Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

24 Kasım 2011 Perşembe

İstanbul Tatili (1968)

Director / Yönetmen:

Türker İnanoğlu

Screenplay / Senaryo:

Bülent Oran

Cast / Kadro :

Kartal Tibet
Filiz Akın
Yılmaz Köksal
Hulusi Kentmen
Hüseyin Baradan
Feridun Çölgeçen
Necdet Tosun
Nevzat Okçugil
Muammer Gözalan
                                                                Necip Tekçe
                                                                Hüseyin Zan

Subject / Konu:

Sultan El Haşimi ve kızı prenses Nilgün, İstanbul'a teşrif ederler. Olay basında yankı uyandırır. Gazeteler, prenses hakkında haber yapmak isterler.
Sokak fotoğrafçılığı yapıp çektikleri fotoğrafları gazetelere satan Ali ve Yılmaz, zamanlarının büyük bölümünü sokakta geçirirler.

Sarayda adeta kafesteki bir kuş gibi esaret içinde yaşayan Prenses Nilgün, fırsatını bulur ve saraydan kaçar. Sultan kızının kaçırılmış olduğunu düşündüğünden polisi ve muhafızları harekete geçirir.
Yolu Ali ile kesişen Nilgün, Ali'nin evinde kalır. Ali ve Yılmaz, Nilgün'ün prenses olduğunu öğrenince Nilgün'ün fotoğraflarını çekip gazeteye satmayı planlarlar. Yılmaz'ın çakmak şeklindeki fotoğraf makinasıyla Nilgün'ün fotoğraflarını çeker. Ali ile İstanbul'u gezen Nilgün, Ali ile yakınlaşır. Birbirlerine aşık olurlar. Ali fotoğrafları satmaktan vazgeçer. Yılmaz ise fotoğrafları alıp kaçar. Nilgün saraya geri döner. Pişman olan Yılmaz fotoğrafları satmadan geri döner.
Sultan ve Nilgün, İstanbul'dan ayrılmadan önce gazetecilerin sorularını yanıtladıkları bir basın toplantısı düzenlerler. Ali ve Yılmaz'da bu basın toplantısına katılırlar ve fotoğrafları Nilgün'e verirler.
Sultan'ın yatı İstanbul'dan gitmek üzere hareket eder. Yat uzaklaşırken sürpriz ortaya çıkar.

Comment / Yorum:

İstanbul Tatili, William Wyler'ın 1953 yapımı "Roman Holiday (Roma Tatili)" filminin ufak detaylar hariç bire bir taklidi. Bu sebepten filmi senaryo bazında yorumlamak doğru olmaz. Çünkü filmin senaryosunun Bülent Oran'ın mı yoksa orjinal senaryoyu yazan Ian Mclellan Hunter ve John Dighton'ın mı olduğu sorusunun vicdani cevabı; Ian Mclellan Hunter ve John Dighton. Elbette Bülent Oran'ın senaryoda yaptığı değişiklikler vardır, belki senaryoya katkısıda vardır. Ama senaryo Ian Mclellan Hunter ve John Dighton'ındır. Yani burada bir esinlenmeden ziyade kopyalama var. Türk sinema tarihi dikkatlice incelenirse bu tip yüzlerce örnek bulabiliriz.
Kartal Tibet ve Yılmaz Köksal, uyumlu bir ikili olmuş. Nilgün karakteri Filiz Akın filmografisinde sık sık karşılaştığımız karakterlerden. Yan kadroda Hulusi Kentmen, Hüseyin Baradan ve Necdet Tosun gibi önemli oyuncular var.
Filmde en çok dikkat çeken şarkı birkaç kez çalan Oum Kalthoum'un yani Türkiye'de bilinen adıyla Ümmü Gülsüm'ün "Enta Omri" adlı şarkısı.
Filmin en güzel tarafı; İstanbul görüntüleri. Bu açıdan oldukça zengin bir film. Zaman zaman keyifli, zaman zaman yapmacık gelen İstanbul Tatili'ni seyretmek, Roman Holiday'i seyredip bu filmi henüz seyretmemiş kişiler için ilginç bir deneyim olabilir. Genel olarak vasatın altında bir film.

Imdb note : 5.8                            My note : 4

4 yorum:

  1. Bu filmde Kartal Tibet'in kaldığı eve hastayım :)

    YanıtlaSil
  2. İzlemek için bir link bulmam mümkün müdür?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef yok. Geçen yıl Youtube'da vardı ama şikayet üzerine silinmiş. Ben filme birkaç kez televizyon kanallarında rastladım. Haftalık televizyon rehberlerini incelerseniz, mutlaka yakalarsınız.

      Sil
  3. Neden film yok hic bir yerde

    YanıtlaSil