Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

2 Ağustos 2011 Salı

Roxanne (1987)

Director / Yönetmen:

Fred Schepisi

Screenplay / Senaryo:

Steve Martin

Play / Oyun:

Edmand Rostand ( from "Cyrano de Bergerac")

Cast / Kadro :

Steve Martin
Daryl Hannah
Rick Rossovich
Shelley Duvall
John Kapellos
                                                              Fred Willard
                                                              Michael J. Pollard
                                                              Damon Wayans

Subject / Konu:

Bir kasabada itfaiye şefliği yapan C. D. Bales, inanılmaz büyüklükteki burnuyla insanların dikkatini çekmektedir. C. D., burnu söz konusu olduğunda tepki göstermektedir. Kasabadakiler bu durumu bildikleri için, C. D.'nin bulunduğu ortamlarda bu konuyu açmazlar.
Kasabaya yakın zamanlarda 2 yeni kişi gelir. Bunlar; yakışıklı, kadınlar karşısında bir türlü konuşmayı beceremeyen yeni itfaiyeci Chris ve astronomiyle uğraşan güzel Roxanne'dir. Roxanne ve Chris kısa sürede birbirlerinden hoşlanırlar. Ne var ki Chris, karakterinden ötürü Roxanne'a yaklaşmayı başaramaz. Şefi C. D.'den kendisine yardım etmesini ister. Roxanne'den çok hoşlanan ve fakat büyük burnu yüzünden kendisini istemeyeceğini düşünen C. D., Chris'e yardım etmeyi kabul eder ve yakınlaşmalarına neden olur. Roxanne, C. D. yardıma yetişemediği anlarda tuhaflaşan Chris'teki garipliği farkına varır.
Roxanne ile 2 yakın arkadaş olan C. D., bir yandan Chris'e yardımcı olmaya devam ederken; diğer taraftan Roxanne'ı etkileyebilmenin yollarını arar. Chris, barmen kızla birlikte kasabadan gider. Roxanne, Chris'ten etkilenmesinin gerçek nedeninin C. D. olduğunu farkına varır...

Comment / Yorum:

Modern bir "Cyrano de Bergerac" uyarlaması olan film, özelikle Steve Martin'in başarılı performansıyla dikkat çekiyor. Bu performans sayesinde 2 "En iyi erkek oyuncu" ödülü kazanan oyuncu, aynı zamanda Altın Küre'de de "Komedi ve müzikal dalda en iyi erkek oyuncu" ödülüne aday gösterildi. Filmin senaryosu da Steve Martin'e ait. Yönetmen Fred Schepisi'nin en bilinen filmi.
Filmi salt bir komedi filmi olarak değerlendirmek doğru olmaz. İşlenen ana konu; insanların kompleksleri yüzünden kendilerini engellemeleri. Hikaye daha iyi işlenebilseydi; ortaya çıkan film, çok daha iyi olabilirdi.

Imdb note : 6.6                             My note : 5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder