Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

27 Kasım 2011 Pazar

İnce Cumali (1967)

Director / Yönetmen:

Yılmaz Duru

Screenplay / Senaryo:

Türkan Duru

Cast / Kadro :

Yılmaz Güney
Tijen Par
İrfan Atasoy
Erol Taş
Abdullah Ferah
Hikmet Olgun
Seyhan Özden
Bahri Özkan

Subject / Konu:

Ali Ağa, toprak kavgası yaşadığı düşmanı Ömer'in çiftliğini basar. Düşmanıyla çatıştığı sırada; Ömer'in karısı doğum yapar. Ali ve adamları, düşmanlarını öldürürlerken Fadime bebeği dışarı kaçırır. Ama kaçarken yediği kurşun yüzünden ölür. Bacağından vurulan Ali, çiftlikteki herkes öldürüldükten sonra ortada şahit kalmaması için adamlarını da öldürür.
Bebeği karısı Fadime'nin ölüsü yanında bulan Değirmenci Mustafa, bebeği yanına alır. Bebeğe Cumali adını verir. Mustafa, Cumali'ye çocukluğundan itibaren sürekli silah eğitimi verir ve ona oldukça sert davranır.
Panayırda düzenlenen silah oyununu kazanan Cumali, Ali'den büyük övgü görür. Ödül olarakta sığır sürüsü kazanır. Mustafa, Cumali'nin Ali'den kazandığı ödülü duyunca öfkeden deliye döner ve tüm gerçekleri Cumali'ye anlatır. Ardından da sığırları Ali'nin çiftliğine geri götürür. Ali, bazı şeyler bildiğini belli eden ve gözünü korkutan Mustafa'yı esir eder. Mustafa'nın eve dönmemesi üzerine harekete geçen Cumali, Ali'nin kızı Gülnaz'ı dağa kaçırır.
Gülnaz bir fırsatını bulup Cumali'yi bıçaklar. Ama Cumali gerçekleri anlatınca babasının kötü bir katil olduğuna inanır.
Cumali'nin yıllar önce öldürdüğü Ömer'in oğlu olduğunu öğrenen Ali, önce Cumali'nin kızkardeşi gibi gördüğü Mustafa'nın kızının ellerini değirmende ezer. Daha sonra da çevreye Cumali aleyhinde yazılar yazarak Cumali'yi tahrik ederler.
Cumali, Gülnaz'la birlikte olur. Gülnaz hamile olduğu için kan davasından vazgeçmeye karar verir. Ali'yle konuşmaya gider. Ali'yle herşeyi konuşur ve anlaşır. Ancak gitmek üzereyken Ali'nin babası gibi sevdiği Mustafa'yı öldürdüğünü Ali'nin adamı Cabbar'dan öğrenir. Cafer'le Cumali arasında kalan Ali, vurulur ve ölür.
Jandarma ve Cafer, Cumalinin peşine düşerler. Kaldığı yeri bulurlar. Gülnaz doğum yaparken aralarında çatışma çıkar. Cumali, Cafer'i öldürür. Doğum yapan Gülnaz'ın ve yeni doğmuş bebeğinin sesini duyar.

Comment / Yorum:

Arşivde gördüğü hasardan dolayı yaklaşık 12 dakikası yok olmuş ve yeniden montajlanmış filmin şu an ki mevcut kopyasının süresi 63 dakika. Bu yüzden filmde çeşitli kopukluklar var.
Oyunculuklar tatmin edici düzeyde. Özellikle Erol Taş'ın başarılı performansı izlenmeye değer. Bu başarılı performansın 5. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde "En iyi yardımcı erkek oyuncu" Altın Portakal ödülüyle taçlandırıldığını da belirtelim. Film ayrıca çevirdiği fantastik filmlerle tanınan İrfan Atasoy'un ilk filmi olma özelliğini taşıyor.
Filmin kazandığı diğer ödüller ise tartışmaya açık ödüller. 5. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde kazanılan "En iyi senaryo", "En iyi yönetmen" ve "En iyi film" ödüllerinin pekte hak edilmiş ödüller olduğu söylenemez. Çünkü sıradan bir intikam hikayesi olan İnce Cumali'nin hiçbir açıdan ödüllerin kaybedeni Vesikalı Yarim'le kıyaslanamayacağı oldukça açık.
İnce Cumali, Türk sinemasında sürüsüne bereket benzeri olan, klişelerle dolu, sıradan bir intikam hikayesi.

Imdb note : 7.7                            My note : 4.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder