Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

28 Kasım 2011 Pazartesi

Bekçi (1986)

Director / Yönetmen:

Ali Özgentürk

Screenplay / Senaryo:

Işıl Özgentürk

Novel / Kitap :

Orhan Kemal (from "Murtaza")

Cast / Kadro :

Müjdat Gezen
Güler Ökten
Halil Ergün
Macit Koper
Orhan Çağman
Ferda Ferdağ
                                                               İhsan Yüce
                                                               Menderes Samancılar
                                                               Damla Coşkunoğlu
                                                               Neslihan Acar
                                                               Refik Durbaş
                                                               Ülkü Ülker
                                                               Nurettin Şen
                                                               Ajlan Aktuğ
                                                               Selahattin Fırat

Subject / Konu:

Hastalıklı bir vazife bağımlısı olan Murtaza, 2 kız babası muhafazakar bir babadır. Baskıcı yapısıyla gerek kızlarını gerek fabrika işçilerini bezdirmektedir. Sürekli Balkan Savaşı kahramanı olan dedesi Kolağası Hasan'la övünen Murtaza, sadece patronuna bir kul gibi bağlıdır.
Murtaza her ne kadar farkında olmasa da; zorla sözünü geçirdiği insanlar, arkasından kendisiyle alay etmektedir. Patronu da bu kişilerin arasındadır. Ama patron, aynı zamanda Murtaza'nın işine olan aşırı sadakatinden Murtaza'yı överek faydalanmaktadır.
Murtaza'nın baskıcı tutumu başta kızları olmak üzere herkesi kendisinden uzaklaştırmaya başlar. İnsanların özellikle de kızlarının kendisinden uzaklaşması; Murtaza'yı olduğundan daha hastalıklı bir adam haline getirir. Büyük kızı Emine'nin evden kaçmasına, küçük kızının ise ölümüne neden olan Murtaza, tüm yaşananlara rağmen vazife aşkından vazgeçmez.

Comment / Yorum:

Bekçi için bir roman uyarlaması demek yerine romandan esinlenme demek daha doğru olabilir. Çünkü film, romanla belirgin farklılıklar taşımakla beraber bazı fantastik ögelerde içeriyor. Orhan Kemal'in "Murtaza" romanından uyarlanan (ya da esinlenilen) Bekçi, yönetmen Ali Özgentürk'ün 3. uzun metrajlı filmi. Bekçi, Murtaza romanının sinemaya ilk uyarlanışı değil. Tunç Başaran'ın 1965 yapımı "Bekçi Murtaza" filmi, Murtaza romanının sinemaya ilk uyarlanışı.
Filmin Güler Ökten, Halil Ergün, İhsan Yüce, Macit Koper ve Menderes Samancılar gibi güçlü isimlerden oluşan oyuncu kadrosu, Murtaza rolüyle harikalar yaratan Müjdat Gezen'i bir çıta daha yukarı taşımış. Murtaza rolü, Müjdat Gezen'e göre de kariyerinin en önemli ve başarılı rolü.
Bekçi, 1986'da SİYAD "En iyi 3. film" ödülü ve Strasbourg İnsan Hakları Film Festivali'nde "İkincilik ödülü" kazandı. Filmin oyuncularının kazandığı tek ödül; Güler Ökten'in kazandığı SİYAD "En iyi yardımcı kadın oyuncu" ödülü. Film ayrıca Venedik Film Festivali'nin yarışmalı bölümüne seçilen ilk Türk filmi olma özelliğini taşıyor.
Bekçi, her ne kadar hak ettiği ilgiyi görmemiş bir film olsa da; Türk sinemasının 80'lerdeki yüz aklarından biri.

Imdb note : 6.3                            My note : 8

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder