Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

5 Ekim 2011 Çarşamba

Güzel Bir Gün İçin (1965)

Director / Yönetmen:

Haldun Dormen

Screenplay / Senaryo:

Erol Keskin
Erol Günaydın

Cast / Kadro :

Belgin Doruk
Erol Günaydın
Altan Erbulak
Ayfer Feray
Tuncel Kurtiz
Metin Serezli
Nisa Serezli
Turgut Boralı
                                                                   Hüseyin Kutman
                                                                   Tuncer Necmioğlu
                                                                   Aydemir Akbaş
                                                                   Füsun Erbulak
                                                                   İhsan Yüce
                                                                   Haldun Dormen

Subject / Konu:

Bir dul olan Abbas, 3 çocuğu ve geceleri pavyonda şarkıcılık yapan kardeşi Zarife ile birlikte yaşamaktadır. Abbas aynı mağazada çalıştığı Cemile'ye aşıktır. Abbas'a acıdığı için yakın davranıp ümit veren Cemile ise Zeki ile birliktedir. Abbas, Cemile ile ilgili düşüncelerini yine aynı mağazada çalışan en yakın arkadaşı Sadık'a açar. Cemile konusunda Abbas'ı umutlandıran Sadık'ta Zarife'den hoşlanmaktadır.
Her akşam işten sonra Şişko'nun yerine gidip birkaç kadeh içki içip dertleşen 2 kafadar, güzel bir günün hayalini kurarlar.
Çalışırken zaman zaman dalgınlaşan Abbas, patronu tarafından önce uyarılır, sonra da işten kovulur. Bir yandan işinden kovulmasına üzülen, öteki yandan da Cemile'yi hergün göremeyeceğinden yakınan Abbas, tek çarenin mağazayı soymak olduğuna kanaat getirir. Sadık'la bir plan yaparlar. Plana göre; Abbas, Sadık'ı mağazada çalışırken görmeye gidecek ve mağazanın içersinde saklanacak, Sadık'ta iş çıkışı her akşam olduğu gibi Şişko'nun yerine gidip birkaç kadeh içecek ve mağazaya geri dönecektir. İçeride saklanmış Sadık, Abbas'a kapıya açtıktan sonra kasayı çalıp kaçacaklardır.
Planı uygulayacakları gün gelip çatar. Abbas, Sadık'ı ziyarete gelir, elbiselerin arkasına saklanır. Mağaza kapanır, Sadık Şişko'nun yerine gider. Birkaç kadeh içtikten sonra mağazaya geri gelir. Abbas, Sadık'a kapıyı açar. Kasayı çalacakları sırada bir problemle karşılaşırlar. Kasayı başkaları çalmaktadır.
Hırsızların peşine düşen Abbas ve Sadık, hırsızları bir eve girene kadar takip ederler. Dışarıdan gözledikleri hırsızlar uyuduklarında evin içine girerler ve kasayı alıp kaçarlar.
Abbas'ın evden kasayı aldıkları sırada cebinden düşürdüğü defter, hırsızların Şişko'nun yerine gelip 2 kafadarı bulmasına neden olur. Abbas ve Sadık'ın peşinden gelen hırsızlar, Abbas'ın evine girince Zarife ve çocukların kopardığı yaygara sonucu karakola düşerler.
Abbas ve Sadık, bir kutuya yerleştirdikleri kasayla birlikte Bandırma'ya gitmek üzereyken hırsızların eline düşerler. Ama kutunun içinden kasa değil lazımlık çıkar. Hırsızlar, kasanın yerini öğrenmek için Abbas ve Sadık'ı ölümle tehdit ederler. Abbas, kasayı Şişko'nun yerine sakladıklarını söyler.
Şişko'nun yerine gittiklerinde; Abbas'ın evine girmelerinden dolayı meyhanedekilerin saldırısına uğrayan hırsızlar, soluğu yine karakolda alır. Karakolda gerçekler açığa çıkınca; Abbas, Sadık ve hırsızlar, hapishaneye düşerler.
Tahliye olmalarına 1 hafta kala ziyarete gelen Zeki ve Cemile, düğünlerine Abbas ve Sadık'ı davet eder.
Sadık, hapishanenin duvarına Abbas'la düşledikleri güzel bir günün resmini çizmeye başlar. Herşey hayal ettikleri gibidir; Şişko'nun yerinde bütün dostların bir arada olduğu bir günde Zarife ile Sadık, Zeki'nin Abbas'a teslim ettiği Cemile ile Abbas evlenir. Eğlenirler, dans ederler. Hatta mağazanın patronu düğün hediyesi olarak çalmaya çalıştıkları kasayı getirir.

Comment / Yorum:

Film, 4. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde "En iyi komedi filmi" ödülünü kazandı. Erol Keskin ve Erol Günaydın'ın birlikte yazdığı senaryo "En iyi senaryo" ödülünü kazanırken, "En iyi yardımcı erkek oyuncu" ödülü de Erol Günaydın'a gitti. Filmin başrolünde oynayan Erol Günaydın'a en iyi yardımcı erkek oyuncu ödülü verilmesi, pekte akıl alır bir uygulama değil.
Ağırlıklı olarak tiyatroculardan oluşturulmuş filmin kadrosu oldukça zengin. Bu zengin kadroyla doğru orantılı olarak oyunculuk performanslarının da tatmin edici düzeyde olduğu söylenebilir.
Filmin senaryosunu; hırsızlık planına kadar ve hırsızlık planından sonra diye 2'ye ayırmak gerek. Çünkü hırsızlık planına kadar sevimli ve mantık çerçevesinde işleyen film, hırsızlık planından sonra mantık çerçevesinin dışına çıkıyor. Sevgilisine, "cici" diye hitap eden bir hırsızlık çetesi reisi, Abbas'ın evine girdikten sonra karakola götürülen hırsızların nasıl kurtulup dışarı çıktıkları, Zeki ve Cemile'nin evlenmek için neden Abbas'la Sadık'ın tahliye olmasını bekledikleri; anlaşılamayan muammalardan bazıları.
Erol Günaydın ve Altan Erbulak'ın başı çektiği zengin oyuncu kadrosu için seyredilebilecek vasat bir komedi filmi.

Imdb note : 5.9                             My note : 5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder