Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

12 Ekim 2011 Çarşamba

Frankenstein (1910)

Director / Yönetmen:

J. Searle Dawley

Screenplay / Senaryo:

J. Searle Dawley

Novel / Kitap:

Mary Shelley

Cast / Kadro :

Agustus Phillips
Charles Ogle
May Fuller

 

 

Subject / Konu:

Genç Frankenstein, üniversitede tıp eğitimi alabilmek için evinden ayrılır. 2 yıl sonra hayata dair bazı gizemleri keşfetmiş olan Frankenstein, çılgın deneyini yapmadan önce sevgilisine bir mektup yazar;
"Sevgilim, bu gece tutkum gerçekleşecek. Hayatın ve ölümün sırrını keşfettim. Birkaç saat içinde dünyanın şimdiye kadar tanımış olacağı en mükemmel insanı yaratacağım. Bu müthiş deneyi tamamladıktan sonra seninle evlenmek için geri döneceğim. Kendisini sana adamış Frankenstein."
Deney, Frankenstein'ın umduğu gibi gerçekleşmez. Deney sonucu ortaya çıkan; mükemmel bir insan değil, ucubeye benzeyen bir canavardır. Ortaya çıkan sonuçla hem hayal kırıklığına uğrayan hem de dehşete düşen Frankenstein, evine döner.
Canavar, kendisini yaratan Frankenstein'ın peşinden gider. Aynada kendisini görünce ilk şoku yaşayan canavar, Frankenstein'ın bir sevgilisi olduğunu öğrenince yaratıcısını kıskanır.
Frankenstein'ın evlendiği gece tekrar ortaya çıkan canavar, gelinin korkudan bayılmasına neden olur. Frankenstein'ın kendisini istemediğini anlayan canavar, aynanın karşısında kendi kendini yok eder. Frankenstein ve karısı, canavardan kurtukdukları için sevinirler.

Comment / Yorum:

Edison Stüdyoları tarafından 3 günde çekilen film, "Frankenstein'in Canavarı"nın ilk sinema versiyonudur. Mary Shelley'nin "Frankenstein" isimli romanından uyarlanan filmin senaryosu, aynı zamanda filmin yönetmeni de olan J. Searle Dawley'ye ait. Senaryo, romana sadık kalınarak yazılmış. Diğer tüm Frankenstein uyarlamalarında; Frankenstein, canavarı yaratmak için ceset parçaları kullanırken, sadece bu uyarlamada canavarı yaratmak için romandaki gibi iksir ve kimyasallar kullanmıştır.

Thomas Edison, orjinal kopyası kaybolmuş filmlerden birinin de Frankenstein olduğunu açıkladı. Nihayet 1970'lerin ortalarında Wisconsin'de filmin orjinal nitrat kopyası bulundu.
Kendisine korku edebiyatında sağlam bir yer edinmiş olan Frankenstein, korku sineması denince de her zaman akla ilk gelen örneklerden biri oldu. Defalarca sinemaya uyarlanan eser, popülaritesini yitirmediği için sık sık yeni uyarlamalarla gündeme gelmeyi başarıyor.
Frankenstein'ın ilk uyarlaması olması nedeniyle, özellikle korku sinemasıyla ilgilenenlerin kaçırmamaları gereken bir korku klasiği.

Imdb note : 6.5                             My note : 7

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder