Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

21 Kasım 2011 Pazartesi

Muhsin Bey / Mr. Muhsin (1987)

Director / Yönetmen:

Yavuz Turgul

Screenplay / Senaryo:

Yavuz Turgul

Cast / Kadro :

Şener Şen
Uğur Yücel
Sermin Hürmeriç
Osman Cavcı
Erdinç Üstün
Sönmez Yıkılmaz
Doğu Erkan
Erdoğan Sıcak
Tayfun Çorağan
                                                           Kutay Köktürk
                                                           Kemal İnci
                                                           Birol Işın
                                                           Oktay Güzeloğlu

Subject / Konu:

Muhsin Bey, günden güne yozlaşan ve arabesk kültürün hakim olmaya başladığı İstanbul'da piyasanın kendisini zorladığı değişime karşı direnen bir menejerdir. Temiz, titiz ve saygın kişiliğinden dolayı komşusu Sevda hanımın ilgisini çekmektedir. Kendisi de Sevda hanıma karşı boş değildir.
Bir gün çıkagelen Ali Nazik isimli genç, Muhsin'in başına bela olur. Muhsin'in asker arkadaşı Bitli Salman tarafından İstanbul'a Muhsin'in yanına gönderilen Ali Nazik, türkücü olmayı arzulamaktadır. Muhsin'in önce menejerliğini yapmayı reddettiği, daha sonraysa şartlı olarak kabul ettiği Ali Nazik, Muhsin'in kurallarına uymaya çalışır. Muhsin'in en katı kuralı; Ali Nazik'in kesinlikle arabesk söylememesidir.
Muhsin, asistanı Osman ve Ali Nazik'in çabalamaları sonuç vermez. Muhsin, Ali Nazik'i memleketine göndermeye karar verir. Ali Nazik'i otobüse bindirirler. Ama Muhsin bu kararından vazgeçer ve otobüsü durdurarak Ali Nazik'i aşağı indirir. Ne pahasına olursa olsun Ali Nazik'i bırakmamaya karar veren Muhsin, Ali Nazik'e kaset yapmak uğruna dolandırıcılığa bulaşır. Ses yarışması düzenlemek vaadiyle topladıkları parayla Ali Nazik'e kaset yaparlar.
Muhsin dolandırıcılıktan tutuklanır. Tahliye olduğunda herşeyin değişmiş olduğunu görür. Uğrunda fedakarlıklar yaptığı Ali Nazik, ucuz bir mekanda arabesk söylemektedir. Sevda, Ali Nazik'e sığınmıştır ve Ali Nazik tarafından horlanmaktadır.
Muhsin, Ali Nazik'i sahne aldığı yerde izler ve Sevda'yla kızının perişan halini görür. Yozlaşmış halini seyrettiği Ali Nazik'e bir çift söz söyler ve mekandan çıkar. Sevda kızıyla birlikte Muhsin'in peşinden gelir ve bizde gelebilir miyiz diye sorar.
Muhsin, Sevda ve kızıyla birlikte yatağa yatar. Uykuya daldığında özlediği günlerin özlediği şarkısını ruyasında görür.

Comment / Yorum:

Film "Ağlamakla inlemekle ömrüm gelip geçiyor" şarkısıyla başlar ve yine aynı şarkıyla biter. Çünkü herşey değişmiş olsa da; Muhsin Bey değişmemiştir, unutmamıştır şarkılarını.
Muhsin Bey, birçok açıdan 1966 yapımı "Ah Güzel İstanbul"un baş karakteri Haşmet Bey'i hatırlatır. 2 karakterde eskiyi sembolize eder ve dejenerasyonun şehri ele geçirişine dair uyarılarını yaparlar. Aslında Muhsin Bey'de işlenen arabesk kültüre karşı duruş; sadece müzik tarzı eleştirisi değildir. Burada arabesk, dejenerasyonun sembolize edilmesi için kullanılmıştır. Senaryo o kadar gerçekçidir ki; Muhsin Bey'in işaret ettiği dejenere olmaya başlayan kültür, günümüzde egemen olmuş kültürün ta kendisidir.
Muhsin Bey'in bir diğer önemi; muhteşem senaryolara imza atmış Yavuz Turgul'un daha 2. yönetmenlik denemesinde bu alanda da ustalığının ispat etmiş olmasıdır.
Oyunculukların en üst seviyede olduğu filmde Şener Şen ve Uğur Yücel'in karşılıklı performansları, Türk sinema tarihinin en iyi oyunculuk performansları arasında yerlerini aldı. Usta 2'linin bu dev performansları 24. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde "En iyi erkek oyuncu" ve "En iyi yardımcı erkek oyuncu" Altın Portakal ödülleriyle taçlandırıldı. Diğer önemli rollerde karşımıza çıkan Sermin Hürmeriç ve Osman Cavcı'da oldukça başarılılar.
Film, İstanbul Film Festivali'nde "Jüri özel ödülü", 24. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde "En iyi film" ve "En iyi senaryo" ve 1988'de İspanya'da düzenlenen Uluslararası San Sebastian Film Festivali'nde "San Sebastian Ödülü" kazandı.
Muhsin Bey, 1986 yapımı "Son Urfalı" filmiyle hikaye bazında büyük benzerlikler taşıyor. Bu belirgin benzerliklerin irdelenmemesinin nedeni Muhsin Bey'den 1 yıl önce çekilen Son Urfalı'nın pekte popüler bir film olmaması olabilir. Ama 2 filmi de izleyenler, belirgin benzerlikleri mutlaka farkına varacaktır.
Filmin müziklerine imza atan Atilla Özdemiroğlu, 24. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde "En iyi özgün müzik" dalında Altın Portakal kazandı. Özellikle Müzeyyen Senar'ın seslendirdiği "Ağlamakla inlemekle ömrüm gelip geçiyor" ve Uğur Yücel'in seslendirdiği "Evlerinin önü boyalı direk" adlı şarkılar, sadece filmin değil Türk sinema tarihinin de en önemli film müzikleri arasında yerlerini aldı.
Ortalama her Türk seyircisinin en az bir kere seyretmiş olduğu Muhsin Bey, başta Türk sinema severler olmak üzere her sinema severin arşivine katması gereken bir şaheser.

Imdb note : 8.4                            My note : 9

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder