Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

28 Eylül 2011 Çarşamba

The Execution of Mary, Queen of Scots (1895)

Director / Yönetmen:

Alfred Clark

Cast / Kadro :

Robert Thomae




 

 

Subject / Konu:

İskoç kraliçe Mary, düşman askerlerinin önünde idam sehpasına getirilir. Kraliçenin başı idam sehpasına konur, cellat baltasını hızlıca savurur. Kraliçenin başı, bedeninden ayrılıp yere düşer. Cellat, yere düşen başı alıp havaya kaldırır.


 

Comment / Yorum:

Film, izleyenleri o kadar derinden etkiledi ki; kraliçenin boynunun kesildiği sahne, bir insanın gerçekten katledilişi zannedildi. Bu etkinin yaratılmasının altında; sinema tarihinde ilk kez uygulanan bir kamera hilesi yatıyor. İlk görsel efekt olarakta geçen bu teknik; "Subsitution shoot" yani "Yerine koyma efekti" olarak adlandırıldı. Filmle ilgili bir diğer ilkse; eğitimli oyuncuların kullanıldığı ilk film olması.
Film, sadece 17 saniye. Buna karşın oldukça etkileyici olduğu söylenebilir. Filmin yapımcı ve dağıtımcısı ünlü mucit ve işadamı Thomas Edison'un şirketi Edison Manufacturing Company.
1895 yılı, ilk sinema gösterimi yapılan yıl olması sebebiyle sinemanın milat yılı olarak kabul edildiği için; aynı yılın yapımı olan The Execution of Mary, Queen of Scots, sinema tarihin ilk önemli yapı taşlarından biri.
İlk kamera hilesi yani ilk görsel efekt kullanılan, ilk eğitimli oyuncu kullanılan ve1800'lü yıllardan kalan nadir filmlerden biri olması nedeniyle kesinlikle izlenmesi ve arşivlere katılması gereken bir başyapıt.

Imdb note : 6.8                             My note : 8.5

1 yorum:

  1. Kullanılan özel efekt tekniği 90ların sonuna kadar bilgisayar teknolojisi üst seviyelere çıkana kadar devam etmişti.Bu filmi ilk izlediğimde yer değiştirme metodunu hemen gördüm.Gerçi eski çoğu filmde bu ayrıntıları yakalayabiliyoruz çünkü artık bilgisayar sayesinde muazzam efektlerle karşılaşıyoruz ve onlar şimdi bize gerçekçi görünüyorlar.Ayrıca belirtmemişsiniz bu filmin yapımcısı Thomas Edison'du :).

    YanıtlaSil