Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

5 Ekim 2011 Çarşamba

Deli Deli Olma (2009)

Director / Yönetmen:

Murat Saraçoğlu

Screenplay / Senaryo:

Hazel Sevim Ünsal

Cast / Kadro :

Tarık Akan
Şerif Sezer
Levent Tülek
Zuhal Topal
Korel Cezayirli
Cemile Nihan Turan
Ozan Erdoğan
Yeşim Ceren Bozoğlu
Barış Üregül
                                                              Deniz Arna

Subject / Konu:

Malakanlar, 93 harbi sonrasında Çar yüzünden memleketlerinden göç etmek zorunda kalmıştır. Mişka, çocukluk yıllarında Rusya'dan Kars'a göçmüş bir Malakandır. Mişka, Rus kültürüyle yetiştiği için köyde yaşayan diğer insanlardan farklıdır. Yaşlanmış, yalnız ve fakir Mişka, farklı olmasına rağmen köy ahalisince sevip sayılmaktadır. Köyde Mişka'dan tek nefret eden, huysuz ve dediğim dedik Popuç'tur. Popuç, köydeki tek bakkal dükkanını işleten oğlu Şemistan, gelini Figan ve torunlarıyla beraber yaşamaktadır. Ailesinin sürekli Mişka'ya yardımcı olması, Popuç'u çıldırtmaktadır.
Şemistan, saz aşıklarının atışmalarına katılmakta ve genelde başarısız olmaktadır. Şemistan'ın kızı Alma ise müziğe oldukça yatkın bir kızdır. Alma'nın müziğe karşı yeteneği olduğunu keşfeden öğretmeni Metin, Alma'yı müziğe yönlendirmeye çalışır. Ailesi de Alma'ya bu konuda destek verir.
Mişka'yı tanıdıkça onu candan şekilde seven Alma, büyükannesi Popuç'un engellemelerine karşın; Mişka'nın evine gidip gelir. Alma, Mişka'nın evindeki piyanoyla müziğe iyice ısınır.
Mişka, evinde bağlı olan ve yıllardır çalmayan telefonun bir gün çalacağı ve akrabasının kendisini arayacağı umuduyla yaşamaktadır.
Popuç, işkence etmek istediği Mişka'nın bakkala olan borçlarını ödemesinde diretir. Verecek birşeyi olmayan Mişka, borcuna karşılık piyanosunu verir. Ama huysuz Popuç, piyanoyu kısa sürede evden gönderir. Piyano, köyde borçluların borçlarına karşılık adres değiştirip durur.
Hasta yatağında yatan Mişka'nın telefonu birgün çalar. Mişka telefona bakamaz. Telefonu cevaplayan Alma, Mişka'nın son umudunu yok etmek istemediğinden; arayanın Mişka'nın akrabası olduğunu söyler. Mişka huzur bulur.
Alma, öğretmeni Metin sayesinde konservatuar sınavlarına girmeye hazırlanırken; iyice hastalanmış olan Mişka, ölümle pençeleşmektedir. Mişka'nın ölüm döşeğinde olması, Popuç'u biraz olsun yumuşatır. Geçmişi anımsamaya başlar. Gençlik yıllarında birbirlerine deli gibi aşık olduklarını, tüm engellere rağmen birlikte kaçmaya karar verdiklerini ve Mişka'nın kaçacakları gece gelmeyip kendini yüzüstü bıraktığını hatırlar.
Alma, umutlarının peşinden konservatuar sınavına gider. Mişka'da kendisine bakan Popuç'a kaçacakları gece neden gelemediğini yani koca bir ömür neden ayrı kaldıklarını anlatır...

Comment / Yorum:

Deli deli olma, tarihimizin pekte bilinmeyen bir parçası olan Malakanları tanımamızı sağlayan, yıllar sonra Tarık Akan'la Şerif Sezer'i bir araya getiren bir yapım. Çekimleri 5 hafta süren film, Kars'ta çekildi. Film, yönetmen Murat Saraçoğlu'nun 3. uzun metrajlı filmi.
Filmin hikayesi ilgi çekici. Senaryoda ise seyirciyi tam anlamıyla tatmin etmeyen bazı boşluklar var. Mesela Mişka'nın Popuç'u neden yüzüstü bıraktığı; çok basitçe ve kısa anlatılmış. Oyunuc seçimi ve oyuncu performansları gayet başarılı.
Filmin müziklerini yapan Mehmet Erdem ve Özgür Akgül, 46. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde "En iyi müzik" ödülünü kazandı. Filmin kazandığı diğer ödül; Levent Tülek'in 15. Sadri Alışık Ödülleri'nde kazandığı "En iyi yardımcı erkek oyuncu" ödülü.
Filmde Tarık Akan'ın gençliğini oğlu Barış Üregül, Şerif Sezer'in gençliğini kızı Deniz Arna canladırmış.
Hikayesi ve oyunculuklarıyla öne çıkan keyifli ve sıcak bir film.

Imdb note : 7.1                             My note : 6

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder