Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

18 Kasım 2011 Cuma

Ya Sonra (2011)

Director / Yönetmen:

Özcan Deniz

Screenplay / Senaryo:

Murat Gürvardar
Özcan Deniz

Cast / Kadro :

Özcan Deniz
Deniz Çakır
Barış Falay
Ragıp Savaş
Janset
Naz Elmas
Erdem Akakçe
Mehmet Aslan
                                                              Atakan Ilgazdağ
                                                              Aliye Uzunatağan
                                                              İsmail Düvenci
                                                              Mehmet Ulay
                                                              Altuğ Yücel
                                                              Fatma Toptaş
                                                              Cezmi Baskın
                                                              Ayşen Gruda

Subject / Konu:

Mutlu birlikteliklerinin ardından evlenen Didem ve Adem, Adem nereye sürüklerse orya giden bir yaşantıya sahiptirler. Adem'in bencilliği ve duyarsızlığı, Didem'i ayrılığı düşünmeye iter. Veterinerlik yapan Adem, boş vakitlerini arkadaşlarıyla eğlenerek geçirmekte ve Didem'i ihmal etmektedir.
7 yıllık evliliklerini ayakta tutabilmek için hep fedakarlık yapmak zorunda kalan Didem, mimarlıkta başarılı bir kariyer hedeflemektedir. Adem'in yanlışlıkla da olsa Didem'in projesine zarar vermesi; Didem'i zor durumda bırakır. Proje tanıtımında zengin ve karizmatik Cem'in ilgisini çeken Didem, Adem'den uzaklaşırken Cem'le yakınlaşmaya başlar.
Kaçınılmaz son gelir ve Adem'le Didem birbirlerini halen sevmelerine karşın ayrılırlar. Cem, Didem'i elde etmeye çalışır. Adem ise günden güne perişanlaşan bir ruh haline girer. Arkadaşlarının yardımıyla kendine gelen Adem, Didem'i geri kazanabilmek için mücadele etmeye karar verir. Adem arkadaşlarının da yardımıyla Cem'le evlenmek üzere olan Didem'i evlilik kararından döndürmeye çalışır...

Comment / Yorum:

Film, mutlu sonla biten masalların ardından ne olur sorusunu yanıtlamaya çalışıyor. Ya Sonra, bu açıdan standart romantik - komedilerden ayrılıp özgün fikre sahip bir film gibi görünse de; bu tarz filmlerde kullanılan klişelerin kullanılmaya başlanmasıyla sıradanlaşmaktan kurtulamıyor.
Bir diğer hayal kırıklığı da Cem karakteri yüzünden yaşanıyor. Filme kibar ve karizmatik bir giriş yapan karakter, film aktıkça sinsileşen ve kötülükler yapan "klasik kötü adam" imajına bürünüyor ve film gibi sıradanlaşıyor.
Deniz Çakır, abartıdan uzak oyunculuğuyla vasatın üzerinde bir performans sergilemiş. Aynı şeyleri diğer başrol oyuncusu Özcan Deniz için söylemek pek mümkün değil. Yan rollerdeki oyuncular için de bir genelleme yapmak doğru olmaz. Dengeli oyunculuklar da var, Fatma Topbaş'ın canlandırdığı Ece karakteri gibi gerçekçilikten çok uzak oyunculuklarda. Barış Falay'ın canlandırdığı Cem karakteri senaryoya kurban gidince; kibar bir zengin olan Cem, Önder Somer'den aşina olduğumuz tipik bir yeşilçam kötü adamına dönüşmüş.
Filmin afişinde yazan, yazan ve yöneten Özcan Deniz ibaresi tartışmalara neden oldu. Filmin senaryosunun kendisine ait olduğunu iddia eden senarist Murat Gürvardar, Özcan Deniz aleyhine dava açtı.
Özcan Deniz'in ilk yönetmenlik deneyimi olan Ya Sonra, benzerlerinden farklı başlayıp sıradanlaşan, bariz hataları olan ve fakat izlenebilir bir film.

Imdb note : 5.1                            My note : 4.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder