Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

22 Ağustos 2011 Pazartesi

The Bucket List / Şimdi ya da Asla (2007)

Director / Yönetmen:

Rob Reiner

Screenplay / Senaryo:

Justin Zackham

Cast / Kadro :

Jack Nicholson
Morgan Freeman
Sean Hayer
Beverly Todd
Rob Morrow
Alfonso Freeman
Rowena King


Subject / Konu:

Üniversite eğitimini yarıda bırakıp evlenen ve hayatının 45 yılını araba tamirciliğiyle harcamış Carter Chambers, aslında çok zeki ve genel kültürlü bir adamdır. Tüm maddi sıkıntılara rağmen mutlu bir aile yaşantısı olan Carter, rahatsızlanır ve hastahaneye kaldırılır. Carter, kanser olduğunu öğrenir.
Carter'in yatmakta olduğu odaya Edward Cole adında huysuz bir hasta gelir. Edward, yattığı hastahanenin bile sahibi olan, çok zengin bir adamdır. Çalkantılı bir özel hayatı olan, 4 kere evlenip boşanmış, kızıyla görüşmeyen Edward, kanser olduğunu ve 6 ay ila 1 yıl arası ömrü kaldığını öğrenir.
Carter'in kağıda bir şeyler yazdığını gören Edward, kağıtta yazanların geri kalan ömründe daha önce yapmak isteyip yapamadığı şeylerin bir listesi olduğunu görür. Edward, bu listeye kendi isteklerini de ekler ve Carter'ı "Tahtalı köy listesi" adını verdikleri listede yazan herşeyi yapmak için ikna eder. Listede gözlerinden yaşlar gelene kadar gülmek, dövme yaptırmak, dünyanın en güzel kızını öpmek gibi enteresan isteklerin yanında; Afrika'da safari yapmak, Mısır'a gidip piramitleri görmek, Çin Seddi'ne gitmek, Everest tepesine çıkmak ve uçaktan atlayış yapmak gibi maceralar da bulunmaktadır.
2 kafadar, listede yazanları teker teker yapmaya başlar. Bu sırada yakınlaşıp iyi birer dost olurlar. Everest tepesine çıkma planlarını, hava muhalefeti nedeniyle gerçekleştiremezler. Bu planı gerçekleştirebilmek için bahara kadar beklemeleri gerekmektedir. Ama iyileşme umudu olduğu düşünülen Carter, bahar gelmeden ölür. Ölmesi beklenen Edward ise yaşamaya devame eder. Edward, Carter'ın kendisinden yapmasını istediği şeyi yapar ve kızını görmeye gider. Orada küçük torunuyla tanışır ve onu öperek, Tahtalı köy listesinin eksik maddelerinden birini daha tamamlar; "dünyanın en güzel kızını öpmek".
Edward 81 yaşında öldüğünde listede yapılmamış sadece tek bir şey vardır; "Everest tepesinden dünyanın en güzel manzarasını seyretmek". Everest tepesine çıkan Edward'ın asistanı Thomas, Edward'ın küllerini Carter'ın küllerinin yanına bırakır ve böylece liste tamamlanmış olur.

Comment / Yorum:

Senarist Justin Zackham, filmin senaryosunu sadece 2 haftada yazmış. Justin Zackham, Carter rolünü yazarken aklında Morgan Freeman varmış. Edward rolü için ise Morgan Freeman'ın Jack Nicholson'ı önermesi üzerine yönetmen Rob Reiner, Jack Nicholson ile irtibata geçmiş. Film, Jack Nicholson ve Morgan Freeman'ı ilk kez bir araya getirme özelliğini de taşıyor. Morgan Freeman'ın öz oğlu Alfonso Freeman'ı filmde Roger karakterini canlandırıyor.
Filmin mesajı; insanın ölmeden önce yapmak istediği herşeyi, gerçekten isterse yapabileceği. 2 usta oyuncu, film boyunca karşılıklı döktürüyor. Carter ve Edward'ın serüvenleri, kısa kısa işlenmiş. Bu da ister istemez, filmin 97 dakikalık süresinin kısa olduğunu düşündürüyor. Filmin süresi biraz daha uzun olsaydı; serüvenler daha detaylı ve iştah verici şekilde işlenebilirdi.
Bu filmi izledikten sonra muhtemelen, ölmeden önce yapmak istediğiniz şeylerin yer alacağı bir liste hazırlayacaksınız. Bu da filmin ne kadar etkileyici olduğunu gösteriyordur herhalde.

Imdb note : 7.5                             My note : 8

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder