Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

2 Ekim 2011 Pazar

Roundhay Garden Scene (1888)

Director / Yönetmen:

Louis Aime Augustin Le Prince

Cast / Kadro :

Adolphe Le Prince
Joseph Whitley
Harriet Hartley
Sarah Whitley

 

 

Subject / Konu:

Bir evin bahçesinde 4 insan görünür; yaşlı bir çift, torunları ve başka bir bayan daha.
4'ü birden bahçenin farklı noktalarına doğru yürümeye başlarlar.



 

 

Comment / Yorum:

14 Ekim 1888'de çekilen film, kayıtlara göre tarihte çekilmiş ilk film. Peki Louis Aime Augustin Le Prince, daha kinetoskopun icat edilmediği bir dönemde hareketli görüntüleri elde etmeyi nasıl başardı? Sorunun cevabı Le Prince'in hayatını inceleyince ortaya çıkıyor. Fotoğrafları, harketli görüntüye çevirebileceğini düşünen La Prince, tek lensli kamera ve projektörü icat edip 2 Kasım 1886'da "Method of and Apparatus for Producing Animated Pictures of Natural Scenery and Life" ismiyle patent başvurusu yaptı. 10 Ocak 1988'de patenti alan Le Prince, 1888'in yazında kamerasının marangozluk işlerini Frederic Mason'a yaptırdı. Leeds'e döndü ve daha önceden asistanlığını yapan James Longley ile tekrar birlikte çalışmaya başladı. Metal işlerini kayınpederi Joseph Whitley'ye yaptırdı. Ekim 1888'de saniyede 12 kare çekebilen tek lensli 2 kamera hazırlayan Le Prince, 14 Ekim 1888'de "Roundhay Garden Scene"i çekti.
Le Prince, toplam 2 saniye süren filmde; kayınpederi Joseph Whitley, kayınvalidesi Sarah Whitley, oğlu Adolphe Le Prince ve Harriet Hartley'i oynattı. Sarah Whitley'nin filmin çekimlerinden 10 gün sonra ölmesi ve Louis Aime Augustin Le Prince'in 2 yıl sonra bir tren seyahatine çıkıp ortadan kaybolması ve bir daha bulunamaması diğer enteresan notlar.
Le Prince, 2 saniyelik bu görüntüyü çekerken farkında mıydı bilinmez, ama farkında olarak veya farkında olmadan herşeyin başlamasına neden oldu. Sinemanın yaratıcısı olarak gösterilen Lumiere kardeşler ve Thomas Edison, elbette sinema tarihi için çok önemliler. Ama onlardan önce de deneyen birisi vardı; Louis Aime Augustin Le Prince.

Imdb note : 7.9                             My note : 8.5

2 yorum:

  1. Bu film döneminde deneme amacıyla çekilmiş diğer filmlerden birisi.Aslında film katagorisine girebilir mi diye insan kendine sormadan edemiyor.Konu yok konudan ziyade filmde hiçbir şey yok zaten 2 saniye kadar.Bu arada le prince hakkında yazmanız gerçekten çok iyi olmuş.Le prince i çoğu insan hatta sinemayla ilgilenenlerden bile çoğu bilmez.Hakiki sinemacı ruhuna sahip insanların ve tabiki genel kültürünü yükseltmek isteyen insanların bunları (yani eskileri) bilmesi gerektiğini düşünüyorum.Ayrıca le prince'in ortadan esrarengiz bir biçimde kaybolduğunu okuduğumdan beri aklımda acaba bu işin ucunda thomas edison mu vardı diye kendime soramadan edemiyorum.Özellikle patenti almaya çalışan le prince'nin oğlunun da ölmesi kafada soru işaretleri bırakıyor.Sinemaya biraz da rekabet açısından baktığımızda bu durum bizleri böyle tuhaf şeyleri düşünmeye sarfedebiliyor :).Hatta Le prince trende kaybolduktan sonra çektikleri ve ilk kez sinemada oynayan o trenli filmde acaba bu olaylar arasındaki ilişkiyi sinema yoluyla mı göstermeye çalışıyorlardı.Kim bilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Le Prince'in akıbeti kesinlikle şaibeli. Konu pek bilinmiyor. Genelde sinema tarihçilerinin bilgisi olan bir konu. Edison'un Tesla'ya yaptıklarından sonra Le Prince'e de bir şeyler yapmış olabileceği gerçekten akıllara gelen bir ihtimal. Sinema kaynaklarında genellikle sinemaskopla çekilen kayıtlar film olarak kabul edilse de, ben Le Prince'e hem emeği, hem de pek bilinmediği için saygı duruşunda bulunmak istedim.

      Sil