Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

25 Ağustos 2011 Perşembe

Nine / Dokuz (2009)

Director / Yönetmen:

Rob Marshall

Screenplay / Senaryo:

Michael Tolkin
Anthony Minghella

Cast / Kadro :

Daniel Day-Lewis
Marion Cotillard
Penelope Cruz
Judi Dench
Fergie
Kate Hudson
Nicole Kidman
Sophia Loren

Subject / Konu:

İtalyan yönetmen Guido Contini, çektiği son filmlerle başarısız olmuş; çekeceği yeni filmle ilgiliyse aklında hiçbir fikir olmamasına rağmen yapımcıları ve ekibini kandırmaktadır. Hayatındaki kadınların, zihninde yarattığı karışıklıklar yüzünden hiçbir fikir üretememektedir. Artık orta yaşlarına gelen Guido, kendine çeki düzen vermeye karar verir. Bunun için; hayatındaki kadınları daha düzgün idare etmesi gerekmektedir. Ama bu o kadar da kolay değildir.
Aldatıldığını bilen ve fakat kocasının kendisine halen aşık olduğunu da bilen Luisa; Guido ile birlikte olabilmek için kocasını aldatan güzel ve ateşli metres Carla; sürekli Guido'yu takip eden ve haber elde etmenin yanı sıra Guido ile birlikte olmayı da arzu eden Amerikalı gazeteci Stephanie; daha öncede Guido ile birlikte çalışmış ve yeni filmde de başrolde olması beklenilen ve geçmişte yaşadıklarından ötürü de Guido ile çok yakın olan aktris Claudia; iyi bir dost olan asistanı ve kıyafet tasarımcısı Liliane, ta çocukluk yıllarından Guido'nun zihnine kazınmış seksi fahişe Saraghinha ve çeşitli anılarla aklını kurcalayan annesi arasında denge kurmaya uğraşan Guido, önce metresinin halen hayatında olduğunu öğrenip giden karısı Luisa'yı kaybeder. Daha sonra metresi Carla'dan ve peşindeki gazeteci Stephanie'den kurtulur. Claudia, filmde olmayacağını söyler ve gider. Yapımcılar ortada hiçbir şey olmadığını öğrenince film projesinden geri çekilir. Guido artık herşeyini yitirmiş bir adamdır. Guido, hayatındaki kadınlardan izler taşıyacak bir proje yapmaya ve karısını geri kazanmaya çalışır.

Comment / Yorum:

Federico Fellini'nin 1963 yapımı "8½" filminden esinlenerek yazılan "Nine", Broadway'de müzikal olarak büyük başarılar kazandı. İlk kez 1982'de oynayan "Nine" müzikali, 729 kez oynandı ve 5 Tony ödülü kazandı. 2003'te yeniden oynamaya başlayan "Nine", 283 kez oynandı ve 2 Tony ödülü kazandı.Yıllar sonra sinemaya uyarlanmasına karar verilen "Nine", 80 milyon dolarlık tahmini bütçeyle çekildi. Gişede zarar eden film, 4 dalda Oscar'a aday gösterildi ve hiçbirini kazanamadı. Filmin diğer festivallerde kazandığı 5 ödül ve 36 adaylık daha var. 6 tane oscar kazanmış oyuncuyu bir araya getiren film, oldukça zengin bir oyuncu kadrosuna sahip. Çok önemli isimler arasından oyuncu seçimleri yapılmış. Guido rolü için "Nine" müzikali ile Tony ödülü kaznmış Antonio Banderas başta olmak üzere Javier Bardem, George Clooney ve Johnny Depp gibi bazı aktörlerin isimleri geçmiş. Daniel Day-Lewis'in şarkı söylediği bir videoyu, filmin yapımcılarına göndermesinin rolü almasında etkisi olduğu biliniyor. Claudia rolü için anlaşılan Catherine Zeta-Jones'un filmden ayrılmasından sonra, önce Demi Moore, Juliette Binoche, Gwyneth Paltrow ve Amy Adams gibi isimler düşünülmüş. Daha sonra rol Nicole Kidman'a verilmiş. Stephanie rolü içinse önce Christina Aguilera'ya teklifte bulunulmuş. Christina Aguilera rolü reddedince Anne Hathaway ve Sienna Miller'in da isimleri geçmiş. Ama rolü Kate Hudson kapmış. Luisa rolü için düşünülen Katie Holmes'u ise yönetmen Rob Marshall veto etmiş ve rolü Marillon Cotillard'a vermiş.
Filmin adı olan "Nine" yani dokuz, Guido'nun araba plakasından geliyor. Guidonun arabasının plakası 4329. Bu dört rakamın toplamı 18. 18'i oluşturan 1 ve 8 rakamlarının toplamı 9.
Film, müzikali kadar beğenilmedi. Nicole Kidman'ın sönük performansının ve Sophia Loren'in 4 dakika gibi kısa bir süre filmde yer almasının; hayal kırıklığına yol açtığı aşikar. Başta Daniel Day-Lewis, Penelope Cruz ve Marion Cotillard olmak üzere arda kalan diğer oyuncular ise gayet başarılı. Müzikal performansları değerlendirmek gerekirse; özellikle Kate Hudson'un seslendirdiği "Cinema Italiano" şaşırtıcı derecede başarılı. Sadece 12 dakikalık performansıyla Oscar'a aday gösterilen Penelope Cruz'u izlemek ve onlarca süper yıldızın arasından başrollerin neden Daniel-Day Lewis ve Marion Cotillard'a verildiğini öğrenmek için bile filmi izlemek gerek. Filmin ne kadar başarılı olduğu tartışılacak bir konu. Ama "Nine"ın , müzikal sevenler için keyifle seyredilebilecek bir film olduğu tartışılmaz.

Imdb note : 5.9                             My note : 7

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder