Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

25 Kasım 2011 Cuma

Kağıt (2011)

Director / Yönetmen:

Sinan Çetin

Screenplay / Senaryo:

Sinan Çetin

Cast / Kadro :

Öner Erkan
Asuman Dabak
Ahmet Mekin
Ayşen Gruda
Zeynep Beşerler
Uğur Bilgin
Fatoş Seğmen
Metin Cantimur
Mazlum Çimen
                                                               Bahar Sarak

Subject / Konu:

Emrah, babası Mehdi'yi eczacılık okuduğu yalanıyla kandıran, yönetmen olmaya çalışan bir gençtir. Babası, oğlunun okulunu bitirip, diplomasını alıp, eczane açıp başına geçeceğini hayal etse de; Emrah, ilk filmini çekmek için kolları sıvar. Arkadaşlarıyla çalışmaya başlar. Gittiği yapımcı, filme para yatırabilmesi için filmde önemli bir oyuncunun oynaması gerektiğini söyler. Emrah bu sorunu ünlü oyuncu Asu Balkan ile anlaşarak çözer. Yapımcı parayı vermeye hazırdır. Ancak Emrah'ın karşısına bu kez de bürokrasi çıkar. Ankara'ya gidip filminin senaryosu için izin alması gerekir. Müzeyyen isimli bir sansür memurunun, filmin senaryosunun siyasi içerikli olduğu gerekçesiyle onay vermemesiyle Emrah'ın eli kolu bağlanır. Sadece bir imza yüzünden herşey sekteye uğrar.
Senaryoyu değiştiren ve izin alabilmek için tekrar Ankara'ya giden Emrah, yine Müzeyyen engeliyle karşılaşır. Müzeyyen, bu kez de senaryonun üzerinde sadece ufak tefek değişiklikler yapılmış olduğunu, senaryonun eski senaryonun ta kendisi olduğunu söyleyerek onay vermez. Ricalar, yalvarmalar Müzeyyen'i ikna etmeye yetmez. Emrah'ın annesi Şahane'nin de Müzeyyen'i ikna çabaları sonuçsuz kalır. İyice bocalayan Emrah, yapımcı desteğini alamayınca; filmini finanse edebilmek için evini ipotek ettirir.
Müzeyyen'den bir türlü çıkmayan izin, ipotek edilen evin kaybedilişine ve Mehdi beyin gerçekleri öğrenip intihar edişine sebebiyet verir. Tüm bu olayların üzerine bir de 12 Eylül'de hapse düşmek eklenince; Emrah, geri kalan hayatını bürokrasiden intikam almaya adar. Çaycılık yaparak Müzeyyen'le iletişim kurmaya başlar. Hemşerilik yalanıyla yakınlaşır ve abla-kardeş ilişkisi sağlamayı başarır.
İntikam günü gelip çatar. Müzeyyen, Emrah'ın yaşadığı yere gelir. Emrah'ın bütün duvarları bürokrasiyi temsil eden kağıtlarla kapladığı bu mekan oldukça gariptir. Emrah, bütün hayatını mahveden bürokrasiyi Müzeyyen genelinde yargılamaya başlar...

Comment / Yorum:

Kağıt, Sinan Çetin'in hayatından izler taşıyan; yarı yaşanmış, yarı kurgu bir film. 2008'de çekilen film 2011'de vizyona girdi. 8 hafta vizyonda kalan film, 24.812 seyircide kaldı ve gişede başarısız oldu.

Bürokrasinin sert ve haklı şekilde eleştirildiği film, günümüzde dahi insanı bunaltan bürokrasinin en sapıkça uygulandığı dönemi anlatıyor. Hikaye anlatım tarzı traji-komik olduğu için filmde gülümseten anlarla karşılaşmak mümkün. Filmin sonunda karşılaştığımız bürokrasizedeler ise geçmişimizle yüzleşmemize neden oluyor.

Oyunculuklar oldukça iyi. Başrolde seyrettiğimiz Öner Erkan, komediye yatkınlığını bu traji-komik filmde başarılıca kullanmış. Asuman Dabak, bıçaksırtı bir rol olan Müzeyyen'i abartıya kaçmadan canlandırmayı başarmış ve ortaya gerçekten kült bir karakter çıkmış. Yeşilçamın 2 dev ismi Ahmet Mekin ve Ayşen Gruda'da performanslarıyla alkışı hak etmişler. Ayşen Gruda, filmdeki performansıyla 47. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde "En iyi yardımcı kadın oyuncu" Altın Portakal ödülünü kazandı. Filmin diğer oyuncularınınsa vasatı aştıkları pek söylenemez.
Kağıt, çok iyi bir hikayenin vasatça senaryolaştırılmış ve tam da bu yüzden hikayenin hak ettiği değeri verememiş bir film. Böyle iyi bir hikaye, ustaca işlenebilse; ortaya bir başyapıt çıkabilirdi. Ama yine de Sinan Çetin'in, iyi sayılabilecek filmlerinden biri. Kağıt, herkese hitap etmese de; keyifle izlenebilecek bir film.

Imdb note : 5.4                            My note : 7

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder