Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

24 Ağustos 2011 Çarşamba

Adem'in Trenleri (2007)

Director / Yönetmen:

Barış Pirhasan

Screenplay / Senaryo:

İsmail Doruk
Ulaş Çobancı

Cast / Kadro :

Nurgül Yeşilçay
Cem Özer
Derya Alabora
Erkan Taşdöğen
Turan Özdemir
Asuman Dabak
Yıldız Kültür
Hakan Bilgin
                                                               Veysel Diker
                                                               Ümit Çırak
                                                               Ezel Akay
                                                               Atıf Emir Benderlioğlu
                                                               Fırat Can Aydın
                                                               Zeynep Deniz Özbay

Subject / Konu:

Hasan, sakin yapılı, yoksul ve Allah'a karşı sınavlarını yerine getirmeye uğraşan bir imamdır. Hasan, erkek arkadaşı Bekir tarafından hamile bırakılıp, terk edilen Hacer ile evlenir. Amacı; Hacer'e ve kızı Fatmacık'a sahip çıkmaktır. Hacer ile arasında karı, koca münasebeti olmayan Hasan, karısına ve Fatmacık'a karşı her zaman mesafeli durur. Onların tüm ihtiyaçlarını elinden geldiğince karşılar. Ama onlara sevgisini göstermez. Çünkü Hasan, bu yaşananları Allah'ın bir sınavı olarak kabul etmiştir. Hasan'a göre Hacer ve Fatmacık, kendisine verilmiş emanetlerdir.
Hasan, Hacer ve Fatmacık, Ramazan ayı için imamı bulunmayan, tren istasyonu görevlileriyle ailelerinin yaşadığı 20 haneli ufak bir köye gelir. Hasan, Ramazan ayı boyunca burada imamlık yapacaktır. İstasyon görevlileri, Hasan'a ve ailesine kalacak yer temin eder. İstasyon görevlileri ve aileleri kısa sürede Hasan ve Hacer'in arasındaki garipliği ve soğukluğu sezer.
Hasan'ı dinlemek için camiye giden Adem, Hasan'ın sevgisini kazanır. Adem aynı zamanda Fatmacık'ın en yakın arkadaşı olmuştur.
Hasan ve Hacer beklenmedik bir sürpriz yaşar. Bekir, o ufak köyde karşılarına çıkar. Peki ama şimdi ne olacaktır? Hacer, Bekir'i bağışlayıp kızıyla birlikte peşinden mi gidecektir, yoksa kendisine el sürmemiş, sahip çıkmış, kızına babalık etmiş Hasan ile mi kalacaktır? Hasan, emanet olarak taşıdığı karısı Hacer ve kızı gibi sevdiği Fatmacık'ı Bekir'e mi bırakacaktır yoksa gerçek bir koca olmayı mı seçecektir?

Comment / Yorum:

Barış Pirhasan'ın 2. filmi olan "Adem'in trenleri", düşük bütçeyle çekilen ve gişede de büyük hasılat elde edemeyen bir film. Başrollerinde Nurgül Yeşilçay ve Cem Özer'in yer aldığı filmin iyi sayılabilecek bir yan kadrosu var. Önemli rollerde oynayan çocuk oyuncular Fırat Can Aydın ve Zeynep Deniz Özbay, başarılı performanslar sergilemiş. Filmin en temel ve kilit karakteri olan Hasan'ı canlandıran Cem Özer, abartıdan uzak ve doğal bir oyunculuk sergilemiş.
Filmde göze çarpan birkaç sorun var; Bekir karakteri hakkında neredeyse hiçbir şey bilmememiz ve filmin zaman zaman ağırlaşan temposu gibi. Filmin güzel kısımları ise; belli bir noktadan itibaren filmi Adem'in bakış açısıyla izlememiz. Bir çocuk masumiyetiyle izlemek; objektif bakış açısıyla filmi izleme imkanı veriyor. Hasan'ın imamlığından ötürü gelen kendine hakim olma güdüsünden, karısını arzulayan bir kocaya geçişi filmde başarıyla işlenmiş.
Senaryo daha iyi işlenebilseydi; ortaya kuşkusuz daha iyi bir film çıkabilirdi. Ama tüm olumsuz yönlerine rağmen, samimiyetinden ötürü izlenebilecek bir film.

Imdb note : 6.8                             My note : 6.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder