Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

25 Eylül 2011 Pazar

The Painted Veil / Duvak (2006)

Director / Yönetmen:

John Curran

Screenplay / Senaryo:

Ron Nyswaner

Novel / Kitap :

William Somerset Maugham (from "The Painted Veil")

Cast / Kadro :

Naomi Watts
Edward Norton
Liev Schreiber
Toby Jones
Anthony Wong
                                                             Bin Li
                                                             Li Feng
                                                             Gesang Meiduo
                                                             Lorraine Laurance
                                                             Diana Rigg

Subject / Konu:

Mikrobiyoloji uzmanı olan Doktor Walter Fane, Londra'da katıldığı bir partide Kitty Garstin'le tanışır. Dans ettiği Kitty'den oldukça hoşlanan Walter, fazla vakit geçirmeden Kitty ile evlenmek ister. Kitty, Walter'ı tanımadığı için evliliğe pek sıcak bakmasa da; babasının Walter hakkındaki olumlu görüşleri ve evlenememiş ablasından dolayı mutsuz olan annesinin bir an da umuda kapılıp sevinmesinden etkilenir ve evlilik teklifini kabul eder.
Venedik'te balaylarını geçiren çift, Walter'ın bulaşıcı hastalık araştırması yapmak için devlet tarafından Şangay'a gönderilmesiyle soluğu Çin'de alır. Özellikle kolera virüsü giderek yayılmaktadır.
Walter'la bir türlü mutluluğu yakalayamayan Kitty, hükümet adına Şangay'da görev yapan Charlie Townsed ile yakınlaşır. Charlie'de evlidir ve aralarında yasak aşk başlar. Sık sık birlikte olmaya başlarlar.
Bu durumu öğrenen Walter, Kitty'den intikam almak için koleranın çok yaygın olduğu uzak bir köy olan Mei-tan-fu'da gönüllü olarak çalışmaya karar verir. Kitty, Walter'la gitmek istememektedir. Ancak Walter'ın aldatıldığını bildiğini ve kendisiyle gelmezse zinayı sebep göstererek boşanma davası açacağını söylemesiyle elleri kolları bağlanır. Kitty, Charlie ile birbirlerine aşık olduklarını söyler. Walter bu durum üzerine, Charlie'nin eşinden boşanması ve Kitty ile evlenmeyi kabul etmesi durumunda sorun çıkarmadan boşanacağına dair söz verir. Ancak Charlie, eşi Dorothy'den ayrılamayacağını söyleyerek Kitty'yi yüz üstü bırakır.
Walter ve Kitty, çetin ve uzun bir kara yolculuğunun ardından Mei-tan-fu'ya ulaşırlar. Ancak Kitty, buraya deniz yoluyla çok daha kısa sürede ve rahatça gelinebileceğini, kendilerini karşılayan Waddington'dan öğrenir.
Walter, sessiz ve uzak tavırlarıyla Kitty'ye psikolojik işkence etmeye devam eder. Kitty bir yandan sabrederken; bir yandan da Charlie'ye ulaşmaya çalışır. Ama Waddington'dan, Charlie'nin kadınları kullanıp bırakan bir çapkın olduğunu öğrenince bu fikrinden vazgeçer.
Walter, köyü salgının etkisinden kurtarmak için elinden geleni yapar. Çabaları yavaş yavaş meyvalarını vermeye başlar. Köye temiz su getirebilmek için verdiği mücadeleden de galip gelmeyi başarır. Kitty, Walter'ın bu mücadelesinden etkilenir ve manastırdaki rahibelerle birlikte küçük çocuklarla ilgilenmeye başlar.
Kitty ve Walter günden güne birbirlerine yakınlaşmaya, hiç yaşayamadıkları şeyleri yaşamaya başlarlar. Hamile olan Kitty, bebeğinin babasının Walter mı yoksa Charlie mi olduğunu bilemese de; ilişkileri hiç olmadığı kadar yolunda gitmektedir.
Tam herşey yoluna girmiş gibi gözükürken; başka bir köyden topluca gelmeye başlayan koleralı insanlar, Walter'ın tüm emeklerini bir an da tehlikeye sokar. Walter, bu insanları köyden uzak tutmaya çalışırken; kendisine de ölümcül kolera mikrobu bulaşır...
Birkaç yıl sonra Kitty, Londra'da oğluyla gezerken; Charlie'ye rastlar. Charlie görüşmek için heveslidir. Ama yaşadıkları Kitty'ye çok şey öğretmiş ve Kitty'yi çok değiştirmiştir.

Comment / Yorum:

Aşkı, ihaneti ve sadakati büyük bir ustalıkla harmanlayan Tha Painted Veil, aynı zamanda görsel ziyafet sunan bir dönem filmi. Başrol oyuncuları Naomi Watts ve Edward Norton'un mükemmel performansları da filmi seyre değer kılan başka bir etmen.
Duvak, William Somerset Maugham'ın "The Painted Veil" adlı romanının 3. kez sinemaya uyarlanışı. Daha önceki uyarlamalar; 1934 yapımı "The Painted Veil (Boyalı Peçe)" ve 1957 yapımı "The Seventh Sin (Yedinci Günah)"
Kitty rolü için ilk olarak Nicole Kidman düşünülse de; rol, Edward Norton tarafından seçilen Naomi Watts'a gitmiş. Edward Norton, film çekimleri sırasında sırtından sakatlanmış.
Film, yönetmen John Curran'ın 3. uzun metrajlı filmi. Yönetmen John Curran, başrol oyuncuları Naomi Watts ve Edward Norton, aynı zamanda filmin yapımcıları arasında. Filmin başarılı müzikleri Alexandre Desplat'a aralarında Altın Küre "En iyi film müziği" ödülünün de dahil olduğu toplam 3 ödül kazandırdı. Filmin ayrıca farklı festivallerde kazandığı 2 ödül ve 2 adaylık daha var.
Başarılı bir edebiyat uyarlaması, üst düzey oyunculuklar ve görsel bir şölen izlemek için kaçırılmayacak bir fırsat.

Imdb note : 7.5                             My note : 7.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder