Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

26 Kasım 2011 Cumartesi

Yurda Dönüş (1952)

Director / Yönetmen:

Nedim Otyam

Screenplay / Senaryo:

Nedim Otyam

Cast / Kadro :

Nevin Aypar
Sedat Erkin
Suat Taner
Nevin Demiryol
Hakkı Ruşen
Faik Coşkun

 

 

Subject / Konu:

Kimin nesi olduğu ve nereden geldiği belli olmayan Osman'ın köye gelişiyle köyün çehresi değişiverir. Hasan'ın işlerinde çalışmaya başlayan Osman, çalışkanlığıyla köylülere de örnek olur ve köydeki verimlilik artar. Hasan ve eşi, Osman'ı bir evlat gibi benimser.
Recep, Güllü'ye, Recep'in dilsiz kardeşi Hatice'de Osman'a aşıktır. Ancak Güllü ve Osman birbirlerini sevmektedir.
Osman, Güllü'ye gerçek hikayesini anlatır. Çocukluğunda birisinin evlerini ateşe verdiğini, yangında anne ve babasının öldüğünü, bu kötülüğü yapanında deprem sonucu öldüğünü, aslında mallarının başına gitmek için köyden geçtiğini ancak Güllü'yü görünce köye takılıp kaldığını söyler. Soyunu araştırmak için gitmek zorunda olduğunu ancak kısa zamanda geri döneceğini ve döndüğünde evleneceklerini de ekler.
Askere çağrılan Osman, Güllü'yle vedalaşır ve gider. Osman, askerden Hasan'a mektup gönderir. Birliğinin Kore'ye gönderileceğini bildirir. Osman'dan başka haber gelmeyince Hasan ve diğer köy ahalisi, kahvehanedeki radyodan haberleri dinleyerek bilgi edinmeye çalışır. Yurtdışıyla ilgili haberlerde Kore'de şehit olan askerlerin isimleri okunur. Okunan isimlerin arasında Osman'ın da ismi vardır. Bu haber köyde büyük bir yasa neden olur.
Recep, Osman'ın ölüm haberinin ardından ailesine Güllü'yü istetir. Evlilik hazırlıkları tamamlanır ve düğün günü gelip çatar.
Hatice topallayarak gelen birini görür ve şok geçirir. Koşarak Hasan'ın evine gider. Topallayan adam, Hatice'nin ardından Hasan'ın evine gelir. Topallayan adam, Osman'ın ta kendisidir. Hatice, bu şokun etkisiyle konuşmaya başlar. Hasan, Osman'a radyo haberinden dolayı öldüğünü sandıklarını söyler. Osman ağır yaralı olarak Tokyo Hastahanesi'ne götürüldüğünü ve kurtulduğunu anlatır.
Osman'ın döndüğünü haber alan Güllü, düğün yerinden Hasan'ın evine gelir. Recep'te Güllü'nün ardından gelir. Güllü ile Recep'in evleneceğini öğrenen Osman, gitmek ister. Ama Güllü'nün Osman'ı sevdiğini bilen Recep, Osman'ın ölmediğini bildiğini ve gerçeği kimsenin öğrenmemesi için tüm gücünü kullandığını itiraf eder. Yaptıkları için özür diler, aradan çekilir ve sevenlerin kavuşmasını sağlar.

Comment / Yorum:

1952 yapımı film, ünlü müzik adamı Nedim Otyam'ın 2. yönetmenlik denemesi. Filmin senaryosu ve müzikleri de Nedim Otyam'a ait. Film, Türk sinemasının Kore Savaşı'na değinen ilk örneklerinden biri.
Oyunculuklar vasat düzeyde. Herhangi bir oyuncunun ön plana çıktığı söylenemez.
Senaryoda bazı kopukluklar var. Osman karakterinin soyunu araştırmak için gitmek zorunda olduğunu söylemesinden sonra askere gitmesi; bu kopukluklardan en belirgin olanı. Filmde bol bol köy görüntüsüne ve şarkı türküye yüklenilmiş. Bu da uzunca bir süre bir sinema filmi değil de bir köy belgeseli izliyormuşsunuz izlenimi veriyor.
Yurda Dönüş, zayıf senaryolu sıradan bir film olmasına karşın 50'li yıllardan günümüze ulaşabilmiş olması itibariyle izlenebilir bir film.

Imdb note : (Filmin imdb'de notu bulunmuyor)                             My note : 4

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder