Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

2 Ağustos 2011 Salı

Yarın Ağlayacağım (1971)

Director / Yönetmen:

Orhan Aksoy

Screenplay / Senaryo:

Erdoğan Tünaş

Cast / Kadro :

Hülya Koçyiğit
Ediz Hun
İzzet Günay
Gülistan Güzey
Turgut Boralı
Baki Tamer
Kayhan Yıldızoğlu
Yonca Koray
Yalçın Gülhan

Subject / Konu:

Ömrünün son gününü yaşayan Sevda, Ayhan ile gidip gitmeme konusunda karar vermesi gereken Filiz'e yardımcı olabilmek için bir hikaye anlatmaya başlar.
Sevda, ünlü gazinocu Kemal'in gazinosunda şarkıcılık yapmaktadır. Kemal, çok güçlü bir adamdır ve istediği herşeyi alabilecek güce sahiptir. Tek şey hariç; aşık olduğu kadın Sevda. Ama bu Kemal'i pes ettirmeye yetmez ve Sevda'ya evlenme teklif eder. Dinlenmek için Bodrum'a gitmek isteyen Sevda'ya tatil için izin verir ve döndüğünde evliliğe hazır olmasını söyler.
Sevda, Bodrum'da tercümanlık ve süngercilik yapan Murat'la tanışır ve büyük bir aşk yaşamaya başlar. Ancak, Kemal'in bu aşkı öğrenince; Murat'ı yaşatmayacağını bilen Sevda, Murat'ı terk edip İstanbul'a döner. Murat, İstanbul'a gider ve Sevda'yı aramaya başlar ve bulur. Murat'ı kendinden uzaklaştırmak isteyen Sevda, Kemal'in evlilik teklifini kabul eder. Evlendikten sonra aylar sürecek, çok uzun bir yurt dışı seyahatine çıkarlar.
Perişan haldeki Murat, gittiği meyhanede sesinin güzelliğiyle bir yapımcının dikkatini çeker. Bir gün Sevda'dan intikam alabilmek için; paraya ve güce ihtiyaç duyacağını bilen Murat, yapımcının teklifini kabul eder. Kısa sürede tanınan bir şarkıcı olur.
Kemal, ne yaparsa yapsın Sevda'nın kendisine yaklaşmamasından yakınır. Sevda, bu halinin gurbette kalmaktan olduğunu söyler ve Türkiye'ye geri dönmek ister. Geri dönünce piyasanın durumunu soran Kemal, Murat diye bir şarkıcının hızla yükseldiğini öğrenir. Kimsenin Sevda'dan daha ünlü olmasını istemeyen Kemal, Murat'ın yapımcısının önerdiği Sevda ve Murat'ı bir araya getirecek olan müzikal teklifini kabul eder. Murat'ı tanışmak için akşam yemeğine davet eder. Sevda, Kemal ve Murat bir araya gelirler. Sevda, korkulu bir hal alır, Murat ise tamamen nefret doludur.
Provalar başlar. Kemal, tüm provaları takip eder ve zamanla şüphelenmeye başlar. Gerçeği öğrendiğinde; Murat ve Sevda karşısındadır. Sevda'yı o kadar sevmektedir ki; ona dokunamaz. Ama Murat'ı vurur ve kendisi de ölüme gider.
Sevda, hikayeyi anlatmayı bitirir. Filiz, sevgilisi Ayhan'la gitmeye karar verir ve Ayhan'ın beklediği gemiye gider. 2 seveni kavuşturup son görevini yapan Sevda, ölür.

Comment / Yorum:

Dönemin 2 önemli jönünü bir araya getiren film, zengin yan kadrosuyla da dikkat çekiyor. Filmde Hülya Koçyiğit ve Ediz Hun, genelde oynadıkları karakterlere benzer roller üstlenmişler. İzzet Günay'ın canlandırdığı Kemal karakteri ise sinemamızda genelde jönlerin canlandırmadığı bir kötü adam tiplemesi. Kemal karakterinin neden kötü olduğu va tek taraflı duyduğu aşk ustaca işlenmiş. Üzerine İzzet Günay'ın müthiş performansı da eklenince ortaya çok başarılı ve unutulmaz bir karakter çıkmış.

Yönetmen Orhan Aksoy ve senarist Erdoğan Tünaş'ın kariyerlerinin en iyi işlerinden biri. Filmin müziklerine de ayrı bir parantez açmak gerekli. Belkıs Özener ve Alaeddin Şensoy'un film için yaptığı düetler ve seslendirdikleri müthiş şarkılar, filme büyük renk katmış. Özellikle "Anlamadın mı" ve "Güneş doğar mı hiç sensiz" yorumları çok başarılı.
İyi oyunculuklar, başarılı hikaye ve müthiş film müzikleri, filmi bütünüyle başarılı hale getiriyor. Bir değil, bir çok nedenden ötürü izlenmesi gereken bir başyapıt.

Imdb note : 5.7                             My note : 8.5

1 yorum:

  1. Dark of the Sun (1968) filminin müzikleri gayet ustaca kullanılmış filmin birçok sahnesinde.

    YanıtlaSil