Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

1 Eylül 2011 Perşembe

By the Sea / Deniz Kenarında (1915)

Director / Yönetmen:

Charles Chaplin

Screenplay / Senaryo:

Charles Chaplin

Cast / Kadro :

Charles Chaplin
Billy Armstrong
Bud Jamison
Edna Purviance
Margie Reiger
Paddy Mcguire
Ernest Van Pelt


Subject / Konu:

Aylak, elindeki muzu yiyerek sahile doğru yürümektedir. Sahilde karısını beklemekte olan adamla Aylak, kuvvetli rüzgar nedeniyle şapkaları karışınca kavgaya tutuşur. Aylak, ardarda vurduğu yumruklarla adamın bayılmasına neden olur. Bayılmış olan adamı ayakta tutmaya çalışan Aylak, önlerinden geçip kendisine bakan kadından etkilenir. Baygın adamı direğe yaslar ve kadının yanına gider. Kadının ilgisini çekmeye çalışır. Bu sırada kendine gelmeye başlayan baygın adam, tekrar Aylak ile kavgaya tutuşur.
Oradan giden kadın, bankta kendisini beklemekte olan iri yarı sevgilisiyle buluşur.
Aylak ve adamın kavgası devam ederken oraya gelen polis, adamın yanlışlıkla yüzüne gelen darbesi sonucu bayılır. Kavga etmeye son veren Aylak ve adam, polisi baygın şekilde bırakıp dondurma yemeye giderler. Dondurma yemek için gittikleri yer; iri yarı adamla sevgilisinin oturduğu banka yakındır. Bu sırada geri dönen ve kocasını beklemesi gereken yerde bulamayan kadın, kocasını aramaya koyulur. Dondurma parasını ödememek için tekrar kavgaya tutuşan Aylak ve adam, kavga esnasında çevreye dondurma saçılmasına neden olur. O esnada bir şeyler satın almakta olan iri yarı adamında yüzüne dondurma sıçrar. Sinirlenen iri yarı adamda kavgaya dahil olur. İri yarı adamla diğer adamı kavgaya tutuşmuş şekilde bırakan Aylak, iri yarı adamın sevgilisinin oturduğu banka gider ve kadına sırnaşmaya başlar.
Dondurmacının önünden geçmekte olan polis, kavgayı sona erdirir. Sevgilisinin yanına dönünce; Aylak'ı sevgilisinin yanında gören iri yarı adam, Aylak'a ters ters bakar. Aylak oradan hızlı hızlı uzaklaşır. Bu seferde kocasını bulamayıp banka oturmuş, daha önce kavga ettiği adamın karısına sırnaşır. Oraya gelen kadının kocası ve kendisini pataklamak için peşinden gelen iri yarı adam, bankta oturan Aylak'ı sinirli şekilde aralarına alırlar. Oturdukları bank devrilir ve 3 adam ile 2 kadın hep beraber yere düşer.

Comment / Yorum:

Ana karakterin çapkınlığı ve çapkınlığı yüzünden başına gelenlerin anlatıldığı By the Sea, seyri oldukça keyifli, kısa metrajlı bir komedi filmi. Film, Chaplin sinemasının baş yapıtlarından biri olarak gösterilmese de; kariyerinin henüz başlarında olan Chaplin'in, daha o zamandan geleceğe dair parlak mesajlar verdiği rahatlıkla söylenebilir.
Günümüzün bakış açısıyla baktığımızda; oyunculukları abartılı, hikayeyiyse sıradan bulabiliriz. Ancak filmi, döneminin koşullarına göre yorumlamak daha yerinde olur. Bahsi geçen filmin güldürmek gayesiyle çekilmiş bir sessiz film olduğunu göz önüne alırsak; elbette ki oyunculukların sonuç elde etmek için abartılı olması gerektiğini anlarız.
By the Sea için; sessiz sinema sevenlere ve Chaplin severlere hitap edebilecek, arşivsel değeri olan bir film denebilir.

Imdb note : 5.7                             My note : 7.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder