

Admiral Cigarette (1897)

Director / Yönetmen:

William Heise







 

Subject / Konu:

4 adam, Admiral Sigaraları reklam panosunun önünde oturmaktadır. Adamların sol tarafında yine sigara firmasının isminin yazdığı, büyük bir kutu bulunmaktadır.
Adamların her biri farklı bir kültürü temsil etmektedir; adamlardan en sağda oturanı Sam Amca gibi giyinmiştir, hemen yanında oturan adam ise askeri kıyafetlidir. Askeri kıyafetli adamın yanında kızılderili gibi giyinmiş bir adam oturmaktadır. En solda oturan adam ise takım elbise, yelek, kravat ve şapka giymiştir.
Adamlar birşeyler konulurken; soldaki kutu aniden açılır ve içinden Napolyon gibi giyinmiş bir adam çıkar. Adamların yanına etrafa sigara saçarak gider ve hepsi siagara içmeye başlar. Sigaralarını tüttüren adamlar "Hepimiz sigara içiyoruz" yazılı bir pankart açarlar ve elleriyle arkalarındaki panodaki sigara reklamını gösterirler.

Comment / Yorum:

1897 yapımı filmin süresi 31 saniye. Filmi izlerken; sinema filmi değil de reklam filmi izlediğiniz hissine kapılabilirsiniz. Admiral Cigarette, Kongre Kütüphanesi'ne telif hakları için başvuruda bulunan ilk reklam filmi olma özelliğini taşıyor. Bu da sinema filmi olarak değerlendirilen filmin, aynı zamanda reklam filmi olarakta değerlendirilebileceğinin kanıtı.
Film, bir Edison Manufacturing Company yapımı olsa da; birkaç yıl sonra ateşli bir sigara düşmanı hâline gelen Thomas Edison, filmin haklarından feragat etmiştir.
Ulusal Film Koruma Vakfı tarafından derlenen film, Kongre Kütüphanesi tarafından korunmaktadır. Film, 2004 yılında "More Treasures from American Film Archives" adıyla yayınlanan arşivsel nitelikteki dvd setinde yer almıştır.
Filmin değerlendirmesine gelinecek olursa; sinemasal olarakta, reklam filmi olarakta agresif mesaj verdiği söylenebilir. Ama filmin 1890'larıa ait olduğu da gözardı edilmemeli. Bu agresifliğin altında dönemsel bakış açısı farklılıkları da yatıyor olabilir. Bugün izlendiğinde olumsuz gelebilecek birçok tarafı olmasına karşın, izlenebilir bir film.

Imdb note : 5.3                             My note : 5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder