Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

2 Ekim 2011 Pazar

Battal Gazi Geliyor (1955)

Director / Yönetmen:

Sami Ayanoğlu

Screenplay / Senaryo:

Sami Ayanoğlu

Cast / Kadro :

Fikret Hakan
Sadri Alışık
Neriman Köksal
Gül Gülgün
Sami Ayanoğlu
Atıf Kaptan
Mümtaz Ener
Feridun Çölgeçen
Hasan Ceylan
                                                             Kadri Ögelman
                                                             Kadir Savun
                                                             Efkan Efekan
                                                             Öztürk Serengil

Subject / Konu:

Amuryonlu asilzadeler Şemmun ve Mihriyabil, artık Malatya Beyliği'ne vergi vermek istememektedirler. Amaçları; kız kardeşleri Mari Peruz'u Bizans'a gelin olarak verip onların da desteğini elde etmektir. Ancak Mari Peruz, Eflatun Bey'i sevmektedir.
Malatya Beyliği'nin her zaman kendilerini koruyup kolladığını söyleyen Eflatun Bey, asilzadelerin vergiyi vermeyi kesme fikrine karşı çıkmaktadır. Ama asilzadeler kesin olarak karar alınca; onların emrindeymiş gibi hareket eder. Malatya Beyliği'ni durumdan haberdar eder.
Amuryonlu asilzadeler, vergiyi geciktireceklerini haber verir, durumu yerinde görmek için Amuryon'a giden Malatya Serdarı Hüseyin Gazi'yi de bir oyunla şehit ederler.
Malatya Beyliği, Serdarlığa getirilmesi için Hüseyin Gazi'nin oğlu Cafer yerine Abdülselam'ı düşününce; Cafer, intikamını almak için Amuryon'a doğru gider. Yolda uğradığı keşişin evinde, çare aramak için gelen prenses Mari Peruz ile tanışır ve birlikte Amuryon'a giderler. Amuryon'da Mihriyabil'in askerleriyle tek tek savaşan Cafer, en sonunda Mihriyabil'le karşılaşır. Kaybeden Mihriyabil, Amuryon'lu askerler tarafından oklanarak öldürülür. Mihriyabil'in kafasını kesen Cafer, kendilerine sığınan Eflatun Bey, prenses Mari Peruz ve askerle birlikte Malatya'ya geri döner.
Durumdan faydalanmak isteyen Şemmun, Bizans'ı yanına çekmeye çalışır. Kayzerin oğlu, Bizans askerleriyle birlikte Malatya'ya gelip Cafer'i teslim almak isterler. Ancak Malatya'lı Beyler, Cafer'i vermezler. Cafer, Bizanslı askerlerin ardından gider ve teker teker hepsini haklar. Bu sırada kendisini öldürmek için gelen Mihriyabil'in güçlü baş pehlivanını yener ve Ahmet Turan adını alan pehlivanı yoldaşı yapar.
Cafer'in Zeynep'le, Eflatun Bey'in Mari Peruz'la evleneceği gün kılık değiştirerek Malatya'ya gelen ve Zeynep ile Mari Peruz'u kaçıran Şemmun, tekrar Amuryon'a döner. Şemmun'un ardından giden Cafer, Eflatun Bey ve Ahmet Turan; kılık değiştirerek Amuryon'a girerler.
Mari Peruz'u bayıltan Şemmun, Zeynep'e zorla sahip olmaya çalıştığı sırada Cafer'i karşısında bulur. Zeynep'i yaralayan Şemmun kaçar. Cafer, peşinden gittiği Şemmun'u öldürür. yaralı Zeynep, Malatya toprağına gömülmeyi vasiyet ettikten sonra ölür.
Eflatun Bey, Şemmun öldüğü için Amuryon'un idaresinin prenses Mani Peruz'a geçtiğini herkese ilan eder. Zeynep'i kucağına alan Cafer, Ahmet Turan'la birlikte saraydan çıkar.

Comment / Yorum:

Kendinden çok daha meşhur Cüneyt Arkın'lı versiyonlarından daha iyi bir Battal Gazi filmi. Film, Cüneyt Arkın'ın oynadığı Battal Gazi'ler kadar atlamalı zıplamalı bir aksiyon filmi değil. Bu yüzden aksiyon yönünün çokta kuvvetli olduğu söylenemez. Senaryo entrikalar üzerine kurulmuş. Çoğu tarihi filmde karşımıza çıkan; bizden olmayan herkes kötüdür zihniyeti bu filmde yok. Yani Amuryonlu'lar arasında Mari Peruz, Eflatun Bey ve Ahmet Turan gibi iyi kişilere rastlamak mümkün. Filmin bir diğer hoş tarafı da; savaşçıların birbirleriyle savaşmadan önce yaptıkları atışmalar.
Filmdeki oyunculuklar, güçlü sayılabilecek oyuncu kadrosuna rağmen vasat. Kadir Savun, Efkan Efekan ve Öztürk Serengil gibi önemli isimleri ufak rollerde görmek mümkün. Filmin müzikleri, oyunculuğuyla da tanınan Kunt Tulgar'a ait.
Çevrilmiş ilk Battal Gazi filmini izlemek isteyenlerin ilgilenebileceği bir film.

Imdb note : 6.3                             My note : 5.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder