Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

22 Kasım 2011 Salı

Herhangi Bir Kadın (1981)

Director / Yönetmen:

Şerif Gören

Screenplay / Senaryo:

Ahmet Soner

Cast / Kadro :

Hülya Koçyiğit
Tarık Akan
Cihan Ünal
İhsan Yüce
Yaman Okay
Ajlan Aktuğ
Şükrüye Atav

 

Subject / Konu:

Zengin bir ailenin kızı olan Yıldız, yakışıklı işadamı Murat Gaffaroğlu'yla tanışır. Aralarındaki sıcaklık kısa sürede aşka dönüşür. Yıldız, anlaşmakta zorluk çektiği babasının köşkünü terkeder. Kendi ayakları üzerinde durup sıradan insanların arasında yaşamak ister.
Anadolu'nun bağrından kopup gelmiş Bozovalı Cemal, hamallık yapıp, 2 arkadaşıyla birlikte kıt kanaat bir yaşam sürmektedir. Yolu Yıldız'la kesişen Cemal, Yıldız'ın kendisine yakın davranmasından etkilenir. Aşık olduğu Yıldız'ın da kendisini sevdiğini zanneder. Halbuki Yıldız, daha önce görmediği tarzda bir yaşama sahip olan Cemal'i, bir arkadaş gibi sevmektedir.

Yıldız'ın babası, Murat'ın Yıldız'la birlikte olmasını Murat'ın iş yaşantısında başarısız olup, fabrikasının iflas etme noktasına gelmesine bağlar. Murat'ın aşkından emin olan Yıldız ise Murat'ın evlenme teklifini kabul eder.
Cemal, Yıldız'ın zorla evlendirildiği kanısına vardığı için nikahtan önce Yıldız'ı kaçırır. Tüfeğini alan Murat, Cemal'le Yıldız'ın peşine düşer ve ormanda izlerini bulur. Murat ve Cemal kavgaya tutuşur. Tüfeği eline alan Yıldız, kavgayı durdurur ve kiminle birlikte olmak istediğini söyler.

 

Comment / Yorum:

Aslında gayet sade bir konusu var filmin;1 kadına aşık olan 2 erkek. Ama hikayeye eklenen ustaca detaylar, filmi benzerlerinden o kadar ayırmış ki; ortaya çok iyi bir iş çıkmış. Benzeri filmlerde karşılaşılan 2 erkek karakterden birinin iyi, diğerinin kötü olması klişesi bu filmde kullanılmamış. 2 karakterde detaylıca işlenmiş. Murat karakteri zengin, kibar, sportif ve batıyı sembolize ediyor; Cemal karakteriyse fakir, mahçup, güçlü ve doğuyu sembolize ediyor. Murat tenis oynuyor, Cemal ise kaval çalıyor. Kavga ederlerken; Murat boks teknikleri kullanıyor, Cemal ise güreşiyor. Bu ve bunun gibi detaylar, karakterleri oldukça zenginleştirmiş. İşte film, en çok bu yönüyle benzerlerinden ayrışıyor.
Türk sinemasında üst düzey 2 jönün, popüler oldukları dönemde bir araya geldiği film sayısı pek fazla değildir. Herhangi bir Kadın, bu özelliğiyle de önem arz eden bir film. Tarık Akan'ın da, Cihan Ünal'ın da performansları gayet gerçekçi. Hülya Koçyiğit'in oynadığı Yıldız karakteriyse sıradan bir karakter ve Hülya Koçyiğit filmografisinde benzerlerine rastlamak mümkün.

Şerif Gören'in klişe dolu dramalardan belirgin ve başarılı şekilde ayrılan filmi Herhangi bir Kadın, senarist Ahmet Soner'in ilk senaryosu. Durum analizleriyle yer yer gülümseten, yer yer duygulandıran, gerçekçi, keyifli ve izlenmeye değer bir film.

 

 

Imdb note : 6.4                            My note : 8

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder