Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

6 Ekim 2011 Perşembe

Toto Kralı (1971)

Director / Yönetmen:

Aram Gülyüz

Screenplay / Senaryo:

Oksal Pekmezoğlu

Cast / Kadro :

Sadri Alışık
Neriman Köksal
Yeşim Yükselen
Hasan Ceylan
Sedat Demir
Kayhan Yıldızoğlu
Hüseyin Güler
Hüseyin Zan
Meltem Mete

Subject / Konu:

Taksi şoförlüğü yapan Rıfkı, karısı Selma'nın hışmından korkan kılıbık bir adamdır. Futbol maçı izlemek ve toto oynamak isteyen Rıfkı, Selma'nın izin vermemesi yüzünden en büyük tutkularından uzak kalmaktadır. Rıfkı, toto oynayıp tutturabilmek için dua ederken, gaipten gelen bir ses tarafından haftanın toto sonuçlarını öğrenir. Sesini işittiği kişi, toto kralıdır. Toto oynamak için totocuya giden ve fakat kuponu dolduramadığı için toto oynayamayan Rıfkı, arabasına binen gazinocu İsmet ve Nusret'e maç sonuçlarını söyler. İsmet ve Nusret ise Rıfkı'nın söylediği sürprizlerle dolu maç sonuçlarına inanmazlar.
Maç sonuçları, aynen Rıfkı'nın söylediği gibi sonuçlanınca; İsmet ve Nusret, Rıfkı'dan faydalanmaya karar verirler. Şarkıcı Leyla'yı, Rıfkı'nın kendileriyle birlikte çalışması için kullanırlar. Leyla'nın ayarttığı Rıfkı, toto sonuçlarını İsmet ve Nusret'e verir. Totoyu kazanan İsmet ve Nusret, başka bir gazinocu olan Selim'e borçlarını öderler.
Rıfkı'nın toto sonuçlarını bilme yeteneğini öğrenen Selim, Rıfkı'yı belli bir para karşılığı kendi yanına transfer eder. Rıfkı, kendisine tüm sonuçları söyleyen toto kralı sayesinde; kumar, piyango ve toto sonuçlarını bilir ve Selim'e de büyük paralar kazandırır.
İsmet ve Nusret, tekrar Leyla'yı kullanıp Rıfkı'yı yanlarına getirtip, toto sonuçlarını öğrenmeye çalışsa da; Selim, adamlarıyla birlikte gelip Rıfkı'yı geri alır.
Selim, Rıfkı'nın söylediği ata büyük para yatırır ve eğer yarışı kazanamazlarsa; canına okuyacağını söyler. Yarışı başka bir atın kazandığı söylenince Rıfkı kaçar. Yapılan düzltme anonsunda Rıfkı'nın söylediği atın kazandığı açıklanınca; Selim ve adamları boşuna kaçan Rıfkı'nın peşine düşerler.
Bir komşudan kocasının kendisini Leyla ile aldattığını öğrenen Selma'da Rıfkı'nın peşine düşer.
Rıfkı, kaçarken kılıktan kılığa girer. Kah halk oyunları oynayan bir dansçı kılığına girer, kah bir karateci kılığına. Rıfkı, karısına yakalanmak üzereyken; kendisini asansör boşluğuna atar.
Uykusundan uyanan ve tüm yaşadığını sandığı maceraların bir rüyadan ibaret olduğunu farkına varan Rıfkı, uyurken maç skorlarını sayıkladığını ve sayıkladığı şeylerin Selma tarafından bir kağıda yazıldığını öğrenir. Kağıttaki maç skorlarına göre toto oynayan Rıfkı, totoyu kazanır.

Comment / Yorum:

Filmin oyuncu kadrosunda Sadri Alışık, Neriman Köksal ve Kayhan Yıldızoğlu haricinde kadro zenginliği veya derinliği yaratabilecek bir isim yok. Sadri Alışık, filmin ana karakteri olan Rıfkı'yı canlandırmış, Neriman Köksal ve Kayhan Yıldızoğlu'nu ise yan rollerde izliyoruz. Toto Kralı, Sadri Alışık filmografisinin en zayıf halkalarından biri.
Vasat filmlerin yönetmeni Aram Gülyüz, kötü bir kurgu ve zayıf bir senaryo ile bir araya gelince; ortaya keşke çekilmeseymiş denecek kadar kötü bir film çıkmış. Sadece Sadri Alışık hayranlarına hitap edebilecek ve kuvvetle muhtemel onlar tarafından da beğenilmeyecek bir film.

Imdb note : 5.6                             My note : 2.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder