Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

13 Ağustos 2011 Cumartesi

Korkusuz Korkak (1979)

Director / Yönetmen:

Natuk Baytan

Screenplay / Senaryo:

Erdoğan Tünaş

Cast / Kadro :

Kemal Sunal
Turgut Özatay
Ayşin Atav
Hikmet Taşdemir
Belkıs Dilligil
Zafer Önen
Nejat Gürçen
Rıza Pekkutsal
Aynur Akkum
                                                              Renan Fosforoğlu
                                                              Yadigar Ejder

Subject / Konu:

Mülayim, özel bir firmada çalışmaktadır. Çok çalışkan olmasına ve şirketteki herkesin işlerini yapmasına rağmen, patronu tarafından yan gelip yatmakla suçlanmakta, iş arkadaşlarınca ezilmekte ve ev kirasını dahi ödeyememektedir.
Mide probleminden ötürü hastahaneye giden Mülayim'in tahlilleri aynı isimli ve ölmek üzere olan bir hastanın tahlilleriyle karışır. Doktor, Mülayim'e 6 ay ömrü kaldığını söyler. Korkusuz birine dönüşen Mülayim, herkese ve herşeye kafa tutmaya başlar. Mahallesine bırakılan saatli bombayı bile düşünmeden alıp fırlatır ve adı Bombacı Mülayim'e çıkar. Kendisine piyangodan büyük ikramiye çıktığını öğrenen Mülayim, ikramiyenin üzerine bir de bankadan çektiği kredi parasını ekler ve tüm parayı umumi tuvalethane açmak için harcar. Patronundan haraç isteyen mafya Ayı Abbas'ın zaaflarını öğrenir ve bundan böyle Abbas'tan haraç almaya karar verir. Haraç vermeyi onuruna yediremeyen Abbas, Mülayim'in peşine adamlarını takar.
Böyle yaşamaktan sıkılan Mülayim, ölmek için kiralık katil tutmaya karar verir. Aracılık yapan Sansar Selim sayesinde en acımasız katil Gaddar Kerim'i tutar. Fakat Mülayim, Gaddar Kerim'in kendisini öldüreceğini bilmemektedir. Çünkü yağmurlu havada ve hastayken öldürülmemeyi ve katilinin kim olduğunu öğrenmek istemediğini şart olarak Sansar Selim'e bildirmiştir.
Hastahanede yapılan büyük hatayı farkına varan hemşire Sevil, Mülayim'i bulup gerçekleri anlatır. Korkusuz Mülayim, peşindeki acımasız katilin canını almasından korkar. Sansar Selim'i bulup, katilin kim olduğunu öğrenmeye çalışır. Ama trafik kazası geçiren Selim, katilin kim olduğunu söylemeden ölür. Hemşire Sevil'in yardımıyla katilinin kim olduğunu aramaya başlar. Çevresindeki tüm kişilerden şüphelenen Mülayim, sonunda tuttuğu kiralık katilin Gaddar Kerim olduğunu öğrenir. Bir yandan Abbas ve adamlarından, bir yandan Kerim'den kaçan Mülayim yine bir saatli bombayla karşı karşıya kalır.

Comment / Yorum:

Yönetmenlik kariyeri boyunca macera filmleri, arabesk filmler ve Kemal Sunal'ın yer aldığı komedi filmleri çekmiş olan Natuk Baytan'ın tarışmasız en iyi filmi. Senarist Erdoğan Tünaş'ın da en iyi işlerinden biri olduğu rahatlıkla söylenebilir.
Doktorun, ölen hastayı ne yapalım sorusuna "Çöp kutusuna atın" demesi; doktordan 6 aylık ömrü kaldığını öğrenen Mülayim'in "7 ay olmaz mı, bak açıktan bi binlik çalışır" diye sorması; Mülayim'in, neden bütün paranı tuvalethane yaptırmak için harcadın sorusuna, "Ben zamansız gelen paranın ancak üstüne sıçarım." diye cevap vermesi; konuşma dilimize geçmiş "mesela yani" esprisi, Gaddar Kerim'in tehditkarca söylediği, "Benim adım Kerim, hepinizi severim" ve kendisini yatatağın altında bulan ev sahibesinin orada ne yapıyorsun sorusuna "Bunca yıl ben yatağın üstünde yattım, biraz da o benim üstümde yatsın." şeklinde verdiği cevap, filmi unutulmazlar arasına sokmaya yetipte artacak düzeyde.
Zaten başarılı bir iş çıkarmış yönetmen ve senaristin, bir de üstüne muazzam bir baş rol oyuncusu Kemal Sunal'la birlikte çalışmış olması ve yan kadronunda çok etkili kullanılmış olması ortaya absürd komedinin Türk sinemasındaki en iyi örneklerinden birinin, hatta en iyisinin çıkmasına neden olmuş.

Imdb note : 7.7                             My note : 9


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder