Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

10 Ağustos 2011 Çarşamba

127 Hours / 127 Saat (2010)

Director / Yönetmen:

Danny Boyle

Screenplay / Senaryo:

Danny Boyle
Simon Beaufoy

Novel / Kitap :

Aron Ralston (from "Between a rock and a hard place")

Cast / Kadro :

James Franco
Amber Tamblyn
Kate Mara
Kate Burton
                                                             Parker Hadley
                                                             Aron Rolston

Subject / Konu:

Aron Ralston, kimseye nereye gideceğini haber vermeden sırt çantasını hazırlar ve haftasonu için Utah'ta doğa gezintisi ve tırmanış yapmaya çıkar. Belli bir yere kadar arabasıyla gittikten sonra bisikletiyle yola devam eder. Çok geçmeden bisikletini de bırakır. Yolunu kaybetmiş Kristi ve Megan'la karşılaşır. Onlara gidecekleri yeri bulmalarında yardımcı olur. Yolculuk esnasında samimi olduğu kızlar, yolları ayrılacağı sırada Aron'ı sonraki gün yapacakları partiye davet ederler. Kızlardan ayrıldıktan sonra yoluna devam eden Aron, bir atlayış esnasında eliyle büyükçe bir kaya parçasından destek almaya çalışır. Kaya, Aron'ın oynatması sonucu Aron'la birlikte aşağı doğru düşer ve Aron'ın sol elini sıkıştırır. Aron, kayayı itmesinin beyhude bir çaba olduğunu anlayınca başka yollara başvurur. Önce sırt çantasındaki tırmanma halatının yardımıyla kayayı oynatmaya çalışır. Bu çabası da sonuçsuz kalınca kör çakısıyla duvarı kazımaya başlar. Tüm çabaları sonuçsuz kalan Aron, suyunun yavaş yavaş tükenmesiyle susuzluk problemi de yaşamaya başlar. Bu problem, kendi idrarını içmek zorunda kalmasına neden olur.
Zaman geçtikçe karamsarlaşan Aron, kamerasına yaşadıklarını kaydeder. Geçmişinden önemli kesitler gözünde canlanmaya başlar. Uyuduğu anlarda kabuslar görür. Önce saatler, sonra günler çaresizce geçer. Kayayı itemeyeceğini ve kimsenin de yardıma gelmeyeceğini bilen Aron, tek kurtuluş yolunun kör çakıyla kolunu kesmek olduğunu farkına varır...

Comment / Yorum:

Danny Boyle, Aron Ralston'ın gerçekten yaşadığı ve "Between a rock and a hard place" adlı kitabında da anlattığı olayı, Oscar kazandıkları "Slumdog Millionaire"de de birlikte çalıştığı Simon Beaufoy ile senaryolaştırdı. Olayın kahramanı Aron Ralston'ı filmde kısa bir an olsa da görüyoruz.
Film, 6 dalda Oscar'a, 8 dalda Bafta'ya aday gösterildi ve fakat bu festivallerde aday gösterildiği hiçbir ödülü kazanamadı. Film, diğer festivallerde ise 10 ödül ve 65 adaylık kazanmayı başardı.
Büyük bir bölümü James Franco'nun üzerine kurulu olan filmin oyunculuk kısmı tatmin edici. Senaryoda bazı problemler göze çarpıyor; 127 saat hiçbir şey yememiş bir insanın açlığının bir kez bile vurgulanmaması gibi. Film müzikleri iyi, özellikle de A.R.Rahman'ın bestelediği ve Roland 'Rollo' Armstrong ve Dido ile birlikte seslendirdiği; "If i rise" başarılı bir şarkı. 127 hours için, bazı yönleriyle öne çıkmayı başaran, iyi bir film denebilir.

Imdb note : 7.9                             My note : 7

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder