Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

12 Ağustos 2011 Cuma

Man on the Moon / Aydaki Adam (1999)

Director / Yönetmen:

Milos Forman

Screenplay / Senaryo:

Scott Alexander
Larry Karaszewski

Cast / Kadro :

Jim Carrey
Danny Devito
Courtney Love
Paul Giamatti
Vincent Schiavelli
Gerry Becker
Jerry Lawler

Subject / Konu:

Tuhaf ve kolay anlaşılamayan Andy Kaufman, kendine göre müzikal şov, izleyicilere göreyse entresan bir komedyenlik gösterisi yapmaktadır. Barlarda bazen başarısız bulunan, bazense gülünen gösterisine devam ederken başarılı menejer George Shapiro ile tanışır. Menejerin teklifini kabul eder ve birlikte çalışmaya başlarlar. Televizyondan gelen dizi teklifini kabul etmek istemese de; menejerinin ısrarları sonucu dizi oyunculuğuna başlar. Ancak Andy, projeyi kabul etme karşılığı garip şartlar öne süre; tanınmayan oyuncu Tony Clifton'ın dizide 5 bölüm konuk oyuncu olması gibi. Andy'nin kaprisleri her ne kadar yapımcıları usandırsa da; Andy'nin seyirciden bir adım önde olma ve seyirciyi şaşırtma stratejisi, yükselişi de beraberinde getirir. Andy, bu garip planları Bob ile birlikte yapmaktadır.
Çok geçmeden Tony Clifton'ın da aslında Andy'nin ta kendisi olduğu çevresindekiler tarafından anlaşılır. Ama halkın başka biri olarak tanıdığı Tony'de artık meşhur olmuştur. Andy sürekli yeni tuhaflıklar bulma huyundan vazgeçmez. Bu seferde canlı yayında kadınlarla Amerikan güreşi yapmaya ve onları aşağılamaya başlar. Ancak olaylar bu kez farklı gelişir ve Andy, büyük tepkilerle karşılaşmaya başlar. Güreştiği kadınlardan biri olan Lynne'e aşık olur. Tepkilerin durduramadığı Andy, bu kez de ünlü Amerikan güreşçisi Jerry Lawler'a sataşmaya başlar ve onunla güreş yapmak için Memphis'e gider. Burada Memphis'lileri de aşağılayan Andy, büyük bir nefret toplar ve seyircinin oylarıyla televizyondan uzaklaştırılır. Halbuki Andy'nin Jerry ile yaptığı güreş ve tartışmalar da Andy'nin önceden kurguladığı sahte tartışmalardır.
Akciğer kanseri olan Andy karamsarlaşsa da, hayatta kalmak için çareler aramaya ve düşüşe geçtiği kariyerinde en tepeye çıkmaya çabalar.

Comment / Yorum:

Filmde, henüz 35 yaşındayken akciğer kanserinden ölen, tuhaf ve sıradışı komedyen Andy Kaufman'ın bar performanslarından, "Taxi" dizisi ve "Saturday night live"daki oyuncuklarına kadar çeşitli örneklemeler görmek mümkün.
Jim Carrey, müthiş Andy Kaufman performansını Altın Küre'de kazandığı "Komedi / müzikal dalında en iyi erkek oyuncu" ödülüyle süsledi. Filmin kazandığı diğer önemli ödül ise yönetmen Milos Forman'ın Berlin Film Festivali'nde kazandığı "En iyi yönetmen dalında gümüş ayı" ödülü. Filmin bunun haricinde diğer festivallerde kazandığı 2 ödülü ve 15 adaylığı daha var. Ayrıca film, Fransa'da yayınlanan "Les cahiers du cinéma" dergisince "2000 yılının en iyi 10 filmi" listesinde 3. sırada yer almayı başardı.
Film adını, R.E.M. grubunun Andy Kaufman'a ithafen yazdığı "Man on the moon" isimli şarkısından almış. R.E.M. grubu, filmin müziklerini de yapmış.
Filmin tempo sorunu var. Seyrederken; bazı kısımlar gereksiz, uzun ve sıkıcı gelebilir. Çünkü, ya sev ya nefret et tarzı bir kişilik olan Andy Kaufman her izleyiciye sempatik gelmeyebilir. Andy Kaufman hayranlarının ve Andy Kaufman'ı tanımak isteyenlerin sevebileceği bir film. Ayrıca Jim Carrey'nin oyunculuğu için de izlenebilir.

Imdb note : 7.4                             My note : 6

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder