Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

22 Ağustos 2011 Pazartesi

Köprü (1975)

Director / Yönetmen:

Şerif Gören

Screenplay / Senaryo:

Fuat Özlüer

Story / Hikaye:

Ahmet Üstel

Cast / Kadro :

Kadir İnanır
Necla Nazır
Fikret Hakan
Hüseyin Peyda
Betül Aşçıoğlu
Levent İnanır

Subject / Konu:

Bir gece yarısı hasta bir kadın, Fırat nehrinin karşı kıyısına geçirilmeye çalışır. Ama azgın sular, salın dengesini bozar ve hasta kadın Fırat'ın sularına kapılıp can verir. Annesini gözlerinin önünde Fırat'a kurban veren Ahmet'e amcası Hasan sahip çıkar. Ona babalık yapar, evlatları Zeynep ve Osman'dan ayırmaz ve üniversitede okuyabilmesi için ekmek parası kazandığı sallarından birini dahi satar.
Çocukluğunda gördüğü bir sahne Ahmet'in aklından çıkmaz. Ufak bir su birikintisi, su birikintisinin üzerinde duran bir dal parçası ve bu dalın üzerinden geçen karıncalar. Mühendis olup köyüne geri dönen Ahmet'in tek hayali vardır. Fırat'ın üzerine köprü kurmak. Ama Ahmet'in bu hayali, bazı şeylerle çelişir. Kendisine her zaman ağabeylik yapmış olan Osman'ın, ailesinin geçimini salcılıkla karşılaması; okuyup mühendis olana kadar elinden gelen desteği esirgemeyen amcasına duyduğu vefa borcu ve çocukluktan beri amcasının kızı Zeynep'le yaşadığı aşk, Ahmet'i zor durumda bırakır.
Herşeye rağmen köprüyü yapmaya niyetli olan Ahmet, Ankara'dan gerekli izinlerin çıkmasıyla köprü inşaatına başlar. Ancak köprü yapılırsa; ekmek parası kazanamayacağının farkında olan Osman, inşaatı engellemek için elinden geleni yapar. Ne kadar uğraşsa da Ahmet'i yıldıramaz. Ahmet köprü inşaatını tamalar. Ama Osman'ın köprüyü, yerleştirdiği patlayıcıyla gün doğarken patlatacağını öğrenir. Ahmet, patlayıcıyı bir türlü bulamayınca köprünün üzerine oturur ve günün doğmasını bekler. Zeynep'te Ahmet'in yanına gider, ardından Hasan da, ardından işçiler ve ardından Osman'ın karısı da. Gün doğmak üzereyken inadından vazgeçen Osman, suya atlar ve patlayıcıyı köprünün ayağından söküp nehre fırlatır. Artık önünde hiçbir engel kalmayan Ahmet'in hayali gerçek olur ve Fırat'ı yenen Ahmet köprüsünü açar.

Comment / Yorum:

Bazı yaşanan acılar, insanları kamçılar ve idealleri peşinde koşmalarını sağlar. İşte "Köprü"de tam da böyle bir idealizm hikayeyini oldukça başarılı şekilde anlatan bir film. Doğanın acımasız ve yok edici yüzü, Fırat nehrinin azgın dalgalarıyla gayet etkilice sembolize edilmiş. Filmin en can alıcı noktasıysa; doğanın acımasızlığından yine doğanın verdiği bir fikir sayesinde kurtulmak; yani, su birikintisinin üzerindeki daldan geçerek suyu aşan karıncalardan esinlenerek köprü yapma fikri. Film, aşkın saflığı, aile olmak ve ekmek parası kazanmak gibi kavramlara da ustaca değinmeyi başarıyor.
Kariyerinin başlarındaki Necla Nazır'ın filmografisinin önemli filmlerinden biri. Fikret Hakan, güçlü oyunculuğunu karakter oyunculuğunda da göstermiş ve Hüseyin Peyda ile birlikte filme büyük katkı yapmış. Kadir İnanır ise tam anlamıyla zirveye çıkacağı 1976 yılından, 1 yıl önce çevirdiği bu filmle zirve yürüyüşü yaptığını açık açık belli etmiş. Filmin başarılı müzikleri Cahit Berkay imzası taşıyor. "Köprü"nün, daha önce birkaç vasat macera filmi çekmiş yönetmen Şerif Gören'in ilk önemli filmi olduğu söylenebilir. Gerek hikayesi, gerek müzikleri, gerek oyunculuk performanslarıyla akılda kalmayı başaran, etkileyici bir film.

Imdb note : 6.8                             My note : 8


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder