Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

26 Kasım 2011 Cumartesi

Öğretmen Kemal (1981)

Director / Yönetmen:

Remzi Jöntürk

Screenplay / Senaryo:

Mehmet Aydın

Cast / Kadro :

Cüneyt Arkın
Fikret Hakan
Meral Orhonsay
Eşref Kolçak
Funda Gürçen
Selçuk Uluergüven
Nejat Gürçen
Talat Gözbak

Subject / Konu:

Öğretmen Kemal, Karalar köyüne öğretmen olarak atanır. İdealist ve Atatürkçü bir öğretmen olan Kemal, köye geldiğinde cahil, ağalarına kul olmuş, geri kafalı köylülerle karşılaşır.
Köylüleri parmaklarında oynatan Dayı Bey ve Leon, Kemal'in çocuklara okulda ders verme ve köylüleri aydınlatma çabalarını hoş karşılamaz. Kemal'i engellemek için Şerif Hoca'yı ve eşkiya Duran Ali'yi kullanırlar.
Saf ve yürekli Duran Ali, engellemeye kalkıştığı Kemal'in doğru ve aydın bir adam olduğunu anlayınca ondan taraf olur. Gazi Dayı ve Şerif Hoca'nın kızı Ayşe'de Kemal'e destek verir.
Çocukları ve köylüleri aydınlatarak kendileri için büyük tehdit oluşturan Kemal'den kurtulmayı kafalarına koyan Dayı Bey ve Leon, kirli bir oyuna imza atarlar. Leon, Ayşe'ye tecavüz eder. Şok geçiren Ayşe, çılgına döner ve konuşamaz. Dayı Bey, bu durumdan faydalanmak için Şerif Hoca'yı çağırır. Ayşe'ye Kemal'in tecavüz ettiğini söyleyerek köylüleri kışkırtmasını ister. Şerif Hoca'nın kışkırttığı köylüler, Kemal'i linç ederler. Duran Ali, son anda yetişip linci durdursa da; Kemal artık ölmek üzeredir. Duran Ali, Kemal'in intikamını Dayı Bey ve Leon'dan alır.
Kemal ölür. Ama geride aydınlattığı insanları bırakır.

Comment / Yorum:

Öğretmen Kemal, idealist bir öğretmenin yobazlığa karşı mücadelesini gerçekçi, akıcı ve iz bırakan bir anlatımla anlatıyor. Karalar köyü, sadece bir köyü değil; geri kalmış, ilim tarafından aydınlatılmamış tüm insanlığı temsil ediyor. Öğretmen Kemal karakteri ise Atatürk'ün açtığı aydınlanma yolunda yürüyen tüm cumhuriyet neferlerini temsil ediyor.
Öğretmen Kemal, senarist Mehmet Aydın ve yönetmen Remzi Jöntürk'ün tartışmasız en başarılı işlerinden biri.
Filmin sınırları iyi belirlenmiş. Filmde ne baştan sona Atatürkçülük propagandasıyla, ne de mucizeler yaratan bir kahramanla karşılaşıyorsunuz. Bunun yerine Öğretmen Kemal, ilimle cahil insanların aklını başına getiriyor ve bu ilim yolunun Atatürk sayesinde açıldığını zihinlere kazıyor.
Çekimleri Bolu'da yapılan film, önemli oyuncuları bir araya getirmiş. Cüneyt Arkın ve Fikret Hakan, deyim yerindeyse karşılıklı döktürmüşler. Hep vurdulu kırdılı filmlerle hatırlanan Cüneyt Arkın'ın esas hatırlanmaya değer filmlerinden biri.Yardımcı rollerde de en az başrollerde olduğu kadar başarılı olmuş Fikret Hakan, Duran Ali karakteriyle unutulmaz bir performans sergilemiş. Eşref Kolçak, Meral Orhonsay ve Selçuk Uluergüven'de filmin diğer ağır topları.
Öğretmen Kemal, hikayesi ve oyunculuklarıyla ön plana çıkan, yakın tarihi gerçekçi bir bakış açısıyla anlatan çok değerli bir yapım.

Imdb note : 5.7                            My note : 9

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder